Gaziantep İlçeleri Nelerdir? Gaziantep'in Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Gaziantep Haritası…
Gaziantep, Türkiye'nin önemli şehirlerden bir tanesidir. İldeki belli başlı dağları; ilin batısında yer alan Nur Dağları ile birlikte Sof Dağları'dır. Sof ve Nur Dağları arasında bulunan bölge levha hareketleri neticesinde meydana gelmiş bir çöküntüdür. İldeki en yüksek olan dağ ise 1496 metre yüksekliğiyle Büyük Sof Dağı olmaktadır. İldeki belli başlı ovalar ise Barak, İslahiye ve Tilbaşar ovalarıdır. Gaziantep kentinde İslahiye ve Nurdağı 1. Derece, Araban ve Yavuzeli 2. Derece, Oğuzeli, Karkamış ve Nizip ise 3. Derece olan deprem bölgesidir.
Gaziantep Nedir?
Gaziantep veya halk arasındaki adı ile Antep, Türkiye'nin bir ilini ifade etmektedir ve en kalabalık olan dokuzuncu şehridir. İl merkez nüfusu ile en kalabalık olan 6. şehridir. 2020 sonu itibari ile 2.101.157 nüfusa sahip olmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz'in kesişme noktasında yer alan Türkiye'nin önemli illerinden olan Gaziantep endüstri ve gelişmişlik bakımından ön sıralarda yer almaktadır.
Eğitim, ticaret ve endüstri şehri olarak kabul edilmektedir. Hala yaşanılan ve en eski olan kentlerinden birisidir. Bununla birlikte Gaziantep, Türkiye endüstrisi ve ticaretinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bunun nedenleri arasında Gaziantep ilinin Anadolu ile Orta Doğu'nun arasında bir yerde bulunması ve liman kentlerine olan yakınlığı sayılabilmektedir. Gaziantep şehrinin simgeleri arasında en ünlü olanı Gaziantep Kalesi'dir.
Gaziantep'in İlçeleri Nelerdir?
Gaziantep iline bağlı olan 9 tane ilçe bulunmaktadır. İlçeler Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Gaziantep ilinde yer alan ilçeler şu şekildedir:
Araban
Karkamış
İslahiye
Nurdağı
Nizip
Şahinbey
Oğuzeli
Yavuzeli
Şehitkamil
Şeklinde ifade edilmektedir. Gaziantep metropol ilçesi Şahinbey ve Şehitkamil olarak kabul edilmektedir.
Gaziantep'in Coğrafi Özellikleri Nelerdir?
Konumu nedeniyle Gaziantep içerisinde Akdeniz iklimi ile birlikte ü karasal iklimin bir karışımı ortaya çıkmaktadır. Şehrin batısında Akdeniz iklimi, doğu kısmında ise Karasal iklim hakim olmaktadır. Hava özellikle de haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları içerisinde çok sıcaktır. Aralık, ocak ve şubat aylarındaysa çok soğuktur. Gaziantep içerisinde ölçülen en yüksek düzeydeki sıcaklık 44 °C olmaktadır ve en düşük sıcaklıksa -13 °C olmaktadır. Haziran ile eylül arasında Gaziantep ili en az yağışı almaktadır. En fazla yağışı ise Aralık ile şubat arasında almaktadır. Mevsim değişirken gündüz ile gece arasında büyük bir sıcaklık farkı bulunmaktadır. Denize kıyısı olmaması nedeniyle kentte rutubet oranı oldukça düşüktür. Bu nedenle hava çok sert değildir.
Gaziantep'in Nüfusu Ne Kadardır?
1927 tarihindeki nüfus sayımı kapsamında 214.499 şeklinde olan şehir nüfusu geçen 70 sene içinde %534 düzeyinde artış göstermiştir. Bahsedilen artış düzeyi aynı dönem için Türkiye'nin genelinde % 317 şeklinde olmuştur. Gaziantep uzun seneler göz önüne alındığında Türkiye nüfus artış hızının çok üstünde bir nüfus artışı göstermiştir. Bunun nedeni ise aşırı derecede olan göç almasıdır. İlde yerli Türkler ile birlikte güneydoğudaki şehirlerden endüstri ve ticaret amaçlı olarak göç etmiş çok az sayıda Kürtler de yaşamaktadır. Bununla beraber üniversitelerde eğitim görmek amaçlı gelmiş olan Afrikalı, Uzakdoğu ve Avrupalı kökenli insanlar da mevcuttur.
GAZİANTEP HARİTASI
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aile hekiminden alınan raporlar ücretli mi olacak? Aile hekimi ehliyet rapor ücreti...
Faydasını duyan oraya koşuyor... Burası Bursa'nın İnegöl ilçesi: Karlar arasındaki suda ısınıp, şifa arıyorlar
ÇAY DEĞİL ZEHİR DEMLİYORUZ: Sabah, Öğlen, Akşam Bardak Bardak İçiyoruz Ama Kansere Davet Çıkarıyor...
Gaziantep'te kış aylarının vazgeçilmezi: Menengiç kahvesi
Tam Bir Şifa Deposu! Vücudu Çelik Gibi Yapıyor! Tarator Çorbasını Denediniz Mi?