hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Berat Kandili Ne Demek? Berat Gecesi Kandili ile ilgili Ayet ve Hadisler

    Berat Kandili Ne Demek Berat Gecesi Kandili ile ilgili Ayet ve Hadisler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Berat Kandili, İslam dininde büyük bir manevi öneme sahip olan mübarek gecelerden biridir. Şaban ayının 15. gecesinde idrak edilen bu gece, "berat" kelimesinin anlamından da anlaşılacağı üzere "kurtuluş, arınma ve bağışlanma" gecesi olarak kabul edilir. Berat Kandili, Müslümanlar için tövbe, ibadet ve dualarla geçirilen bir fırsat gecesidir. İşte Berat Kandili'nin anlamı ve bu geceyle ilgili ayet ve hadisler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berat Kandili, sadece günahların affedildiği bir gece olarak değil, aynı zamanda Allah’a yakınlaşma ve kalbi arındırma fırsatı olarak da kabul edilir. Müslümanlar, bu geceyi çeşitli ibadetler, dualar, Kuran okuma ve sadaka vererek geçirirler. Peygamber Efendimiz'in hadislerinde ve Kur'an’da yer alan bu özel gecenin kıymeti, kişinin kalp temizliğini yaparak, Allah’a daha yakın bir kul olabilme arzusunu güçlendirir.

    Berat Kandili Ne Demek?

    Berat Kandili, İslam dünyasında önemli kabul edilen beş kandil gecesinden biridir. "Berat" kelimesi, "kurtuluş" veya "beraat" anlamına gelir. Bu gece, Müslümanlar için günahların affedilmesi ve Allah’ın rahmetinin en bol olduğu zamanlardan biri olarak kabul edilir. Berat Kandili, özellikle "beraat" yani affedilme ve bağışlanma anlamına gelir ve bu gece yapılan duaların, tövbelerin kabul olduğuna inanılır. Ayrıca, bu geceyi değerlendiren Müslümanlar, bolca ibadet eder, dua eder, sadaka verir ve Allah’tan af dilerler. Berat Kandili, Hicri takvime göre Şaban ayının 15. gecesine denk gelir.

    BERAT KANDİLİ İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

    Resûlullah (s.a.v.) buyurdular:

    "Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.” (İbn Mâce, H. no: 1388)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 Duhan Suresi, 44/3.ayetinde geçen “mübarek gece” ifadesi İslam alimlerinin çoğunluğunun görüşüne göre Kadir gecesi olduğu düşünülmektedir. Ancak İkrime b. Ebû Cehil’in de dahil olduğu bir grup alim ise söz konusu ayetin Berat gecesine işaret ettiği kanaatindedirler. Bkz. Elmalı, Hak Dini Kur’an Dili VI/4293-4297) Eser Kit.İst.1971

    Bu takdirde Kur’an’ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de âyetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorum ortaya çıkmaktadır. Cenab-ı Hak, rivayete göre Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’dan dünyaya indirildiği Berat gecesi için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor; 

    “Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 44/1-4) Böyle bir geceyi ganimet bilip dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, Allah’ın kulları için bulunmaz bir fırsattır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başka bir hadiste ise "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recebin ilk (cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir. Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri hep ihya etmişlerdir."

    Peygamberimizden (s.a.v.) gelen bir rivayette ise "Allah Taala, Şa'ban ayının onbeşinci gecesi (kullarına rahmetle) nazar eder. Müşrikle, müşahin (kindar bencil) bu aftan yararlanamazlar." (İbn Mace, İkâmetü’s-Salât, 191 ( I, 445) Hadis No:1390)

    Hz. Âişe (r.a.) şöyle buyurmuştur:

    "Bu gece (Şaban'ın onbeşinci gecesi) Hz. Peygamber’i (odanın içinde) aramaya başlamıştım ki (O’nu) başını secdeden kaldırırken buldum. Buyurdu ki: “Ey Aişe, Allah ve Rasulü’nün seni korkutmasından mı korktun? dedim. Hz. Aişe validemiz “Diğer hanımlarından birinin yanına gittiğini zannettim” dedi. Peygamberimiz buyurdu ki Allah Teâlâ Şabanın 15.gecesinde (bu gecede) dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar." buyurdu. (İbn Mace, İkametü’s-Salat, 191, (I, 444), H.No.1389)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bu gecede af dışı kalanları şu hadisleri ile bildirmektedir:

    "Muhakkak ki, Allah Azze ve Celle Şâban'ın on beşinci gecesinde rahmetiyle yetişip her şeyi kuşatır. Bütün mahlukatına mağfiret eder. Yalnızca müşrikler ve kalbleri düşmanlık hissiyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler müstesna."(İbni Mâce, İkame, 191.)

    "Yüce Allah bu gece bütün Müslümanlara mağfiret buyurur, ancak kâhin, sihirbaz yahut müşahin (çok kin güden) veya içkiye düşkün olan veya ana babasını inciten yahut zinaya ısrarla devam eden müstesna."(et-Tergîb ve't-Terhib, II/118.)

    "Allah Teâlâ Şâban'ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babasına asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında kalan bütün kullarını bağışlar."(İbni Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38.)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow