hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Abdestsiz kurban kesilir mi? Hayvan keserken ne söylenir? Kurban kesilirken okunacak sureler!

    Abdestsiz kurban kesilir mi Hayvan keserken ne söylenir Kurban kesilirken okunacak sureler
    expand

    Kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşların gündeminde abdestsiz kurban kesiminin yapılıp yapılmayacağı ve hangi duanın okunduğu yer alıyor. Peki, abdestsiz kurban kesilir mi? Hayvan keserken ne söylenir? İşte kurban kesilirken okunacak sureler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    27 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında idrak edilecek olan Kurban Bayramı’nda kurban keserken abdestsiz kabul olur mu, hangi dua okunur merak ediliyor. Vatandaşlar konuyla ilgili bilgileri internet üzerinden sorgulamaya başladı. İşte, konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiler...

    KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUALAR

    İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).

    Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

    ABDESTSİZ KURBAN KESİLİR Mİ?

    Kurban ibadetini yerine getirmek, gerekli şartları taşıyan bir hayvanı, kurban niyetiyle kesmekle gerçekleşir. Hayvanın kesim ameliyesi ibadet değildir. Böyle olduğu için kurban kesenin, hadesten taharet şartını yerine getirmesi gerekmez. Yine bu sebeple, kurban kesen kasabın ücret alması caizdir. Şayet kurban kesme eylemi ibadet olsaydı kasabın ücret alamaması gerekirdi. Çünkü ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 228-229). Öte yandan mekruh olmakla birlikte Ehl-i kitaptan olan kasabın kestiği kurban geçerlidir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 166).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte kurban bir kurbet (Allah’a yakınlaşma aracı) olduğu için kesenin abdestli olması daha faziletlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow