hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alparslan Türkeş kimdir, ne zaman, neden vefat etti?

    Alparslan Türkeş kimdir, ne zaman, neden vefat etti
    expand

    Türk siyasi tarihinde önemli izler bırakan isimlerden biri olan Alparslan Türkeş, MHP’nin kurucusu ve ilk Genel Başkanı olarak biliniyor. Başbuğ lakaplı Türkeş, milletvekilliği ve Başbakan Yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuştu. Peki, Alparslan Türkeş kimdir, ne zaman öldü, neden vefat etti?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siyasi kariyerinde önemli görevlerde bulunan Alparslan Türkeş, aynı zamanda kurmay albay olarak da görev yapmıştı. İşte Alparslan Türkeş’in yaşamı ve kariyeriyle ilgili bilgiler…

    ALPARSLAN TÜRKEŞ KİMDİR, NE ZAMAN ÖLDÜ, NEDEN VEFAT ETTİ?

    Alparslan Türkeş 25 Kasım 1917’de dünyaya geldi. Muvazzaf askerken 27 Mayıs Darbesi'nde aktif rol alan Türkeş, askerlik görevi sonrası başbakan yardımcısı, Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı olarak görev yapmıştır. MHP Genel Başkanlığı görevini 1969-1997 yılları arasında sürdürmüştür. Mart 1975-Haziran 1977 ve Temmuz 1977-Ocak 1978 tarihleri arasında Süleyman Demirel tarafından kurulan hükûmetlerde Başbakan Yardımcısı olarak yer almıştır. 1965, 1969, 1973, 1977 ve 1991 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili olarak meclise girmiştir.

    Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya getirmek için 1963 yılında Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği'ni kurmuştur. 1965'te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) girerek fiilen siyasi hayata atılmış ve aynı yıl partinin genel başkanı olmuştur. İlk defa 1965 Türkiye genel seçimlerinde CKMP'nin Ankara milletvekili olarak meclise girmiştir. 1966 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı adayı olmuştur fakat seçilememiştir. 1975'ten sonra Milliyetçi Cephe adı verilen koalisyon hükûmetlerinde başbakan yardımcılığı görevinde bulunmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alparslan Türkeş kimdir, ne zaman, neden vefat etti

    12 Eylül Darbesi'nden sonra 1985 yılına kadar 4,5 yıl tutuklu kalmıştır. 1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda siyasal yasağı kalkmıştır. Aynı yıl Milliyetçi Çalışma Partisi'ne girmiştir ve yapılan kongrede genel başkan seçilmiştir ve partisi 1991 Türkiye genel seçimlerinde Refah Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile seçim ittifakı yapmıştır. 1992 yılında 12 Eylül darbesi ile kapatılmış olan partilerin eski adlarını alması hakkında Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklikle MÇP'nin ismi de 1993 yılında MHP olarak değiştirilmiştir. 1995 Türkiye genel seçimlerinde parlamento dışı kalan Türkeş, 4 Nisan 1997 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonrasında hayata veda etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow