Dil yanığına ne iyi gelir, nasıl geçer?
Sıcak içecek ya da yiyeceklerin yenmesi dilin ve ağzın yanmasına neden olmaktadır. Yüksek ısıda olan bu besinlerin tüketilmesi ile dil yanıkları oluşmaktadır. Bu yanıklar acı verici şekilde gerçekleşebilmektedir. Kişi dilini yakma oranına göre belirli bir süre tat duyusunu da kaybedebilmektedir. Dil yanığına en iyi gelen yöntem ise tuzlu sudur. Tuzlu su yanık hissini anında hafifleterek dilde yara oluşumunu da engellemektedir. Dil yanığına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Yanık kaç günde geçer ve nasıl iyileşir sizler için derledik.
Dil yanık oluşumu yüksek ısıdaki yiyecek ve içecekler ile meydana gelmektedir. Dil yaraları ve yanıkları için önerilen uygulamalardan biri anında soğuk su ya da buz kompleksidir. Bu kompleks ile beraber dilde su toplaması ya da açık yara oluşumu da engellenmektedir. Aynı zamanda dilde kalıcı hasar da önlenmiş olur. Tuzlu su ya da karbonatlı su ile ağzı çalkalamak da o anda yanık hissini en aza düşürmektedir. Yanıkların ağır hasar vermesini önlemek için bir süre tüketilen besinlerin ısısına ve asit oranına da dikkat edilmesi önerilmektedir.
Dil yaralarına ve yanık oluşumuna en iyi gelen yöntemlerden biri tuzlu ya da karbonatlı sudur. Bu tuz kendi içerisinde barındırdığı doğal asit oranı ile beraber yanık üzerindeki tüm hassasiyeti ortadan kaldırmakta ve dilin yara oluşumunu da engellemektedir. Dil yanığı için bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Okaliptus bitkisi bu anlamda en faydalı gelen bitkilerden biridir. Okaliptus dilde oluşan yanığın anında ortadan kalkmasını ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Üstelik kısa süre içerisinde tekrar tat alma duyusu da yerine gelmektedir.
Dil yanığı için bir süre tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Bu anlamda çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler, ekşi ya da sert yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Bu şekilde dil yanığı kısa süre içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ağız hijyenine dikkat etmek bu anlamda en önemli konulardan biridir. Yanık oluşumu ağızdaki bakterilerin yuva yapmasına ve diş etlerine zarar vermesine neden olmaktadır. Bu nedenle sabah akşam diş fırçalama ve ağız gargarası yapılması gerekmektedir. Bu şekilde dikkat eden kişilerde dil yanığı kısa sürede tedavi olmaktadır.
Dil yanığı ağız içerisinde tat alma duyusunu engelleyen ve rahatsız edici durumlardan biridir. Pek çok kişi dil yanığı durumundan şikayet etmektedir. Özellikle ani yenen sıcak yemek ya da içilen içecekler ile beraber dilde yanık oluşumu meydana gelmektedir. Bu yanık belirli bir süre kalmaktadır. Genel olarak yanık için tedavi yöntemlerini deneyen kişilerde 2 gün içerisinde yanık belirtileri azalmaya başlamaktadır. Fakat dil yanığı oluşan kişilerin özensiz davranması sonucunda yanık hissi 4 ila 5 gün kadar daha devam etmektedir.
Dil yanığı bitkisel yöntemler ya da soğuk tuzlu su kompleksleri ile beraber iyileşme göstermektedir. Bu durumdan bir an önce kurtulmak isteyen kişiler için bitkisel hafif demlenmiş karanfil çayı önerilmektedir. Ilık şekilde tüketilen bu çay yanığın hissini kısa süre içerisinde alarak dilde iyileşme göstermektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok