Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur? Bilinçli Tüketici Davranışları Nelerdir, Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Tüketim, sanayi ve tarım sektörünün gelişmesiyle başlayan bir süreçtir. Kökeni alışveriş olgusuna dayanan tüketim, tarihsel bir geçmişe dayanır. İnsanların hayatlarını devam ettirmek amacıyla gerek değiş – tokuş, gerekse para – altın karşılığı ile ihtiyaçlarını satın almaları ile başlamıştır.
Tüketim sektörünün gelişmesiyle birlikte tüketici davranışları da değişime uğramıştır. Bilinçli tüketici olmak hem ekonomik hem de sosyo-kültürel anlamda önem arz etmektedir.
Bilinçli Tüketici Kime Nedir?
Bilinçli tüketici, ihtiyaçları ya da istekleri doğrultusunda satın almaya karar verdiği mal ve hizmetleri doğru analiz eden, araştıran kişilere denir. Bilinçli tüketici olmak için, piyasa koşullarını iyi analiz etmek, doğru alışveriş kurallarını bilmek gerekir.
Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur?
Bilinçli tüketici olmak, günümüz koşullarında olmazsa olmaz gerekliliklerdendir. Çünkü tüketim fazlasının önüne geçmek, çevreyi korumak, talepleri karşılayan şirketlere karşı bilinç geliştirmek, bilinçli bir tüketicinin ekonomiye ve kendi hayatına sağladığı faydalardandır. Bilinçli tüketici nasıl olunur sorusunun cevapları şu şekildedir:
İhtiyaçlar doğrultusunda tüketim yapma davranışları benimsemek
Alınan malın etiketlerini doğru analiz etmek
İsrafa olanak vermemek gerekirse geri dönüşüm eylemlerini kullanmak
Sorumluluk sahibi olmak
Piyasa araştırması yaparak doğru fiyat doğru ürün dengesini bulmak
Tüm bu adımlarla, bilinçli bir tüketici olmak hem bireyin kendisine hem de topluma fayda sağlayacaktır.
Bilinçli Tüketici Davranışları Nelerdir?
Bilinçli tüketim, bilinçli tüketici davranışları ile mümkündür. Bu hususta bireylerin, kendi bilincini oluşturmaları gerekmektedir. Bilinçli bir tüketicinin davranışları şu şekilde olmalıdır:
Öncelikle mal ve hizmet karşılığı alınacak ürüne ait sözleşmeler ve yasal maddeler dikkatlice okunmalıdır.
Hizmet almadan önce para ödemesi yapılmamalıdır.
Hiçbir şart ve koşulda kişisel bilgiler, banka bilgileri paylaşılmamalıdır.
Ürün teslim alınmadan ‘alındı’ belgesi imzalanmamalıdır.
Yapılan sözleşmelerin muhakkak bir kopyası satıcıda bir kopyasının da tüketicide bulunması konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Satın alınan malın ya da hizmetin kusurlu, yanlış olmamasına dikkat etmeli, böyle bir durumda yasal hakları olduğunu bilmelidir.
Bilinçli Tüketici Olarak Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hayat, tüketim olgusu üzerine kuruludur. En çok gıda sektörü ile başlayan bu süreci, sağlık, eğitim, ulaşım, alışveriş, hobi gibi tüketim alanları takip eder. Birçok alanda faaliyet gösteren tüketim hali, tüketicinin bilinçli olmasını mecbur kılar. Bu durumda bilinçli tüketicilerin nelere dikkat etmeleri gerektiği de aynı oranda önem taşır. Bilinçli tüketicilerin dikkat etmesi gerekenler:
Tüketiciler muhakkak mevzuatta yer alan yasal haklarını bilmelidirler. 14 gün içerisinde koşulsuz şartsız iade hakkı, kusurlu üründe değişim talebi hakkı gibi haklar, tüketicileri mağduriyetten kurtaracaktır.
Fiyat karşılaştırması yaparak aynı ürüne ait farklı fiyatlar arasında araştırılma yapılması gerekmektedir.
Satın alınan her mal ve hizmet karşılığında fiş ve fatura talebinde bulunmak, bilinçli tüketicinin dikkat etmesi gereken unsurlar arasındadır.
Çocuklarını ve çevresini erken yaşlarda bilinçli tüketime alıştırmak hem aile ekonomisi hem de çevre koşullarının iyileştirilmesi açısından fayda sağlayacaktır.
Alışverişe gitmeden önce liste yapan, ihtiyaçlarını ve isteklerini belirleyen tüketici, alışverişlerinde de bilinçli ve ekonomik seçimler yapacaktır.
Bilinçli Tüketimin Avantajları Nelerdir?
Bilinçli tüketici davranışlarının doğru olması bilinçli tüketimi de beraberinde getirecektir. Doğrudan fayda sağlayacak bu davranış ile;
Ekonomik olarak rahatlamak mümkündür. Çünkü bilinçli tüketimde; ihtiyaçlar önce gelir.
Toplumsal olarak tüketim fazlasının önüne geçilir.
Çevresel anlamda geri dönüşüm bilinci elde edilir.
Bilinçli tüketimle sosyo-ekonomik olayları analiz etmek kolaylaşır.
Kar – zarar dengesi hakkında bilgi sahibi olunur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘Arabada bebek var’ yazısının gerçek anlamını biliyor musunuz? Arkadan gelen sürücüyle hiç bir ilgisi yok!
Araçta Telefona Bakarken Mideniz Mi Bulanıyor? Yeni Güncellemeyle Bu Sorun Tarih Oldu!
Ordu'nun eşsiz lezzeti tescillendi! Ordu Fındık Tirmidi Kavurması nasıl hazırlanıyor? İŞTE TAM TARİF
10 SORU 10 YANIT | ÇAY NE ZAMAN İÇİLMELİ, NASIL DEMLENMELİ? Tiryakiler buraya! Besin değerinden iyi geldiği hastalıklara... İŞTE ÇAY DOSYASI
Rizeli çay demleme ustaları, Japonlara Türk çayı demlemenin püf noktalarını öğretti