Dur Yolcu şiirini kim yazdı? 18 Mart Çanakkale Zaferi Dur Yolcu şiiri sözleri, hikayesi! Necmettin Halil Onan kimdir?
Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadele destansı bir mücadele olan 18 Mart Çanakkale Zaferi 109.yıl dönümü ile büyük bir coşku ile kutlanacak. Büyük bir azim, mücadele ve kararlılıkla kazanılan bağımsızlık zaferinin ardından bu destansı gün anısına Dur Yolcu şiiri sözleri ve yazarı araştırılıyor. Peki, Dur Yolcu şiirini kim yazdı? Necmettin Halil Onan İşte 18 Mart Çanakkale Zaferi Dur Yolcu şiiri sözleri...
18 Mart Çanakkale Zaferi ile birlikte Dur Yolcu şiiri merak edildi. "Duru Yolcu" şiiri, Necmettin Halil Onan'a aittir ve Türk edebiyatının en tanınmış eserlerinden biridir. Bu şiir, Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden askerleri anma amacıyla yazılmıştır ve Çanakkale Şehitlerine ithaf edilmiştir. Bu şiir, Çanakkale Savaşı'nda sergilenen kahramanlığı ve fedakarlığı anlatır, gelecek nesillere bu toprakların nasıl kazanıldığını hatırlatır.
DUR YOLCU HİKAYESİ NEDİR?
Tarihler 1960 yılını göstermektedir. Günümüzde hala faal olan, Dur Yolcu Anıtı‘nın hemen altında yer alan Değirmen Burnu Tabyaları‘nın komutanı Üsteğmen Turan Şekip PINAR yaşadığı coğrafyanın önemini çok iyi bilmekteydi. Çanakkale Zaferi‘nin gururunu yaşarken bu muhteşem zaferi gösterebilecek bir eser bırakmayı da çok istiyordu. Bir gün Yedek Subay Seyran Çebi‘yi çağırdı. Ona düşündüklerini heyecanla anlattı. Büyük bir eser bırakmak istiyordu. Çanakkale Boğazı‘ndan gelip geçen herkes görmeliydi. Ne yapacakları konusunda konuşurlarken kendisine masasının üzerinde bulunan “Asker Sigarası” paketini gösterdi.
“Bunu çizebilir misin?” diye sordu. Seyran Çebi çizebileceğini söyledi. Tek başına bir asker görseli istenileni anlatmaya yetmeyecekti. Bu nedenle Necmettin Halil Onan‘a ait şiirin dizeleri anıta ilave edildi. “Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir!” Anıta dizelerin ilave edilmesi yanında Çanakkale Şehitler Abidesi‘nin yapımı henüz yeni tamamlanmıştı.
Dur Yolcu Çanakkale Boğazının en hakim konumuna yapılmış görsel bir objedir. Dur Yolcu askeri bölge içerisinde olduğu için sadece özel izinle ziyaret edilebilmektedir. Dur Yolcu objesi dizili taşlar boyanarak yapılmıştır. Dur Yolcu Çanakkale ili Eceabat ilçesi Kilitbahir köyü sınırları içerisindedir.
DUR YOLCU ŞİİRİ SÖZLERİ
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmed'in yattığı yerdir.
Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed'in düşmanı boğduğu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.
Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
DUR YOLCU ŞİİRİNİ KİM YAZDI?
Dur Yolcu Şiiri obje nedeniyle o isimle anılsa da Necmettin Halil Onan'a ait; "Bir Yolcuya" isimli şiirdir. Şiirin sadece ilk dizeleri anıt üzerinde yer alır.
NECMETTTİN HALİL ONAN KİMDİR?
Necmettin Halil Onan (1902, Çatalca, Kocaeli - 17 Ağustos 1968, İstanbul), Türk şair, öğretmen, akademisyen, edebiyat tarihçisi. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir. 1902 yılında Çatalca'da doğdu. Babası, Düyûn-ı Umûmiye memuru Halil Hilmi Bey idi. Ortaöğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamladı. 1919 yılında Darülfünun Edebiyat Fakültesinde açılan sınavı kazanarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu.
Cenap Şahabettin, Fuad Köprülü, Ferit Kam, Yusuf Şerif, Yahya Kemal, Hüseyin Daniş gibi edebiyatçıların öğrencisi oldu. Fakat İstanbul'un işgali üzerine okul geçici olarak kapatılınca millî mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya geçti. Ankara Talimatgahı’nda zabıt vekili oldu, Anadolu Ajansı Siyasi Servisi'nde çalışan Halil Onan, millî mücadele sonrası İstanbul'a dönerek yarım kalan eğitimine devam etti, 1924 yılında mezun oldu. Bir süre tekrar Anadolu Ajansı'nda ve özel okullarda çalıştı. 1929 yılından itibaren İzmir (İzmir Kız Lisesi 1936-1939), Adana, Ankara illerinde pek çok lisede edebiyat öğretmenliği ve lise müdürlüğü yaptıktan sonra maarif müfettişi oldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kışın en gözde yemeği! Gribe, şeker hastalığına birebir... Bağışıklığı çelik gibi yapıyor
MasterChef Somer Sivrioğlu'ndan Hamburger Tarifi! Fast Food’cuların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktasına Dikkat!
MASTERCHEF KEREM'İN FAVORİ YEMEĞİ! Musakka dediğin böyle yapılır! Bu püf noktaları lezzetine lezzet katıyor!
LEZZET TUTKUNLARI İÇİN İDEAL! Meşhur Fransız tatlısı MasterChef’te! Orman meyveli Clafoutis tarifi ve püf noktaları: '35-40 dakikada pişiyor'
DÜNYANIN EN İYİ 50 MUTFAĞI! Türkiye bakın kaçıncı sırada! Zirvedeki ülkeye sosyal medyada tepki!