Seyit Onbaşı hikayesi! Seyit Onbaşı (Seyit Ali Çabuk) kimdir, aslen nerelidir? Koca Seyit'e ne oldu?
Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü, ile birlikte şehitlerimiz ve kahramanlarımız anılıyor. 18 Mart Çanakkale Zaferi ile birlikte gündeme gelen ilk isimlerden biri Seyit Onbaşı oldu. I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Türk askerlerinden biri olan Seyit Onbaşı (Seyit Ali Çabuk) kimdir? Koca Seyit'e ne oldu?
Türkiye Cumhuriyeti'nin kaderini değiştiren Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında en önemli rolü olan Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşı'nda 275 kiloluk top mermisini tek başına kaldırarak namluya yerleştirmiştir. Seyit Onbaşı, Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde anılıyor. İşte Seyit Ali Çabuk (Seyit Onbaşı) hakkında merak edilenler haberimizde..
SEYİT ONBAŞI KİMDİR?
Asıl adı Seyit Ali Çabuk'dur. Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Balıkesir'in Havran ilçesi Çamlık (Manastır) köyünde doğdu. Babasının adı Abdurrahman, annesinin adı Emine'ydi. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'te Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Yapılan atışlar sebebiyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bunun üzerine Seyit Ali 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi.
Seyit Ali, ilk iki atışta Ocean'a hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında İngiliz zırhlısı Ocean'a ağır yara verdi. Atılan mermi geminin su kesiminin biraz altına isabet ederek geminin anında yan yatmasına neden oldu, daha sonra Nusret mayın gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarptı. Ocean' da bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak battı.
Bu yüzden komutan ona onbaşılık unvanını verdi. Çanakkale savaşından bir gün sonra Seyit Ali Onbaşı'dan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyit Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramadı. Sonra Seyit Ali Onbaşı “Yine savaş çıksın, yine kaldırırım” dedi. Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi. Savaşın sona ermesi ile 1918'de köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 yılında çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Seyit onbaşı 1939 yılında verem hastalığı yüzünden hayatını kaybetti.
KOCA SEYİT'E NE OLDU?
Koca Seyit (Seyit Çabuk) hizmetleri de vazifesini hakkıyla yapmış olmanın huzuruyla savaşın ardından köyüne döndü. Bir müddet geçimini temin etmek için odun kesip sattı. Daha sonra Havran'da bir zeytin fabrikasında hamallığa başladı. Bu sırada üşüttü ve vereme yakalandı. Adı tarihe altın harflerle geçen kahraman, veremden kurtulamayarak hayata gözlerini yumdu.
SEYİT ONBAŞI’NIN VURDUĞU GEMİNİN ADI NEDİR?
Seyit Onbaşı'nın vurduğu geminin adı "Ocean" zırhlısıdır. 18 Mart 1915 tarihinde, İngilizler'in "Ocean" zırhlısı Çanakkale Boğazı'nı zorluyordu. Saat 5.30 sularında Müttefik filosundan bazı gemiler kendilerini son dakikalar zarfında fazlasıyla taciz eden Rumeli Mecidiyesi'ni susturabilmek için, çok şiddetli bir ateş altına almışlardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?
GRİBE KARŞI SİHİRLİ FORMÜL VAR MI? Grip hurafeleri sizi yakmasın: 4 YANLIŞ BİLGİ bilimsel verilerle çürütüldü
İÇİNDE UYUŞTURUCU VE ZEHİR VAR! Kilo vereyim derken canınızdan olmayın
Kahvaltıda çıtır çıtır yiyorsunuz ama... MEĞER KANSER YAPIYORMUŞ! Uzmanlar tehlikeyi açıkladı
DEMİR EKSİKLİĞİNİN EN NET BELİRTİSİ! Tırnaklarınızdaki bu değişime dikkat! Tırnak, saç, ağız, cilt... Etkilemediği yer yok