Aydın İlçeleri Nelerdir? Aydın'ın Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Aydın Haritası…
Aydın, Türkiye’nin bir şehridir ve büyük bir öneme sahiptir. Aydın ili, Türkiye’nin en önemli turistik kentlerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Bununla birlikte aydında gezilmesi ve görülmesi gereken pek çok alan mevcuttur. Aydında 9 tane müze bulunmaktadır. Bunlar; Aydın Arkeoloji Müzesi, Afrodisias Müzesi, Yörük Ali Efe Müzesi, Milet Müzesi, Karacasu Etnografya Müzesi, Çine Arıcılık Müzesi, Çine Kuvayı Milliye Müzesi, Kuşadası Zeytin ve Zeytincilik Müzesi ve Nazilli Etnografya Müzesi'dir.
Aydın Nedir?
Aydın, Türkiye'nin bir ilidir ve aynı zamanda en kalabalık olan yirminci şehridir. Ege Bölgesi içerisinde yer alan, tarım ve turizm bakımından en gelişmiş illerdendir. Aydın'ın kuzey kısmında İzmir, kuzeydoğu kısmında Manisa, doğu kısmında Denizli, güney kısmında Muğla illeri, batısı kısmında ise Ege Denizi bulunmaktadır. 2020 itibari ile 1.119.084 kişilik nüfusu ile Ege Bölgesi'nin üçüncü büyük şehridir. Aydın'ın on yedi tane ilçesi bulunmaktadır.
Aydın'ın Nüfusu Ne Kadardır?
Aydın şehrinin nüfusu 2020 sonu itibari ile 1.119.084 biçimindedir. Şehirde kilometrekareye 138 tane kişi düşmektedir. Yoğunluğun en çok olduğu ilçe 469 kişiyle Efeler’dir. İlde senelik nüfus artış oranı %0,73 şeklinde olmuştur. Nüfus artış oranının en yüksek olduğu ilçe %4,31 ile Didim, en düşük olduğu ilçe ise -%3,33 oranı ile Koçarlı'dır. Şubat 2021 itibari ile 17 tane ilçe ve belediye, bu belediyelerde de toplamda 671 tane mahalle bulunmaktadır.
Aydın'ın İlçeleri Nelerdir?
Aydın ilinin çok sayıda ilçesi bulunmaktadır. Aydın'ın mevcut ilçeleri 17 tane olmaktadır. Büyükşehirin metropol ilçesiyse Efeler'dir. Aydın'ın ilçeleri şu şekilde ifade edilmektedir:
Bozdoğan
Çine
Buharkent
Efeler
Didim
İncirliova
Karacasu
Germencik
Koçarlı
Karpuzlu
Kuşadası
Köşk
Nazilli
Kuyucak
Sultanhisar
Söke
Yenipazar
Şeklinde olmaktadır.
Aydın'ın Coğrafi Özellikleri Nelerdir?
Aydın ili 37°K 27°D koordinatları üzerinde yer almaktadır. Aydın şehrinin yüz ölçümü 8.116 kilometrekaredir. Aydın'ın kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda ise Manisa bulunmaktadır. Bununla birlikte doğu kısmında Denizli, güney kısmında Muğla illeri, batısında ise Ege Denizi yer almaktadır. Ortalama deniz seviyesi ise 64 metre olmaktadır. Aydın içinde 395.494 hektar alanda sulu tarımın yapıldığı görülmektedir. Zeytin ile meyvelikler en geniş bölümü kaplamaktadır. Aydın esasen, Ege Denizi'ne doğru dik bir şekilde uzanan dağlardan ve bu dağları ayıran ovalardan meydana gelmektedir. Aydın ilinde bitki örtüsüne bakıldığında Akdeniz ikliminin karakteristiğinde olduğu görülmektedir. Yüzölçümünün yarıya yakın bölümünü maki ve ormanlar oluşturmaktadır. Makilik bölümler çalılar ve bodur ağaç ile kaplıdır. Orman alanlarıysa meşe, karaçam, çınar, kızılçam, ıhlamur, fıstık çamı ve kestane gibi ağaçlar ile kaplıdır. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçmekte olan Akdeniz iklimi Aydın'da büyük ölçüde etkili olmaktadır. Bu iklim koşulları ve topoğrafik yapı Aydın ve etrafında iki farklı bitki topluluğunun gelişmesine sebep olmuştur. Kar yağışı ise ender görülmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Azot Dioksit Nedir, Neden Olur, Nasıl Oluşur? Azot Dioksit Etkileri ve Nedenleri
1 - 1,5 saatte hazırlanıyor, tadıyla damak çatlatıyor! Kayseri'nin meşhur lezzeti! İşte evde mantı tarifi ve püf noktaları...
MASTERCHEF'TE 7 FARKLI DOLMA! Şıhıl Mahşi, Şalgam, Enginar, Kavun, Kaburga, Bütün Lahana ile Karışık Kuru Dolma tarifi ve püf noktaları
Güzel sözler kısa | Sevgiliye, etkileyici, farklı, değişik özlü aşk sözleri yeni, resimli ve anlamlı
Taş fırından çıkan 132 yıllık lezzet! Yemek için kapısında uzun kuyruklar oluşuyor! Ünü il sınırlarını aştı...