hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Giresun İlçeleri Nelerdir? Giresun'un Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Giresun Haritası…

    Giresun İlçeleri Nelerdir Giresunun Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır Giresun Haritası…
    expand

    Doğu Karadeniz ve Giresun ile alakalı ilk tarihi bilgiler Yunanlı coğrafyacıların ve seyyahların eserleri içerisinde bulmak mümkündür. Bahsedilen eserlerde bölgede yaşayanların; Kolhlar, Mossinoikler, Driller, Tibarenler, Halibler, Gaskalar, Kimmerler, İskitler, Amazonlar, Kumanlar, Hunlar, Peçenekler, Sabirler, Akhunlar, Bulgar Türkleri Hazarlar ve Oğuz Türkleri şeklinde olduğu görülmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Giresun Nedir?

     Giresun ili, Giresun'un merkez ilçesi olmaktadır. Giresun'un batısında Bulancak, güney ve güneydoğu kısımlarında Dereli ve doğusunda ise Keşap ile çevrili olduğu görülmektedir. Giresun'un Kuzey Anadolu Dağları üzerinde kaynak bulan birçok akarsu, şehri güneyden kuzeye doğru geçerek Karadeniz üzerine dökülmektedir. Aksu Deresi, Yağlıdere Deresi, Batlama Deresi, Gelevera Deresi ve Pazarsuyu ile Harşit (Doğankent) Çayı bu akarsuların en önemli olanlarıdır. Bununla birlikte şehrin güney tarafından doğu ile batı doğrultusunda geçmekte olan Kelkit Çayı da bu tür bir vadi üzerinde akmaktadır.

     Giresun’un Nüfusu Ne Kadardır?

     Giresun ilinin nüfusu bir önceki yıla kıyasla 321 şeklinde artış göstermiştir. Giresun şehir nüfusu 2020 tarihine göre 448.721 şeklindedir. Bu nüfusun, 223.738 kadarı erkek ve 224.983 kadarı kadından meydana gelmektedir. Yüzde olarak bakıldığında ise; %49,86 erkek ve %50,14 kadından oluştuğu görülmektedir. Giresun, Karadeniz bölgesi içerisinde yer alan bir şehirdir. 16 tane ilçesinden 8 tanesi Karadeniz sahilinde yer almaktadır. Bu ilçeler sahil yolu ile bağlanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Giresun'un İlçeleri Nelerdir?

     Giresun'un çok sayıda ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler ise şu şekilde ifade edilmektedir:

    Piraziz

    Giresun (il merkezi)

    Bulancak

    Espiye

    Keşap

    Görele

    Tirebolu

    Eynesil

    Giresun'un İç kısmında kalan ilçeler ise şunlardır:

    Alucra

    Çanakçı

    Çamoluk

    Doğankent

    Dereli

    Şebinkarahisar

    Güce

    Yağlıdere

    Şeklinde olmaktadır.

     Giresun'una Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

     Şehir merkezi, Batlama ve Aksu vadilerinin arasında denize doğru uzanmakta olan bir yarımada üstünde kurulmuş olup, bahsedilen yarımadanın doğusunda ve 2 kilometre açığında Doğu Karadeniz bölgesinin tek adası kabul edilen Giresun Adası bulunmaktadır. Doğu Karadeniz Dağları'nın orta bölümleri şehir sınırları içinde yer alıyor olup Giresun Dağları adı ile bilinmektedir ve zirvesi sayılan Abdal Musa Tepesi de 3.331 metredir.

     Denizden başlayarak yükseklikler hızlı bir şekilde yer yer 2.000 metre yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. Derin vadiler ile parçalanmış olan Giresun Dağları üstünde eski buzulların açığı topoğrafik şekillerin beraberinde, buzul göllerine de rastlanmaktadır. Şehir sınırlarında mevcut olan önemli yükseltiler şu şekildedir; Abbal Musa Dağı (3.331 m), Küçükkor Dağı (3.044 m), Gâvur Dağı (3.248 m), Cankurtaran Dağı (3. 278 m), Akıl Baba Dağı (2.561 m), Karagöl Dağı (3.095m), Çaldağı (2.035 m) şeklindedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Şehir sınırları içinde önemli bir göl olmamakla beraber Sağrakgöl ve Karagöl Dağı üstünde küçük buzul göllerine de rastlanmaktadır. Giresun'un kuzeyi ile güneyi arasında bulunan iklim farkı, yağış düzeyinin güneye doğru ilerledikçe azalması doğal olan bitki örtüsünün yapısını da aynı düzeyde etkilemektedir. Giresun ve etrafı, zengin tarım bölgelerine sahiptir. Kelkit Vadisi ile birlikte kollarının civarının bozkır görünümünde bulunmasına karşın, kıyı ile dağların arasında kalan kesimi ise ormanlar ile kaplıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow