Bayındır Ne Demek? TDK'ya Göre Bayındır Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Payende kelimesinden türetilmiş olan bayındır sözcüğü, sadece şehirler, ülkeler ve mekanlar için kullanılır. Halide Edip Adıvar ve Reşat Nuri Güntekin gibi Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserlerinde sıklıkla kullandığı bu kelime, mamur ve abat kelimeleri ile eş anlamlıdır. Bayındır kelimesiyle zıt anlamlı olan sözcükler ise şu şekilde sıralanabilir: Metruk, viran ve ihmal edilmiş.
Bayındır Ne Demek?
Bayındır, bir yerin yaşam koşullarını iyileştirmek ve imar etmek anlamına gelir. Örneğin bir dükkanın yeniden elden geçirilmesi, bakım ve onarım işlerinin yapılması orayı bayındır hale getirmek demektir. Sadece dükkan ve ev gibi küçük mekanlar değil, şehirler ve ülkeler de gerekli çalışmalar ile bayındır olabilir.
TDK'ya Göre Bayındır Kelime Anlamı Nedir?
TDK'ya göre bayındır, kolektif bir çalışma ile bir yeri daha yaşanılası ve cazip bir hale getirmek demektir. Ümran ile eş anlamlı olan bu sözcük, gerekli düzenlemelerin ve iyileştirmelerin yapılması ile bir yerin kalkındırılması ve çok daha güzel bir yer haline dönüştürülmesi anlamına gelir.
Bayındır Kelimesi Nasıl Kullanılır?
Örnek Cümleler:
1- Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılaplarından sonra ülkemiz hızla bayındır bir ülke haline geldi.
2- Çocukken ayrıldığım köye yıllar sonra geri döndüğümde köyümün bayındır bir yere dönüşmüş olduğunu gördüm.
Bu kelime bayındırlık şeklinde de kullanılabilir. Bayındırlık da bir yerleşim yerinin eski haline göre çok daha gelişmiş ve güzel bir yer haline gelmesi demektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
JAPONLARIN UZUN YAŞAM SIRRI ORTAYA ÇIKTI! Bunu yapan 100 yaşını görüyor! 'Meğer mutlu bir hayat için...'
Her sabah tüketiyor! Lucy'nin yıldızı Scarlett Johansson'ın güzellik sırrı! 'Kas gelişimini destekliyor, zayıflamaya yardımcı oluyor!'
Depremde hayat kurtarıyor! Deprem çantasında neler olmalı? Çakı, düdük, el feneri, gıda... İşte tam liste
Yaptığı sporla yıllara meydan okuyor: Yaşımı söylediğimde insanlar çok şaşırıyor! 'Dünyada örnek olacak düzeyde'
ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ 2025: Anıtkabir Kaçta Açılıyor, Kaçta Kapanıyor?