Anemi Belirtileri Nelerdir? Anemi Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan ve kana rengini veren proteine hemoglobin adı verilir. Hemoglobin, kanda yer alan kırmızı kan hücreleri (alyuvar) tarafından taşınabilir. Kanda yer alan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi ya da alyuvarların sayısının azalması halinde anemi (kansızlık) ismi verilir.
Anemi Belirtileri Nelerdir?
Kansızlık şiddetli ya da hafif olmak üzere derecelendirilebilir. Hafif ya da orta düzey anemiye sahip olan hastalarda genellikle herhangi bir belirtiye rastlanmaz. Ama aneminin şiddetinin daha çok arttığı durumlarda bazı belirgin semptomlar da ortaya çıkabilir. Hastanın durumu ise, buna bağlı olarak zamanla kötüleşebilir. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda tedavinin vakit kaybetmeden başlatılması çok önemlidir.
Aksi taktirde ise, hastada hayatı tehdit edebilecek boyutlarda çok ciddi komplikasyonlar da gelişebilir. Kansız kişilerin tırnakları genellikle daha kırılgan ve sağlıksızdır. Aynı zamanda ağız kenarlarında ve vücudun bazı bölgelerinde çatlaklar ortaya çıkabilir. Hastanın ten rengi ise, giderek daha da soluklaşır. Hatta anemiye bağlı olarak dilin zaman zaman şiştiği ve ağrıdığı görülebilir.
Günlük gerçekleştirilen aktivitelerde göğüs ağrısının meydana gelme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak yaz aylarında bile çoğu zaman kansız olan kişilerin el ve ayakları daha soğuktur. Bunun yanında ise, odaklanamama ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunların ortaya çıkma ihtimali bulunur. İlerleyen zamanlarda yetersiz oksijen miktarı nedeni ile baş dönmesi bu hastalarda sık sık görülür.
Dinlenme zamanlarında da hasta kendisini sürekli olarak yorgun hisseder ve kaslarının bazı bölgelerinde ağrılar meydana gelir. Bu kişiler, spor aktivitelerinin günlük aktivitelerini bile yerine getirmekte zorluk çekerler. Kas ağrıları nedeni ile özellikle geceleri bu kişilerde huzursuz bacak sendromu görülebilir. Kansız hastalarda sık sık baş ağrısı görülebilir. Hasta doğru ve sağlıklı beslense bile zayıflayabilir ve nefes darlığı yaşayabilir.
Anemi Nasıl Anlaşılır?
Anemi, toplumumuzda en fazla görülen hastalıklar içinde gelir. Neredeyse her toplumda, her yaş grubunda ve her ırkta anemi hastalığına rastlanabilir. Anemi tanısı koyabilmek için ilk olarak hekim hastanın öyküsünü dinler. Bunlar içinde ise orak hücre anemisi, talasemi gibi hastalıklar varsa söylenmesi gerekir.
Bunların sonra fiziksel olarak yapılan bir muayene ile birlikte istenilen tahlil ve tetkiklere bakılır. Daha kesin bir teşhis konulabilmesi için fizik muayene yapılması gerekir. Bu muayene sırasında vücudun herhangi bir bölgesinde kanama olup olmadığı dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Aynı zamanda dil ve tırnaklar da incelenebilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kansızlık tedavisi, anemi hastalığının şiddetine ve çeşidine göre planlanmalıdır. Başlangıç ya da orta evrelerdeki kansızlığı tamamen ortadan kaldırabilmek için B12, demir ve folik asit takviyeleri de yapılabilir. Bu takviyeler ise, oral yollarla alınan haplar şeklinde olabileceği gibi bazen de enjeksiyon yöntemi ile de uygulanabilir. Bazı ciddi hastalarda ise kanı yerine koyma tedavisi olarak da bilinen kan takviyesi yapılması gerekebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CİLDİ BEBEK GİBİ YAPIYOR! Eşref Rüya'nın Nisan'ı Demet Özdemir'in güzellik sırrı! 'A, D ve E vitaminleri içeriyor'
Antarktika’da doğayı gözlemleyip, fotoğraflıyor
Kütüphaneciler Derneği açıkladı: İŞTE 2024'TE EN ÇOK OKUNAN KİTAPLAR!
2025 Günaydın Mesajları ve Sözleri: Sevgiliye, Arkadaşa ve Dosta Romantik, Duygusal Günaydın Mesajları
DÜNYANIN EN İYİ YEMEKLERİ LİSTESİ GÜNCELLENDİ! Türkiye'den bakın hangi 2 lezzet ilk 10'a girdi