2023 Down Sendromu Farkındalık Günü mesajları, sözleri… Down Sendromu Farkındalık Günü ne zaman?
Down Sendromu Farkındalık Günü mesajları farklılığa dikkat çekmek isteyen kişiler tarafından paylaşılacak. Türkiye Down Sendromu Derneği tarafından başlatılan “rengimizbelliolsun” kampanyası kapsamında farklı renkte çorap giyen kişiler ilgili etikete paylaşımını yapacaklar. Peki, 2023 Down Sendromu Farkındalık Günü ne zaman?
Her yıl olduğu gibi bu yıl da down sendromu durumuna dikkat çekmek için çeşitli organizasyonlar gerçekleştirilecek. Sosyal mecralarda ise farklı renkte çorap giyen kişiler “rengimizbelliolsun” etiketi altında paylaşımlarını yapacaklar. Türkiye Down Sendromu Derneği tarafından organize edilen kampanyaya sosyal medyada birçok destek geldi.
2023 DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ NE ZAMAN?
Sendroma farkındalık günü her yıl 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’nde kutlanıyor. Özel çocuklara ve gençlere farkındalık oluşturarak bu durum hakkında yapılması gerekenler anlatılıyor.
DOWN SENDROMU NEDİR?
Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down sendromunda21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır (Bu sebepten dolayı Down sendromu Trisomy 21 diye de bilinmektedir). Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.
DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ MESAJLARI, SÖZLERİ
Farklılıkların ön plana çıkmadığı her birey için daha eşit bir yaşam standartının oluştuğu bir dünya görmek dileğiyle… Down Sendromu Farkındalık Günü’nüz kutlu olsun…
Onlar birer hasta değil sadece genetik farklılığa sahip bireyler. Bu nedenle onları hasta olarak adlandırmayalım… Dünya Down Sendromlular Günü kutlu olsun…
Atılan adımlarla down sendromuna sahip bireylerin toplum içerisinde daha fazla yer bulması umuduyla, gününüz kutlu olsun…
Genetik farklılık toplumdan soyutlanmayı gerektirmez, şimdi her zamankinden daha fazla içiçe olma zamanı… Gününüz kutlu olsun sizi seviyoruz…
Down sendromuna sahip bireylere hayatları boyunca destek olan ailelerine sonsuz şükranlarımı sunuyor, genetik farklılığı olan bireylere yaşam strandartı daha yüksek bir ömür diliyorum.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok