Ekinoks nedir, ne demek? Ekinoks günleri ne zaman? İşte tarihler!
Yıl içerisinde dönem dönem gece ve gündüz süreleri uzun olabiliyor. Bu süreler içerisinde hem gecenin hem de gündüzün eşit olduğu nadir günler bulunuyor. Peki, ekinoks günleri ne zaman? Tam olarak ekinoks nedir, ne demek?
Ekinoks tarihleri her yıl iki kez tekrarlanırken bu tarihlerde önemli bir doğa olayı gerçekleşiyor. İşte ekinoks ile ilgili bilinmesi gerekenler…
EKİNOKS NEDİR, NE DEMEK?
Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.
Ekinoks sözcüğünün kökeni Latince aequus (eşit) ve nox (gece) sözcüklerinin birleşimi olan aequinoctium sözcüğüne dayanır.
EKİNOKS GÜNLERİ NE ZAMAN? İŞTE EKİNOKS TARİHLERİ
23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sakin Şehir Şavşat'tan sonbahar kareleri
Adana usulü 'çöp şiş katmer' yok satıyor
29 Ekim otobüsler bedava mı? 29 Ekim toplu taşıma ücretsiz mi? Metro, metrobüs, Marmaray, tramvay 29 Ekim tarifesi!
Kapadokya'da balonlar, Cumhuriyet Bayramı için havalandı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın Anlam ve Önemi Nedir?