Demir İlacı Kilo Aldırır mı? Demir İlacı Kilo Yapar mı?
Demir, kırmızı kan hücrelerinin bileşiminin bir parçasıdır. Oksijenin vücudun her yerine taşınmasını sağlar ve vücut hücrelerinin düzgün çalışmasına katkıda bulunur. Demir ayrıca çocuğun beyninin büyümesinde ve gelişmesinde de rol oynar. Bu bakımdan demir ilaçları kullanımı çocukların büyümesinde ve gelişmesinde çok önemli rol oynar. Aynı zamanda yetişkinler için de aynı şey geçerlidir.
Demir eksikliği pek çok kişide en sık görülen beslenme sorunudur. Bu eksiklik yavaş yavaş ortaya çıkar ve demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bu durumda doktorların yazdığı demir ilaçları kullanılmaktadır. Demir eksikliği, genellikle kadınlarda menstruasyon ve çocuk doğurma nedeniyle görülür.
Demir İlacı Kilo Aldırır mı?
Yaygın olarak bildirilmese de, kilo alımı bazı insanlar için demir takviyesinin bir yan etkisi olabilir. Demir eksikliğinin kendisinin kilo almanıza neden olması daha olasıdır. Bununla birlikte, demir takviyelerinin kilo alımına neden olduğunu iddia eden kadınların anekdotsal raporları da vardır. Ancak bu iddiaları destekleyecek çok az bilimsel araştırma vardır. Kilo alımının, demir eksikliğini tedavi etmek için kullanılan takviyeden ziyade, demir eksikliğinin kendisinin bir yan etkisi olması daha olasıdır.
Metabolizmada görev alan tiroid hormonlarının aktif hale gelmesi için yeterli demire ihtiyaç vardır. Demir eksikliğine veya başka bir nedene bağlı düşük tiroid hormonu seviyeleri, kan seviyeleriniz normale dönene kadar devam edebilecek inatçı kilo alımına neden olabilir.
Demir İlacı Kilo Yapar mı?
Demir eksikliğinin bazı yan etkileri kilonuzu korumanızı da zorlaştırabilir. Yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesi, kilonuzu yönetmenin çok önemli bir bileşeni olan egzersiz yapmayı zorlaştırabilir. Bazı araştırmalara göre de yorgunluk, iştahı artırdığı için sağlıklı yemekler hazırlamayı ve aşırı yemek yeme isteğinden kaçınmayı da zorlaştırabilir.
İlaç almaya başlamadan önce kilo artışı olduğunu fark ederseniz ve kilo alımınız devam ediyorsa belirtileri gözlemleyin. Hala yorgunluk ve halsizlik hissediyorsanız kandaki demir düzeyiniz henüz yeterince yüksek olmayabilir. Bu durumda demir ilaçlarının kilo almada etkili olduğu açık bir şekilde görülmektedir.
Bu etkiler bazen psikolojik bazen de fizyolojik olmaktadır. Bu konuda demir ilaçlarının kilo almanıza neden olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzdan randevu alın. Kilo almanızın gerçek nedenini keşfetmenize ve çözmenize yardımcı olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Rizeli çay demleme ustaları, Japonlara Türk çayı demlemenin püf noktalarını öğretti
Yozgat kömbesi geleneksel lezzetiyle kalabalık sofraları süslüyor
Yapımı 5 saat süren asırlık tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor
MASTERCHEF HASAN BİLTEKİN'DEN DUBAİ ÇİKOLATALI KEK! Tatlı Krizine Son: '10 Dakikada Pişiyor!' İçi Lokum Gibi...
Vitamini Mevsiminde Saklı! Bu Aylarda Hangi Balığı Nasıl Tüketmeliyiz?