Bamya Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır? Bamya Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde en çok tüketilen besinlerden bir tanesi de bamyadır. Bamya pişirilirken çok dikkat edilmesi gerekir. Bamya doğru temizlendiği takdirde yapılan yemek de çok lezzetli olacaktır. Bamya temizlenirken çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle yaz sebzelerinden birisi olan bamya zeytinyağlı ya da kıymalı olarak pişirilebilir. Bamya türlüleri de kolaylıkla yapılabiliyor.
Bamya Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır?
Yaz sebzelerinden bir tanesi olan bamya doğru şekilde temizlenmelidir. Başta çocuklar ve bazı kişiler tarafından sevilmese de bamya yemeği doğru şekilde yapılırsa oldukça lezzetli olacaktır. Bamya temizlenmeden önce mutlaka iyice yıkanmalıdır. Özellikle bu yıkanan bamyaların fazla suyu da süzülmelidir.
Bamyaların tepesi de bıçakla koni biçiminde kesilmelidir. Bunun yanı sıra bamya ayıklanırken tepesindeki sert yer tamamen kesilmemelidir. Çünkü bu şekilde bamya salyalanır. Ayrıca bamyayı temizlemek için farklı teknikler de kullanılmalıdır. Özellikle bamya ayıklamak için üretilen kalemtıraşlar bulunuyor. Bu bamya kalemtıraşları ve benzer aletler ile bamyalar da kolay bir şekilde temizlenebilir. Bamyalar yıkanırken fazla suları iyice süzülmelidir.
Bamya Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
Yaz aylarında bulunan sebzelerden biri olan bamyanın birbirinden farklı temizleme yöntemi bulunmaktadır. Çorbası ve yemeği yapılan bamyanın doğru temizlenmesi de çok önemlidir. Pazar ve manavdan alınan bamyalar iyi bir şekilde seçilmelidir. Özellikle çok iri ve olgun bamyalar seçmemeye özen göstermek gerekir. Orta boy bamyalar seçildiğinde rahat bir şekilde yemeği yapılabilir. Olgun bamyalar halk dilinde kartlaşmış olarak belirlenir.
Bamya yıkanırken bile dikkatli bir şekilde ovalanması gerekir. Bamyalar genellikle ilaçlı olduğu için iyice yıkanması gerekir. Yıkama suyunun fazlalığı da süzülmelidir. Bu bamya detaylı bir şekilde temizlenmeli. Bamya da yıkanırken de ayıklanmalıdır. Bamyalar yıkandıktan sonra sap kısımları da ayıklanmalıdır. Bamyaların da uç kısımları huni şeklinde kesilmeli. Bamya açacakları ile de bamya iyice temizlenmelidir.
Bamya Temizlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Temizlenmiş bamyalar yıkandıktan sonra tek tek ele alınmalıdır. Gövde kısmı da sol el yardımı ile tutulur. Sağ el ile tutulan bu bamya bıçak ile sola doğru kesilir. Bu kesme işlemi saatin akrep ve yelkovan dönüş istikametinin ters yönü de koni şeklinde dikkatlice kesilir. Bu şekilde temizlenen bamyalar güzelce yıkandıktan sonra süzülerek pişirilmesi gerekir.
Bamya aynı zamanda lif açısından da oldukça zengindir. Bamya temizlenirken doğru yöntemle pişirilmesine dikkat edilmelidir. Bamya temizlenirken ve bamya pişirilirken çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bamya yemeği salyasını bırakır. O nedenle bamya da salyasını bırakmaması için iyice kurulanmalıdır.
Bamyanın Faydaları Nelerdir?
Kilo vermeye yardımcı olan bamya lif açısından çok zengindir. Sindirimi de düzenlemeye yardımcı olan bamya akciğer iltihaplanmasına iyi gelir. Güçlü bir antioksidan olan bamya kemiklerin güçlenmesine neden olur. Özellikle boğaz ve akciğer iltihaplanmasına karşı bamya tüketilmesi gerekir. Ayrıca mide ülseri olan kişiler de mutlaka düzenli şekilde bamya tüketmeliler. Bamya mide ve bağırsağın da daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Mide ülseri hastalıklarının çabuk iyileşmesi için bamya tüketilmesi çok önemlidir. Bamya yüksek miktarda K vitamini içermektedir.
Ayrıca C, A ve E vitaminlerinde de bamya zengin bir besin kaynağıdır. Bamya yüksek oranda vitamin barındırır. Özellikle bamya astıma da çok iyi gelmektedir. Kronik astım tanısı konulan kişilerde bamya tüketimi çok önemlidir. Bamya tüketimi çok önem taşımaktadır. Her hafta 2 defa bamya tüketilmelidir.
Bamya pişirilirken doğru pişirme yöntemleri bilinmelidir. Bamya yemeği pişirmek incelik gerektirir. Bamya salyasını sarmaması için dikkat edilmelidir. Bamyalar pişirilmeden önce yağ kızmadan tencere içerisinde sotelenmelidir. Daha sonra ise soğan ile kavrulabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Babadan Oğula Yaşatılan 'Sipsi Şeker' Geleneği! Veresiye Alınan Toz Şekerle Başlayan Serüven 75 Yıldır Devam Ediyor
Bu güveç başka güveç! Unutkanlık, yorgunluk, konsantrasyon sorunu... Ünlü beyin cerrahı püf noktasını açıkladı: 'Bunamayı önlüyor!'
Tiramisu dediğin böyle olur! MasterChef Danilo Zanna'nın favorisi! Püf noktası bakın neymiş...
REGAİP KANDİLİ ANLAMI, ÖNEMİ VE FAZİLETİ: Regaip Kandili gecesinde ne olmuş?
Kilosu 4 bin 500, Bardağı 100 Lira! Isınmak İçin İçiyorlar Ama Sindirimi de Kolaylaştırıyor!