Damarları yağla tıkıyor
Kalp hastalıklarında en çok rastlanılan sorunlardan biri damarların iç yüzeyinin yağ ile kaplanması. Ancak bu problemin temel kaynaklarından biri beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlıklar olarak belirtiliyor. Kişilerin yaşına, cinsiyetine, hareket düzeyine, varsa sahip olduğu hastalıklarına göre günde belirli miktarda kalori alması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bengi Başer, vücudun ihtiyaç duyduğu kaloriden fazlasını almanın kalp damar sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor ve uyarıyor: "Porsiyonlarımızı kontrol altında tutarak gereğinden fazla yemek yemekten kaçınmamız gerekiyor”
Başer açıklamasının devamında, “Sebze ve meyveler, kalp dostu besinler. Bu besinlerin kalorisi az ve besleyiciliği yüksek. Ayrıca çok sayıda vitamin ve minerali bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla hem ana hem de ara öğünlerde meyve ve sebze tüketmek gerekiyor. Özellikle çilek, ahududu, kırmızı dut gibi kırmızı meyveler; içerdikleri antioksidanlarla kalp sağlığını güçlendirmeye destek olur” diye konuştu. Kan kolesterol düzeyinin kalp sağlığında belirleyici bir faktör olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Başer, ‘’Ne kadar yağ yediğimiz, hangi tür yağlarla beslendiğimiz de kalp sağlığını etkiliyor. Doymuş yağ dediğimiz et, süt, tereyağı gibi hayvansal gıdalardan aldığımız yağlar kan kolesterol düzeyini yükselterek damar tıkanıklığı ve damar sertleşmesi riskini artırıyor. Bu nedenle doymuş yağ tüketimimizi sınırlandırmamız gerekiyor. Öte yandan zeytinyağı, kanola yağı gibi bitkisel kaynaklı yağlar ise kalp damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor” ifadelerini kullandı.
DİYABET, HİPERTANSİYON GİBİ HASTALIKLAR KALP DAMAR SAĞLIĞINI ETKİLİYOR MU?
“Kalp damar hastalıkları çok sayıda farklı rahatsızlık için kullanılan genel, kapsayıcı bir isim. Kalp damar hastalıkları içerisinde ise en sık olarak koroner arter hastalığı ile karşılaşılıyor” diyen Başer, ‘’Koroner arter hastalığı dediğimiz durum kalbi besleyen damarların tıkanması. Bu tıkanma sonucunda kalp ihtiyaç duyduğu oksijeni yeterli miktarda alamıyor. Sonuç olarak da kalbin bu az beslenen bölümlerinde doku ölümü gerçekleşiyor. Diyabet, hipertansiyon ve hiperkolesterolemi gibi rahatsızlıklar koroner arter hastalığı riskini artırıyor’’ ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Başer, ‘’Diyabet, tansiyon hastaları mutlaka doktorların verdiği tedavi planına uymalı. Diyabet hastalarında kan şekerinin, tansiyon hastalarında kan basıncının kontrol altında olması kalp damar sağlığı açısından olumlu bir durum. Bu nedenle bu hastalar mutlaka ilaçlarını kullanmalı, egzersiz yapmalı, beslenmesine dikkat etmeli ve düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeli’’ diyerek sözlerini noktaladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'
YAPAY ZEKADAN '2025' YILI KEHANETLERİ! Sosyal Medyayı İkiye Bölen Soruya Bakın Ne Yanıt verdi!
En uzun gece ne zaman 2024? 21 Aralık en uzun gece ile ilgili bilgiler!
MASTERCHEF DANİLO ZANNA'NIN FAVORİSİ! Meşhur İtalyan lezzeti! Lazanya yaparken bu püf noktalarına dikkat!