Fıtrat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? İnsan Fıtratı Ne Anlama Gelir?
Fıtrat, Arapça kökenli bir kelimedir ve yaradılış, yaratmak, tabii eğilim anlamına gelir. Canlı ya da cansız varlıkların kendilerine has, doğuştan gelen tüm özellikleri için fıtrat kelimesinin kullanılması uygundur.
Fıtrat Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Fıtrat, sık sık duyulan ve anlamı merak edilen kelimelerden biri olarak karşımıza çıkar. Kelimelerin anlamlarını bilmeyen kişiler öğrenmek için internetten araştırma yapar ve bu kelimelerle ilgili bilgi sahibi olurlar. Fıtrat, Arapça kökenli bir sözcüktür ve Türkçemize de Arapça dilinden geçmiştir. Türkçede kullanılan bir sözcük olan fıtrat, anlamı bilinmesi gereken sözcüklerden biridir.
Fıtrat kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yaradılış, yaratmak ya da ilkat anlamlarına gelmektedir. Herhangi canlı ya da cansız varlıkların kendilerine has özelliklerini anlatan bir kelimedir. Fiziksel ya da ruhani olarak doğuştan gelen özellikleri anlatmak için fıtrat kelimesi kullanılır.
İnsan Fıtratı Ne Anlama Gelir?
Fıtrat kelimesini duyan birçok kişi insan fıtratı tabirini de mutlaka duymuştur. İnsan fıtratı olarak sıkça kullanılan tabir kişinin kendi doğasını ve yaradılışını anlatmak için kullanılır. Kişinin günlük yaşantısı içerisinde göstermiş olduğu davranışlar, konuşması ve olaylara yaklaşımı onun fıtratını gösterir. Kur'an'ı Kerim'de 19 farklı yerde fatr kökü ile fıtrat geçmektedir.
Hadislerde ve ayetlerde fıtrat kelimesi kendisi ile aynı kökten gelen farklı kelimelerle de kullanılabilir. İnsanın fıtratı insanların hem fiziksel hem de ruhani olarak doğuştan yani yaradılıştan sahip oldukları demektir. Bir insanın fıtratı onun konuşması, fiziksel ve ruhani özelliklerini kapsar.
Kur'an'da Fıtrat Kavramı Nedir Ve Nasıl Açıklanmıştır?
Kur'an-ı Kerim'de de fıtrat kavramı sık sık kullanılan bir kavramdır. Fatr kökünden türemiş olan sözcükler 19 kez, direkt olarak fıtrat ise bir kez Kur'an'da geçmektedir. Dünyaya gelen her canlının bir fıtratı varmış ve her canlının yaradılışına ait bazı özellikleri bulunur.
İçgüdü, hilkat, cibilliyet ya da tabii eğilim kelimeleri ile eş anlamı olan fıtrat yaratıcıyı tanıma yetkinliğini de ifade eder. İnsanlar daha güzel bir yaşama sahip olmak için kendilerini ve yaradılışlarını mutlaka bilmelidir.
Allah'a (cc) iman etmek ve yaratıcıyı tanıma yatkınlığı da İslami terim olarak fıtrat ile beraber kullanılabilir. Allah (cc) bir yaradılıştır ve insanlar da yaradılışlarını merak etme fıtratına sahiplerdir. İnsan kendini anlama ve anlamlandırma eğiliminde olduğundan merak fıtratları da bulunmaktadır.
Fıtrat İle İlgili Ayetler Nelerdir?
'De ki: Herkes kendi yaradılış ve fıtrat tarzına göre davranmaktadır. Şu halde kimin daha doğru yürüdüğünü yalnızca Allah (cc) bilir.' (İsa suresi 84. ayet)
'Öyleyse sen yüzünü Allah'ı (cc) birleyen olarak dinle, Allah'ın (cc) fıtratına çevir, ki insanlar zaten bunun üzerine yaratılmıştır. Allah'ın (cc) yaradılışı için herhangi bir değişim yoktur. Şimdi ayakta duran din budur fakat insanların çoğu bunu bilmez.' (Rum suresi 30. Ayet)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şiirleri: 1, 2, 3, 4, 5 kıtalık uzun, kısa Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiirler...
İlkokul, ortaokul, lise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şiirleri: 1, 2, 3, 4, 5 kıtalık uzun, kısa Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiirler..
Dubai Çikolatası Tarifiyle Gündeme Gelmişti! Bu Püf Noktalarını Bilmenizi İstemiyorlar: 'Antep Fıstığı Ezmesi Yapmak Bu Kadar Kolay'
Çıtır Çıtır Katmerin Püf Noktası Bu Haberde Saklı! MasterChef Yarışmacılarına Taş Çıkartın! Hafta Sonu Kahvaltısı İçin İdeal
Bursa elektrik kesintisi 26 Ekim 2024: Bursa'da elektrikler ne zaman gelecek?