Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir? Akdeniz Anemisi Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akdeniz anemisi kansızlık ve demir eksikliği ile benzer belirtiler göstermektedir. Cilt renginin soluk olması, sarılık, gelişim geriliği ve kemik deformeleri en sık rastlanan Akdeniz anemisi belirtilerindendir.
Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir?
Akdeniz anemisi çabuk yorulma ve solgun görünüm ile demir eksikliğine benzer. Bu nedenle de kansızlıkla karıştırılabilir ve bu noktada ek belirtilere bakılır. Akdeniz anemisinin diğer belirtileri arasında kemik deformeleri, sarılık, cilt renginin aşırı soluk olması, büyüme ve gelişme geriliği ile kansızlık vardır. Dalak ve karaciğerin gittikçe büyümesi ve karnın şişmesi, hassas ve zayıf kemik sebebi ile kemik kırılmaları ve adet başlangıcında gecikme de belirtiler arasında kabul edilir.
Akdeniz Anemisi Nasıl Anlaşılır?
Taşıyıcı ya da hasta olduğu bilinen kişilerde gebelik esnasında tarama testleri ile tanı koyulması mümkündür. Aynı zamanda yeni doğan testi ile de saptanabilir. Doğumdan sonra belirtisi olan ya da kansızlık belirtileri ile gelen bebeklere de tanı konur. Taşıyıcı olanlar hafif kansız olur ve bu kişilerde tedaviye gerek olmaz. Hasta olanlarda ise ağır bir kansızlık vardır, anne, baba ve çocuğun da tam kan sayımı yapılır.
Tam kan sayımı ile beraber elektroforezi, genetik tetkikler ve hemoglobin de yapılır ve kesin tanı koyulur. Ayrıca Akdeniz anemisinin her yaşta genetik ve kan testleri ile tespit edilmesi mümkündür. Ülkemizde de evlenmeden önce kan testi yapılır ve Akdeniz anemisi taşıyıcılığı belirlenir. Özellikle de eşlerin ikisi de taşıyıcı çıkarsa gebelikten önce testler yapılır ve eşlere genetik danışmanlık verilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Akdeniz anemisi olan kişiler hayat boyu kan nakline ihtiyaç duyar. Vücutta neden olacağı hasar nedeni ile dalağın alınması da gerekebilir. Tedavi edilmeyen hastaların karaciğerlerinde siroz, patolojik kırıklar, diyabet ve tiroid ortaya çıkabilir.
Tedavi için alınması gereken kan vücutta demir birikmesine neden olacağı için organlara hasar verir ve bu kişilerin ilaçlar yardımı ile demir atılımını sağlaması gerekir. Akdeniz anemisi için en kesin tedavi ise kemik iliği naklidir. Eğer başarılı bir nakil işlemi gerçekleşirse hasta kan desteğine ve ilaçlara gerek duymadan hayatına devam edebilir.
Ek Tedaviler Nelerdir?
Akdeniz anemisi olan hastalara tedavi süresince düzeni olarak demir takibi yapılmalıdır. Ayrıca D vitamini ve kalsiyum düzeyleri de düzenli şekilde takip edilmelidir. Tüm Akdeniz anemisi hastalarının hepatit A ve B aşılarını da yaptırmaları gerekir. Beslenmelerinde ise demiri az, vitamin ve yeteri kadar kalsiyum içeren besinler olmalıdır.
Akdeniz Anemisi Nasıl Ortaya Çıkar?
Akdeniz anemisi kırmızı han hücrelerinin oksijeni taşıyan madde yapımıyla ilgili genlerde yetersizlik ve bozukluk olması durumunda ortaya çıkar. Kandaki kırmızı kan hücrelerinin içinde olan hemoglobin, dokuların ihtiyacı olan oksijeni taşır. Eğer hemoglobin yapımında bozukluk ya da yetersizlik olursa oksijen taşıma işi yapılamaz ve organlarda oksijen azalarak çabuk yorulma, solukluk ve çarpıntı belirtileri ortaya çıkar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Baba olma şansını azaltan bu faktörlere dikkat! Erkek kısırlığının en sık nedeni...
Düzensiz uyku kanser riskini artırıyor! Sağlıklı uyku için uzman önerileri
Çocuğunuzu bahar alerjisinden böyle koruyun
Modern çağın yaygın hastalığı: Migren! Bu hatalar migren ataklarını tetikleyebiliyor
Bacak damar tıkanmasına dikkat! Diyabetik yaralara anjiyo