hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alman bira sektörü zorda

    Alman bira sektörü zorda
    expand

    Alman bira sektörü, Çin'in ve biyoyakıtların tehdidi altında. Tehdidin sebebi, arpaya küresel talebin artması ve enerji üretimine elverişli tohumlara verilen Avrupa Birliği desteği.

    Bira Almanya'nın milli içeceği. Kahvaltıda bile bira içen Almanlar, birasız hayatı hayal bile edemiyor.
     
    Almanya'da bira gerçekten de sudan ucuz ancak fiyatların yükselmesi kaçınılmaz.
     
    Frankfurtlu bira üreticisi Dirk Sewe, bunun nedenini bira kazanına her baktığında bir kez daha görüyor. Bira, tadını arpanın mayaya dönüştüğü kazanlarda alıyor. Ancak arpa üretiminde dünya çapında bir düşüş var.
     
    "Çiftçi artık enerji üretimine müsait tohumlar ekiyor, bu yüzden arpa ekimi için yeteri kadar tarımsal arazi kalmıyor."
     
    Alman çiftçiler hükümetten ve AB'den bu tohumları ekmek için sübvansiyon alıyor. Bu nedenle de arpa ekmek yerine yağlı tohum ekmeyi tercih ediyor.
     
    Son 5 yılda, Almanya'da arpa ekimi yapılan arazi sayısı yarıya düştü. Arpa fiyatı ise son 2 yılda iki katına çıktı. Hammadde fiyatındaki bu hızlı yükseliş yüzünden kar marjları düştü. Bira üreticileri artık sürümden de kazanamıyor.
     
    Ancak tek sorun hammadde fiyatının yüksekliği değil. Çin'de biraya olan talep hızla artıyor. Alman Bira Üreticileri Federasyonu'na göre, dünya çapında artan talebi tüketiciye yüzde 15'lik bir fiyat artışı olarak yansıyacak.
     
    Üreticiler için tek çözüm maliyet artışını fiyata yansıtmak. Üreticiler, Almanların fiyat artışını kabullenmesini ve tüketimi azaltmamasını umuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow