1. İnönü Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: 1. İnönü Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?
Yunanistan, Türk ordusunun gücü hakkında keşifte bulunmak ve Eskişehir’i ele geçirmek istiyordu. Böylece Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni dağıtabilmek ve üs olarak kullanma hedefleri vardı. Bu sayede Türk Milleti'ne karşı kazanacağı başarı sayesinde İtilaf devletlerinden yardım almasını kolaylaşacaktı.
I. İnönü Savaşı Nedir?
Yunanistan, Bursa ve Uşak mıntıkalarından Eskişehir ve Afyon istikametlerinde Türklere karşı harekete geçtiler. Bu harekatı üç koldan ilerleyerek İnönü önünde birleşecek şekilde planlamışlardı. Yunanlılar üç gün boyunca yürüyerek sonunda 9 Ocak günü İnönü mevzilerinin önüne geldiler. 10 Ocak günüde ise sabahtan taarruza geçtiler.
Savaşın İnönü bölgesine konumlandırılması bir tesadüften ibaret değildi. Savaş zamanını Yunanistan seçmişti ama yeri seçen Türklerdi. Türk ordusunun yapmış olduğu savunma planına göre ilk olarak Bursa ve Kocaeli yönünden gelecek ve düşman ordusu İnönü'de karşılanacaktı. Yunanlar, çok hırpalanmış ve daha fazla kayıp vermemek için tekrar Bursa civarındaki eski mevzilerine çekilmek zorunda kalmıştı.
Türk ordusu ise dinamik ve idare sistemi sayesinde, kendisinden çok daha güçlü bir ordu karşısında yoğun bir savunma yapmıştı. Düşman ordusu üç günlük bir süre içerisinde yenilerek mecburen geri çekilmek zorunda kaldı.
I. İnönü Savaşı'nda kazanılan zafer, TBMM’nin iç durumunu kuvvetlendirmişti. Aynı zamanda dışarıdaki itibarını arttırmış ve böylece askere alım işlemleri hızlanmıştı. Savaşın sonunda hiç beklemedikleri bu yenilgi karşısında İtilaf devletleri Londra’da durumu görüşmek üzere bir toplantı yaptılar.
Sevr Antlaşması'nı gözden geçirmek zorunda kalmışlardı. Çünkü savaşın zaferi Çerkez Ethem İsyanı'da dahil olmak üzere pek çok isyanın bastırılmasını sağlamıştı. Atatürk'ün kurduğu düzenli orduya karşı yapılanan tüm müdahaleler boşa çıktı.
Türk Ulusu, düzenli orduya geçiş ile birlikte Batı Cephesi'nde ilk savaşını kazanmış oldu. Bu durum tarihin sayfalarında yerini aldı. Savaşın sonunda Yunanlılar, bir daha taarruza kalkışmaya yeltenemedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zaferin önemini şu sözlerle vurguladı;
"Yeni Türkiye devletinin küçük, ancak milli ülkülü genç ordusu, en dar bir hesapla üç kat düşmanı İnönü Meydan Savaşı'nda yendi. Savaş sanatının en ince gereklerini yerinde uyguladı. İç sınırların kullanılmasında savaş tarihine parlak bir örnek yazdı." (Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK)
I. İnönü Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?
I. İnönü Savaşı Yunan Kuvvetleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 6 Ocak 1921 tarihinde yapılmıştır. Savaşı Türk Cumhuriyeti kazanmıştır.
I. İnönü Savaşı’nın Nedenleri Nelerdir?
I. İnönü Savaşı'na sebebiyet veren nedenler;
Yunanlılar Sevr Antlaşmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kabul ettirmek istiyorlardı,
Ayrıca Eskişehir'i alıp, Ankara'daki milli mücadeleye son vermek istediler,
Yunanistan kendi gücünü gösterip İtilaf devletlerinden daha fazla yardım almayı hedefliyordu,
Çerkez Ethem isyanlarından faydalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne mağlubiyet yaşatmak istiyorlardı.
I. İnönü Savaşı’nın Sonuçları Nelerdir?
Savaşın sonuçları hiç de Yunanlıların düşündüğü gibi olmamıştır. Onlar karşılarında daha küçük bir ordusu olan Türk Cumhuriyeti'ni kolayca mağlup edeceklerini zannediyorlardı. Fakat dana önceki savaşlardan dolayı kendilerini yine de sağlama almış ve bir strateji geliştirmişlerdi. Fakat Mustafa Kemal Atatürk ve Albay İsmet Bey'in kurmuş olduğu strateji Yunanlara ağır bir yenilgi yaşattı. Savaşın sonunda;
Savaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurduğu düzenli ordunun ilk zaferi olarak tarih sahnesinde yerini aldı,
Türk Cumhuriyeti'nin düzenli ordu çalışmaları sona ermişti ve ülkedeki milli birlik ve bütünlük sağlanmıştı,
Halkın yeni devlete, Ankara'ya duyduğu güven artmıştı,
Böylece 20 Ocak 1921 yılında Teşkilatı Esasiye kabul edilmiş oldu,
23 Şubat ve 12 Mart 1921 tarihleri arasında Londra Konferansı toplandı,
12 Mart 1921 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti'nin marşı İstiklal Marşı kabul edildi,
1 Mart 1921 yılında da Afganistan ile dostluk antlaşması yapıldı,
Diğer yandan Ruslarla 16 Mart 1921 yılında Moskova Antlaşması imzalandı,
Son olarak İstiklal Mahkemeleri kaldırılmış oldu.
I. İnönü Savaşı’nın Önemi Nedir?
Savaşın zaferinden sonra II. İnönü Savaşı, Sakarya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının müjdecisi oldu. Halk artık Ankara Hükümetine güveniyor ve Türk Cumhuriyeti'nin temelleri sağlamlaştırılmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Türk ordunun saygınlığı arttı. Bu büyük başarı İtilaf devletlerinin gözünü korkutmuştu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yolunda önemli bir adım atıldı. Böylece 1921 Anayasası kabul edildi. Pek çok ülke ile dostluk anlaşmaları sağlandı. Dünya Türk Milletinin gücünün farkına varmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok