hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gerçek balı test etmenin basit yolunu üretici gösterdi

    Gerçek balı test etmenin basit yolunu üretici gösterdi
    expand

    Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin reklamı yapılan balları analiz ettiklerini ve tamamının sahte çıktığını söylemesinin ardından '’Gerçek bal nasıl anlaşılır'’ sorusunun yanıtını Bursalı bal üreticisi Kazım Dursun verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kazım Dursun, gerçek balın yanmadığını, içinde glikoz şurubu bulunan balın alev alacağını söyledi, elindeki çakmakla deney yaptı. Karacabey İlçesi'ne bağlı Boğazköy'de arıcılık yapan Kazım Dursun, gerçek balın nasıl anlaşılacağını anlattı. Arıların kış aylarında kovanlarında beslendiklerine dikkat çeken Dursun, "Arı kış aylarında kovana girer ve bahar ayına kadar çıkmaz. Kovanın içinde kalan arı kendi ürettiği ballarla beslenir. Arıya bu süreçte kesinlikle şeker verilmez.


    Baharda ise arılar çiçeklerden poleni alır ve bal yapmaya başlar. Doğal arıcılıkta arı sadece çiçeklerden aldıklarıyla bal yapar. Arıya dışarıdan müdahale edilmez" dedi. Televizyonda reklamı yapılan balların sahte olduğunu ve bu balların glikoz şurubundan oluştuğunu söyleyen Dursun, "Reklamı yapılan balların yanında otomobil, cep telefonu, yüzük gibi promosyonlar veriyorlar.


    Zaten hakiki balın kilosu 25 liradan aşağı değil. Nasıl olur da 10 kilo balın yanında bu kadar promosyon veriliyor" dedi. Gerçek balı sahtesinden ayırt etmenin yollarını anlatan Dursun, tahta kaşıkla balı alarak çakmakla yakmaya çalıştı. Dursun, "Bal eğer yanmıyorsa gerçek baldır.
    İçinde glikoz şurubu bulunan bal hemen alev alır ve yanmaya başlar. Gerçek balı anlamanın bir diğer yolu ise balın akışkanlığıdır. Kavanozdan alınan balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akar. Bal kesik kesik akıyorsa o bal sahte baldır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Gerçek balın iki ayda donması gerektiğini de ifade eden Dursun, "Gerçek bal 2 ayda donar. Halk arasında bilinenin aksine şekerlenmeyen bal hakiki bal değildir. Bir balın gerçek bal olduğunu anlamak için balı ince bir tabaka halinde tırnağınıza sürün ve keçeli kalemle yazın. Eğer yazıyorsa gerçek baldır" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow