Aerosol Nedir, Ne İşe Yarar? Aerosol Örnekleri Nelerdir?
Aerosol, katı ya da sıvı bir şekilde bulunan maddeleri gaz olarak yaymaya yaratan mekanizmanın adıdır. Aerosol, duman, hava ya da sis gibi gazları veren cihaza denir.
Aerosol Nedir, Ne İşe Yarar?
Aerosol, genellikle çok fazlı bir sistem olarak da bilinmektedir. 10 mikrondan daha da küçük parçacıklar yaymaya yaramaktadır. Katı veya sıvı halde bulunan maddelerin ortama gaz olarak yayılmasını sağlayan bir çeşit mekanizma olarak da bilinir. Yani aerosollar sayesinde duman, hava veya sis gibi gazlar ortaya çıkar. Aerosollar, çözücü, itici gaz ve kaptan oluşmaktadır. Bunun için spreyi örnek göstermek de mümkündür.
Günümüzde aerosol, jel ya da köpük şeklinde de satılmaktadır. Aerosol kapları genelde madeni kap olarak bulunur. Madeni kapların içindeki maddelerin gaz olarak ortama yayılmasını sağlar. Öncesinde yalnızca haşereler ile mücadelede kullanılan bu yöntem günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır.
Aerosol Örnekleri Nelerdir?
Aerosol örneklerini doğanda kolay bir şekilde bulmak mümkündür. Havadaki bulutlar, ev ya da sanayilerin bacalarından çıkan dumanlar, ya da sis aerosol örneklerine verilebilir. Bulutların içindeki küçük su damlacıkları ile dumanların içindeki katı parçacıklar aerosol örneğidir. Aerosol, herhangi bir katının ya da sıvının belli bir ortam içinde dağılması olarak tanımlanır. Sis, duman ve bulut sıvı ve katı taneciklerin havada dağılmasıyla oluşur. Sis ve buluttaki tanecikler sıvı iken dumandaki ise katıdır. Aerosollerde dağılan faz sıvı ya da katı olurken dağıtan faz ise gaz olur.
Aerosol İlaç Nedir?
Tıpta genelde pire ya da sivrisinek gibi hastalık taşıyan parazitlerin öldürülmesinde, havanın temizlenmesinde, kalabalık ortamlarda damlacık yolu ile bulaşan hastalıkların önlenmesinde aerosol kullanılır. Elle işleyen sprey ya da özel olarak yapılmış inhalatör aracılığı ile kullanılır. Astım hastası olan kişilerin daralmış olan akciğer yollarını genişletmek için de aerosoller kullanılır. Bunun için isopre-naline, atropin ya da adrenalin kapsarlar. Kronik akciğer hastalığı ve kistik fibrozis hastalıklarının tedavisinde de aerosol çözeltiler kullanılır.
Aerosollerin İklime Etkisi Nedir?
Aerosoller, tozlar, tuz kristalleri, ufak volkanik parçalar, tanecikler ve diğer damlacıklardır. Bu maddeler kızılötesi ışınları ve güneş ışınlarını yansıtırlar. Su buharı ilk olarak yoğunlaşır daha sonra da bulut haline gelerek yoğunlaşır. Bu durumda su buharı olmaz ve sera etkisine sebep olarak ısınmayı da azaltır. Dolayısı ile aerosollerin küresel iklimdeki dengede büyük bir rolü olduğunu söylemek mümkündür. Coğrafya literatüründe aerosol, dalganın kıyıya vurması sonucu patlayan su damlacıklarının içindeki tuz olarak tanımlanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU DİYETE DİKKAT! Çok kısa sürede hızla kilo verdiriyor! Ancak zararları korkuttu: Hafıza kaybına neden oluyor, kalbi vuruyor!
Nemrut Krater Gölü'nde kış güzelliği
HAMSİ İLE YAPILAN 5 TARİF! Hamsi tava, Hamsi Çıtlama, Hamsili Kaygana, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu... Lezzet sırları ortaya çıktı
Çıtır çıtır hamsiler, tane tane dökülen pilav! MasterChef’e damga vuran lezzet: Hamsili pilav tarifi ve püf noktaları!
'İNTERNETİM NEDEN YAVAŞ?' SORUSU TARİH OLUYOR! Teknoloji uzmanlarının sır gibi sakladığı yöntem: Wi-Fi yönlendiricisini böyle kullanın!