hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Danıştayın Görevleri Nelerdir? Maddeler Halinde Danıştay Ne İş Yapar?

    Danıştayın Görevleri Nelerdir Maddeler Halinde Danıştay Ne İş Yapar
    expand

    Danıştay, Türkiye'nin idare yargının organı olarak tanımlanabilir. İdari olan davalara bakılan merci olarak bilinmektedir. Aldığı tüm kararlara yürütme uyma zorunluluğu vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Danıştay'ın Görevleri Nelerdir?

    Danıştay, yürütme organına olan yardımcı bir inceleme, karar organı ve danışma olmasının yanı sıra yargı yolu ile denetleme görevini sağlayan bir yargı kuruluşu olarak da tanımlanabilir. Danıştay 9 adet dava dairesi ve 1 adet idare daire olmak üzere totalde 10 adet daireden oluşmaktadır. Danıştay'ın görevleri 1982 yılından itibaren yürürlükte olan 2575 sayılı kanun ile belirlenmiştir. Danıştay'ın görevleri ise şu şekilde sıralanabilir:
    1. İdari mahkemeler ve vergi mahkemesi tarafından verilen durumda olan tüm karar ve ilk derece mahkeme olarak görev üstlenmektedir.
    2. Bu Kanun için yazılı olan idare dava ilk ve son mahkeme olma sureti ile bir karar alma sorumluğuna sahiptir.
    3. Danıştay tarafından bakılan ve görülen davar ile ilgili olan karara karşı temyizleri inceler ve bunun sonrasında bir karara bağlama sorumluluğu bulunur.
    4. Tüzük tasarılarını inceleme ile sorumludur. Kamu hizmetleri ile ilgili olan imtiyaz şartlaşmalarını ve sözleşmeleri ile ilgili ne düşünüyor ise bunu bildirme görevi bulunur.
    5. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı tarafından gönderilen işler ile alakalı olarak görüşlerini bildirir. Bunun yanı sıra bu kanun ve diğer kanun ile verilmiş olan önceki görevlerini yerine getirmektedir.

    Maddeler Halinde Danıştay Ne İş Yapar?

    Danıştay'ın ne iş yaptığı ve sorumlulukları ise maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:
    1. Cumhurbaşkanlığının ve Başbakanlık gibi üst düzey yöneticilerden gelen işler hakkında olan görüşlerin belirtilmesi,
    2. İç görev yapıları farklılık göstermesi,
    3. Danıştay, bir hukuk kuralının uygulanıp ya da uygulanmadığını ya da herhangi bir kararın yanlış bir şekilde uygulandıktan sonra meydana gelen hukuk ayrılıkları ile ilgili bir denetim yapması,
    4. Danıştay, hukuki denetim sağlayan bir yüksek mahkeme olarak bilinmesi
    5. Tüzükleri inceleme, kamu hizmetleri ile ilgili olan sözleşme ve şartlaşma hakkında kararını söylemek,
    5 . Danıştay için kullanılacak olan en net ifade ise idare yargı alanlarında görevli olan hukuki derece mahkemesi ifadesi olmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow