106 yıldır kayıp olan bitki: "Çöl göbeği"
Avusturyalı botanikçinin 106 yıl önce Şanlıurfa'da keşfettiği "çöl göbeği bitkisi" yeniden bulundu.
Avusturyalı botanikçi Enrica Handel-Mazetti'nin ilk kez 1910 yılında Şanlıurfa'da tespit ettiği ve örneklerini Berlin Botanik Müzesine götürdüğüyöreye özgü "çöl göbeği" bitkisi, Harran Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışmalar sonucu yeniden bulundu.
HRÜ Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan 1913 yılında bilim dünyasına tanıtılan bitkinin Türkiye'de Şanlıurfa ve çevresinde yetiştiğini, bilimsel isminin ise papatyagiller familyasından olan "jurinea mesopotamica" olduğunu belirtti.
"Kayıp" bitkinin keşfinden mutluluk duyduğunu belirten Akan, "Yaklaşık bir asırdır kayıp olan çöl göbeğinin izine rastlanılmadığı için şüpheli bir bitki olarak kayıtlara geçmiş ve türün ülkemizde bulunmadığı kanaatine varılmıştı ancak geçen yıl yürüttüğümüz saha çalışmalarında bitkiyi Bozova ilçesinde tespit edip ülkemizin bitki müzelerine kazandırdık." dedi.
"Bitki örneklerini geçen haziran ayında çiçekli ve meyveli toplayıp doğal ortamlarında fotoğrafladıklarını söyleyen Akan, yol yapım çalışmaları, tarla açma ve otlatmadan kaynaklanan tehlikelerden dolayı türün geleceğinin tehlike altında olduğunu bu yüzden her türlü tedbirin alınması için uğraşacaklarını belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Güney Amerikalıların sağlık sırrı! Kışın her yaştan insana şifa oluyor! Kaşık kaşık yiyen nezle ve grip olmuyor!
Hafif Tatlı Kifaye, Artık Coğrafi Tescilli: Konya’nın Lezzetli Mirası!
Hasta Olmak İstemeyen Tabak Tabak Yiyor! Gaziantep'in Doğal Antibiyotiği... Grip, Soğuk Algınlığına Karşı İlaç Diye Tüketiyorlar
DİKKAT! Mikrop Yuvasıymış! Klozetten 400 Kat Daha Fazla Bakteri Taşıdığı Ortaya Çıktı! Her Gün Temas Halindeyiz
Tibet Nerede, Hangi Ülkede? Tibet Haritadaki Yeri ve Konumu: Tibet Deprem Bölgesinde mi?