Çocukluk çağındaki menisküs yaralanmalarına yaklaşım nasıl olmalıdır?
Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Ortopedisi Uzmanı Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, çocukluk çağında görülen menisküs yaralanmalarına yaklaşımın nasıl olması gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Çocukluk çağı sporcu sayısının artması ile menisküs yaralanmalarının çocuklar arasında görülme sıklığı da artmıştır. Bu nedenle çocuklara özel yaklaşımlar gerektiği ve özellikle görüntüleme sistemlerinde bazı dikkat gerektiren ayrıntıların olduğu zaman içerisinde tanımlanmıştır.
Menisküs yaralanmalarında MR görüntülemeleri değerlendirilmelidir!
Bir menisküs yaralanması genellikle ilk semptom olarak dizde ağrı, şişlik, hareketlerde kısıtlılık ve dizde kitlenme ile kendini belli eder. Spora devam edemeyen ve kronik olarak şikayetleri olan çocuklarımızda muayenemizde de menisküs yaralanmasından şüphelendiğimizde MR görüntülemeye başvurarak menisküs yapısının ayrıntılarını görmeye çalışıyoruz. MR sonuçlarında menisküs yaralanması tespit edildiğinde bunun tipi, yeri ve uzunluğuna göre tedavi kararı alıyoruz.
Burada özellikle belirtilmelidir ki, MR’ların çocuk diz eklemine oldukça aşina bir radyolog ya da ortopedist tarafından değerlendirilmesi gerekliliğidir. Çünkü çocukluk çağında menisküsün yetişkinlere göre daha fazla damar içermesinin yarattığı sinyal değişiklikleri ve gelişim aşamalarındaki bazı farklılıklar yanlışlıkla menisküs yırtığı ile karıştırılabilmektedir.
Menisküs yırtıklarında temel yaklaşım nedir?
Menisküs yırtıklarında en temel yaklaşım ameliyatsız tedavi şansı varsa bunu kullanmak, eğer o şans yoksa menisküs dokusunu koruyucu tamir yöntemlerini seçmektir. Özellikle menisküsün dış kısmında oluşan ve özellikle kısa boylu yırtıklarda ameliyat gerektiremeyen fizik tedavi yöntemlerine başvurmayı tercih ederiz. Ancak, diğer yırtıklarda çok küçük bir yırtık değilse hemen her zaman yırtığın dikilmesi ile seçilen yöntemdir. Çeşitli dikiş yöntemleri ile yırtık alanı dikilir ve arasının çocuktaki menisküsün yüksek kendiliğinden iyileşme potansiyeline güvenilerek dolması ve sağlam bir menisküse ulaşmak hedeflenir.
Kompleks yırtıklar dediğimiz çok yönlü yırtıklar, dejenere menisküs yapısının üzerine gelişen yırtıklar veya büyük kova sapı şeklindeki yırtıklar gibi bazı zor durumlarda ameliyat sırasında yırtık kenarlarının kalitesine göre karar verilir ve maalesef bazen yırtık kısmın alınmasına başvurulabilir.
Cerrahi tedavi sonrasında tıpkı cerrahi dışı tedavide de olduğu gibi fizik tedavi çok önemlidir. Cerrahi sonrasında aynı düzeyde spora dönüş 4-6 ay sonra olmaktadır ve tüm bu süreçte aşamalı bir şekilde planlanan ciddi bir fizik tedavi süreci çocuklarımızı beklemektedir.
Tüm sürecin güzel bir şekilde planlanması ve başarılı bir şekilde uygulanması sonrasında çocuklarımızın eski sportif aktivite düzeylerine yeniden ulaştırılmaları ve spor hayatlarına devam edebilmeleri mümkün olabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU DA LEVREKLİ ÇÖKERTME KEBABI! Muğla'nın çökertme kebabı Rize'ye gelince balıklı oldu
LEZZETİYLE SINIRLARI AŞTI! Sadece Güney Doğu'da değil İzmir'in o ilçesi de güne kebapla başlıyor! iŞTE KUYU KEBABI VE ÇORBASININ LEZZET SIRRI
En uzun gece ne zaman, bugün mü, yarın mı? 21 Aralık en uzun gece ile ilgili bilgiler!
HASTALIKLARA KARŞI ŞİFA DEPOSU; İLAÇ DEĞİL ÇEREZ! Doğuda kışın vazgeçilmez lezzeti! Hem çiğ hem pişmiş tüketiliyor
MasterChef Mehmet Yalçınkaya açıkladı! Hicaz pilavının lezzet sırrı çözüldü! Meğer püf noktası...