Ast Nedir, Aspartat Aminotransferaz Ne Demek? Ast Yüksekliği Kaç Olmalıdır?

İnsan vücudu içerisinde bulunan en büyük organ karaciğer olarak bilinir. Bunun yanı sıra önemli metabolik bir organdır. Kanı devamlı bir şekilde alkolden ve kimyasal türde olan maddelerden temizler ve kan pıhtılaşmasını düzenler. Hastalıklara karşı vücuda bağışıklık kazandırmaya fayda sağlar. Karaciğerin hasar görmesi ya da işlevlerini yerine getirememesi gibi durumlar pek çok hastalığa neden olur. Bu durumlarda hastalığın değerlendirilmesi için AST adı verilir Aminotransferaz test yapılmaktadır. Biyolojik bir test olup kan testinde sık sık yapılır.
AST Nedir?
Aspartat Aminotransferaz bir testtir ve karaciğerde olan değişimleri, fonksiyonları ve değerleri ifade eder. Tek başına bir anlam bulundurmaz, ALT adı verilen test ile birlikte yapılmaktadır ve bu şekilde değerlendirmeye alınır. Bu ALT ve AST testlerinin sonucu, karaciğere aşt olan hasarların değerlendirmeye alınmasında ve karaciğer hastalıklarının sebeplerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Karaciğer hastalığı bulunan kişilere sık sık yapılmaktadır.
Aspartat Aminotransferaz Ne Demektir?
Aspartat Aminotransferaz karaciğer hastalıklarına ait olan tanıyı bulmak ve hastalığın belirlenmesi amacıyla kullanılan bir laboratuvar testi olarak bilinir. Koldan alınan kan örneği ile yapılan bir testtir. Karaciğerde meydana gelen hasarlar, bozukluklar ve işlevde olan sıkıntılar için yapılan test olarak da tanımlanabilir. Bu test, karaciğer hastalarında da kullanılır. Tedaviye verilen yanıtın değerini, ilaçların karaciğer içerisinde meydana getirdiği etkinin değerlendirilmesi gibi durumlar için de kullanılmaktadır.
AST Yüksekliği Kaç Olmalıdır? AST Normal Değeri Kaç Olmalıdır?
AST (Aspartat Aminotransferaz) normal değeri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Bu değer kadınlarda 15-42 IU/L olarak bilinir. Erkeklerde ise 15-50 IU/L olarak bilinmektedir. Yorgunluk, güçsüzlük, kusma, karın ağrısı, kilo kaybı, sarılık, iştahsızlık, bulantı, halsizlik gibi belirtilerde AST testi yapılması önerilir. Yapılan test sonucunun bu değerlerden daha fazla olması karaciğer hasarı, kalp, böbrek, beyin ve kaslarda meydana gelen hasarlanmanın nedeni olabilir. Karaciğere çok yüklenmek de AST yüksekliğine neden olabilir.
Kronik hepatit, safra ve siroz kanallarda yer alan tıkanıklıklar da AST yüksekliğine sebep olan hastalıklar olarak bilinir. Karaciğer yağlanması, aşırı sıcak, güneş çarpması, travma gibi hastalıklar da AST yüksekliğine neden olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mısır Kaç Dakikada Pişer? Düdüklü ve Normal Tencerede Mısırın Haşlanma Süreleri Nedir?
Dalağın Görevi Nedir? Dalak Vücutta Nerede Yer Alır, Özellikleri Nelerdir?
Üzüm Nasıl Yetişir? Türkiye'de Üzüm En İyi Nerde Yetişir?
Ladin Ağacı Nasıl Yetişir? Ladin Ağacı Türkiye'de En Çok Nerede Yetişir?
Kivi Nasıl Yetişir? Türkiye'de Kivi En İyi Nerede Yetişir?