B9 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok B9 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

B9 vitamini, diğer ismi ile folat olarak da bilinen bir vitamindir. Kuru fasulye, bezelye, nohut, muz, portakal, mercimek, ıspanak ve lahanada yüksek oranda B9 vitamini bulunur.
B9 vitamini folik asit olarak da bilinen bir vitamindir. Beslenme düzeninde B9 vitamini içeren besinlerin bulunması sağlık bakımından oldukça önemlidir. Folat, suda çözünen bir vitamin olduğundan sebzelerin çok falza pişirilmesi içindeki vitaminlerin ölmesine neden olabilir. Bundan dolayı B9 içeren besinleri buharlama yöntemi ile pişirip tüketmek önerilir.
B9 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
B9 vitamini içeren besinler arasında fındık, nohut, susam, maya, yumurta, siyah bezelye, lahana, ıspanak, brüksel lahanası, portakal ve bezelye vardır. Güçlendirilmiş kahvaltılık gevreklerde, kabuklu deniz ürünlerinde, tavuk ve fasulyede de yüksek miktarda B9 vitamini bulunur.
En Çok B9 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
B9 vitamini, folakin ve folik asit olarak da bilinen bir B vitamini çeşididir. B9 vitamini suda çözünen bir vitamin olduğu için vücuda alınması gereken vitamin türlerindendir. Nohut, kuru fasulye, barbunya, mercimek gibi kuru baklagiller yüksek oranda B9 vitamini içermektedir.
Ispanak, roka, lahana, kuşkonmaz ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler de B9 vitamini bakımından oldukça zengindir. Meyveler arasında limon, muz, avokado, limon ve greyfurt B9 vitamini içerir. Kuruyemişler içinde B9 vitamini açısından zengin olan yemişler ise kaju, badem, fındık ve ceviz olarak karşımıza çıkar.
B9 Vitamini Nedir?
B9 vitamini göz ve karaciğer başta olmak üzere birçok organın normal şekilde çalışmasını destekler. Bağışıklık ve sinir sistemi üzerinde etkili olan B9 vitamini saç ve cilt sağlığını da desteklemektedir. Suda eriyen bir vitamin olan B9 vücutta depolanmaz ve fazla tüketilirse mutlaka idrar yolu ile atılması gerekebilir.
B9 Vitamini Faydaları Nelerdir?
B9 vitamini, enerji olmak üzere vücutta birçok şeyi etkilemektedir. B9 vitamini faydaları şu şekildedir:
Hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlaması için B9 vitamini önemlidir. Özellikle nöral tüp defekti riskinin engellenmesi için yeterli miktarda B9 vitamini alınması gerekir.
Bazı aminoasitler vücutta yüksek olduğu zaman inme riskine neden olabilir. B9 vitamini yeterli alınırsa vücutta inme riski azalır.
B9 vitamini sayesinde beyin fonksiyonları desteklenir ve hafıza güçlenir.
B9 Vitamini Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
B9 vitamini özellikle hamile olan kadınlar tarafından alınmalıdır. Bu sayede bebek normal gelişimini çok daha sağlıklı bir şekilde tamamlar. Sağlıklı hücre bölünmesini destekleyen B9 vitamini üreme fonksiyonlarını da destekler. Karaciğer fonksiyonlarını destekleyen folik asit kırmızı kan hücrelerini artırır ve bu da sağlıklı bir vücuda alt yapı hazırlar. B9 vitamini kandaki homosistein seviyesini azaltır ve buna bağlı kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasını engeller. Anne adaylarının hamilelik döneminin ilk 3 ayında B9 takviyesi alması ve bu sayede çocuktaki otizm riskinin azalması sağlanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ 2025: Anıtkabir Kaçta Açılıyor, Kaçta Kapanıyor?
23 NİSAN’DA AVM’LER AÇIK MI? 23 Nisan Çarşamba AVM çalışma saatleri!
Karpuz Nerede Yetişir? Türkiye'de Karpuz En İyi Nerede Yetişir?
Kahve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de Kahve En İyi Nerede Yetişir?
Deniz Börülcesi Nasıl Yetiştirilir? Türkiye’de Deniz Börülcesi En İyi Nerede Yetişiyor?