Bayındır Ne Demek? TDK'ya Göre Bayındır Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Payende kelimesinden türetilmiş olan bayındır sözcüğü, sadece şehirler, ülkeler ve mekanlar için kullanılır. Halide Edip Adıvar ve Reşat Nuri Güntekin gibi Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserlerinde sıklıkla kullandığı bu kelime, mamur ve abat kelimeleri ile eş anlamlıdır. Bayındır kelimesiyle zıt anlamlı olan sözcükler ise şu şekilde sıralanabilir: Metruk, viran ve ihmal edilmiş.
Bayındır Ne Demek?
Bayındır, bir yerin yaşam koşullarını iyileştirmek ve imar etmek anlamına gelir. Örneğin bir dükkanın yeniden elden geçirilmesi, bakım ve onarım işlerinin yapılması orayı bayındır hale getirmek demektir. Sadece dükkan ve ev gibi küçük mekanlar değil, şehirler ve ülkeler de gerekli çalışmalar ile bayındır olabilir.
TDK'ya Göre Bayındır Kelime Anlamı Nedir?
TDK'ya göre bayındır, kolektif bir çalışma ile bir yeri daha yaşanılası ve cazip bir hale getirmek demektir. Ümran ile eş anlamlı olan bu sözcük, gerekli düzenlemelerin ve iyileştirmelerin yapılması ile bir yerin kalkındırılması ve çok daha güzel bir yer haline dönüştürülmesi anlamına gelir.
Bayındır Kelimesi Nasıl Kullanılır?
Örnek Cümleler:
1- Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılaplarından sonra ülkemiz hızla bayındır bir ülke haline geldi.
2- Çocukken ayrıldığım köye yıllar sonra geri döndüğümde köyümün bayındır bir yere dönüşmüş olduğunu gördüm.
Bu kelime bayındırlık şeklinde de kullanılabilir. Bayındırlık da bir yerleşim yerinin eski haline göre çok daha gelişmiş ve güzel bir yer haline gelmesi demektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok