hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arabulucu Nasıl Olunur? Arabulucu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Arabulucu Olma Şartları Nelerdir?

    Arabulucu Nasıl Olunur Arabulucu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir Arabulucu Olma Şartları Nelerdir
    expand

    Arabulucu hukuk sisteminde davaya konu olan taraflar arasındaki yaşanan uyuşmazlıkları çözen kişidir. Arabuluculuk sistemi Amerika ve Avrupa’da yaklaşık 50 senedir uygulanmaktadır. Ülkemizde ise 2012 yılından beri uygulanan arabuluculuk sistemi özellikle işçi-işveren anlaşmazlıklarında kullanılmaktadır. Arabulucu olmak için hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arabulucular dava tarafları arasındaki anlaşmazlıkları giderebilecek yöntemleri uygulayan kişilerdir. Arabuluculuk yapan kişiler taraflara çözüm önerisinde bulunmazlar, tarafların çözüm yolunu kendilerinin bulmasını sağlarlar. Arabulucu olacak kişilerin bağımsız ve objektif olması gerekmektedir.

    Arabulucuların görev aldığı davalara örnek olarak; alım satım sözleşmeleri, kredi sözleşmeleri, eser sözleşmeleri, tüketici anlaşmazlıkları, kira anlaşmazlıkları, işçi-işveren davaları, sigorta anlaşmazlıkları, marka anlaşmazlıkları, hakaret davaları, tehdit davaları, silahsız yaralama davaları ve boşanma sonra mal paylaşımı anlaşmazlıkları verilebilir.

    Arabulucu olmak isteyen kişilerin öncelikle hukuk fakültesi mezunu olmaları gereklidir. Ardından arabuluculuk eğitimleri almaları gerekmektedir. Eğitimden sonra bakanlık tarafından açılacak yazılı sınava başvurmaları ve sınavı başarı ile tamamlamaları gereklidir.

    Arabulucu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

    Arabulucu olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve hukuk fakültesi mezunu olmak gereklidir. Arabulucu olmak isteyen hukuk fakültesi mezunlarının en az 5 yıllık mesleki tecrübesinin olması gerekir. Arabulucu olmak için bakanlık onaylı eğitim kurumlarından 48 saat süren pratik ve teorik eğitimlerin alınması mecburdur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğitimlerin ardından adayların Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen uygulamalı ve yazılı sınavları geçip, sicile kaydolmaları gerekmektedir. Ardından arabulucu unvanını almaya hak kazanabilirler.

    Türkiye’de arabulucuların denetim ve sicilden sorumlu organ Adalet Bakanlığı’dır. Arabuluculuk mesleğini icra eden kişiler her sene sekiz saatlik yenileme eğitimi alıp bilgilerinizi tazelemek zorundadırlar.

    Arabulucu olmak isteyen kişilerin tarafsız olması gerekmektedir. Çünkü arabulucular çözüm süreci boyunca kimsenin tarafını tutamazlar. Süreç boyunca kimseyi destekleyemezler. Arabulucu olmak isteyen kişilerde bulunması gereken özellikler arasında olaylara objektif gözle bakması, analitik düşünebilmesi, çözüm odaklı olması, pratik çözümler üretebilmesi bulunmaktadır.

    Arabulucu Nasıl Olunur Arabulucu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir Arabulucu Olma Şartları NelerdirArabulucu Olma Şartları Nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arabulucular davaya konu olan taraflar arasındaki uyuşmazlıkları çözmeye yardımcı olan ve taraflar arasında yaşanan tartışmaların saygılı bir ortamda, verimli olacak şekilde geçmesini sağlayan kişilerdir. Profesyonel olarak arabuluculuk mesleğini icra etmek isteyenlerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

    • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
    • Hukuk fakültesi mezunu olmak.
    • Sicilinin temiz olması ve herhangi bir suç işlememiş olmak.
    • En az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmak.
    • Terör örgütleriyle ilişkide olmamak.
    • Arabuluculuk eğitimlerini almak.

    Türkiye’de arabuluculuk mesleğini icra etmek isteyen kişilerin öncelikle yukarıdaki şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Ardından Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen arabuluculuk sınavlarına katılmalı ve sınavı başarı ile tamamlamalıdırlar.

    Adaylar için Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen arabuluculuk sınavı yılda 2 kere düzenlenmektedir. Yazılı sınavı başarı ile tamamlayan adayların uygulamalı sınava girmeleri gerekmektedir. Uygulamalı sınavı geçen adaylar sicile kaydolduktan sonra arabulucu mesleğini yapmaya hak kazanırlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow