Bursa İlçeleri Nelerdir? Bursa'nın Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Bursa Haritası…
Bursa, Türkiye’nin önemli şehirlerinden bir tanesini oluşturmaktadır ve pek çok özelliği bünyesinde bulundurmaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleri, kıyı şeridi popüler yemekleri ve insanları ile Türkiye'nin gözde şehirleri arasında yer alır. Peki, Bursa'nın ilçeleri nelerdir, kaç ilçesi vardır? İşte Bursa haritası...
Bursa Nedir?
Bursa, Türkiye'nin bir ilidir ve en kalabalık olan dördüncü şehrini ifade etmektedir. 2020 itibari ile 3.101.833 nüfusa sahip olmuştur. 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralaması içerisinde Dünya'da 28. olarak yer almıştır. Türkiye'de ise 1. sırada olmaktadır. Marmara Bölgesine ait Güney Marmara kısmında, 40° batı boylam ile 29° kuzey enlem daireleri içerisinde yer almaktadır. Eski ismi Hüdavendigâr şeklindedir. Kuzey kısmında Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğu kısmında Kocaeli ve Sakarya, doğu bölümünde Bilecik, güneyinde Kütahya ve batıda ise Balıkesir illeri ile çevrili olmaktadır.
Bursa'nın Nüfusu Ne Kadardır?
2020 sonu itibari ile Bursa'nın şehir nüfusu 3.101.833 şeklinde olmaktadır. Şehrin yüz ölçümü ise 10.811 km². Bursa'da km²'ye 287 kişi düşmektedir. Yoğunluğun en çok olduğu ilçe 5974 kişiyle Yıldırım ilçesidir. İlde senelik olan nüfus artış oranı yaklaşık %1,5 olmuştur. Bununla birlikte nüfus artış düzeyi en yüksek ve en düşük olan ilçeler; Mudanya %5,01 ve Keles -%4,15 şeklinde ifade edilmektedir. 04 Şubat 2021 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında 17 ilçe ve belediye bulunmaktadır. Bahsedilen belediyelerde toplamda 1060 mahalle bulunmaktadır.
BURSA HARİTASI
Bursa'nın İlçeleri Hangileridir?
Bursa içerisinde pek çok ilçe bulunmaktadır. Bursa ilinde yer alan ilçeler şunlardır:
Büyükorhan
Gürsu
Gemlik
Harmancık
İznik
İnegöl
Keles
Karacabey
Mudanya
Kestel
Mustafakemalpaşa
Orhaneli
Nilüfer
Orhangazi
Yenişehir
Osmangazi
Yıldırım
Şeklinde sıralanmaktadır. Gürsu, Nilüfer, Kestel, Yıldırım ve Osmangazi Bursa'nın metropol ilçeleridir.
Bursa'nın Özellikleri Nelerdir?
Ekonomik bakımdan Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden bir tanesi olan Bursa tarihsel ve doğal zenginlikleri ile de önem arz etmektedir. Bursa içerisinde en fazla Osmanlı devletinin kuruluş dönemine ait olan tarihî eserlerin yer almasının nedeni ise, Bursa ilinin Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olarak kabul edilmesidir. Bursa, parkları, alışveriş merkezleri, müzeleri ve çarşısı ile bölgede öne çıkmaktadır. Bununla beraber Bursa şehri, Marmara bölgesinin İstanbul'un ardından gelen ikinci büyük şehrini ifade etmektedir. Türkiye'nin en önemli olan birkaç endüstri kentinden birisidir.
Şehir İstanbul'dan sonra gelen en büyük nitelikteki ikinci ihracatı gerçekleştirmektedir. Bursa, endüstri istatistiklerine bakıldığında Türkiye'nin en büyük endüstri şehri ve otomotiv üretim merkezi olmaktadır. CNN International tarafından bu ilin Türkiye'nin Detroit'i şeklinde yakıştırması yapılmıştır. Renault, Tofaş-Fiat, Bosch, Peugeot, Karsan Otomotiv, ticari araçlar ve binek otomobil sayesinde Cobra Güleryüz otobüs fabrikaları Bursa içerisinde bulunmaktadır. Bursa'nın otomotiv endüstrinin Türkiye'de merkezi olduğundan dolayı kurulmuş olan Bursa Otomobil Müzesi yine Bursa ilinde bulunmaktadır.
Bursa'daki Müzeler Nelerdir?
Bursa'da çok sayıda müze bulunmaktadır:
Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Bursa Kent Müzesi
Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi
Hünkar Köşkü Müzesi
Bursa Ormancılık Müzesi
Bursa Arkeoloji Müzesi
Osmanlı Evi Müzesi
Bursa Tekstil Müzesi
Hüsnü Züber Evi
Atatürk Evi Müzesi
Bursa Enerji Müzesi
Yeşil İslam Eserleri Müzesi
Bursa Göç Tarihi Müzesi
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Bursa Kılıç Kalkan Evi Müzesi
Şeklinde ifade edilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Babadan Oğula Yaşatılan 'Sipsi Şeker' Geleneği! Veresiye Alınan Toz Şekerle Başlayan Serüven 75 Yıldır Devam Ediyor
Bu güveç başka güveç! Unutkanlık, yorgunluk, konsantrasyon sorunu... Ünlü beyin cerrahı püf noktasını açıkladı: 'Bunamayı önlüyor!'
Tiramisu dediğin böyle olur! MasterChef Danilo Zanna'nın favorisi! Püf noktası bakın neymiş...
REGAİP KANDİLİ ANLAMI, ÖNEMİ VE FAZİLETİ: Regaip Kandili gecesinde ne olmuş?
Kilosu 4 bin 500, Bardağı 100 Lira! Isınmak İçin İçiyorlar Ama Sindirimi de Kolaylaştırıyor!