1 aylık bebek gelişimi nasıl olur?
Gebelik dönemi bittikten sonra şüphesiz ki en güzel dönem bebeğin anne ve babanın hayatına katılması... Doğum sonrasında hastaneden eve çıkıldığında anne ve babaların hayatı da komple değişmiş oluyor. Pek çok ebeveyn de bu değişime ayak uyduruyor ancak akıllarında da pek çok soru işareti oluşabiliyor. Örneğin hastane çıkışından bir ay geçtikten sonra pek çok anne ve baba internette bebekleri bir aylık olduğunda onların neler yaptığını, gelişimlerine dair araştırmaları yapabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hatice Bulut bir aylık bebek gelişimi hakkında bilgi verdi.
Yorucu doğum sürecinin üzerinden tam bir ay geçti, anne bebeğine bebek de annesine ve yenidünyaya alışma aşamasına geldi. 1’inci ayda, bebeklerin yaptıkları birçok hareket doğumla beraber var olan yenidoğan reflekslerinden kaynaklanmaktadır. Avuçlarına herhangi bir şey koyarsanız, onu emer, yutar, süt arar ve bir nesneyi kavrarlar. Çoğu zaman da ellerini yumruk yapıp sıkarlar. Emme ve arama refleksi yine doğumla birlikte olan ve bebeğin beslenmesi, gıdaya yönelmesi için olan refleksleridir. 1. aydan ikinci aya doğru her iki gözü ile odaklanmaya başlarlar ve hareket eden bir cismi sağa sola takip edebilirler. Muhtemelen bir nesneye bakmak yerine bir insan yüzüne bakmayı tercih edeceklerdir. 1 aylık bebekler sakin sesleri sever, yüksek seste ürkebilir. İlk ayın sonunda çoğu bebek yüzüstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir tarafa çevirecektir. Boyun kasları güçlendikçe, araba koltuğunda veya taşıyıcıdayken başlarını çevirebilecek ve kaldırabileceklerdir. Bebeğiniz acıktığında veya rahatsız olduğunda yüksek sesle ağlayacaktır. Mutlu ve memnun olduklarında genellikle küçük gurultulu sesler çıkarırlar. Bebeğinizin seslerine guruldayarak ve mırıldanarak yanıt verin. Bebeğim bir aylıkken fiziksel olarak nasıl gelişir? Bu süreçte bebeklerin kıyafetleri hızla ona olmayabilir. Bu da bebeğin hızlı büyüdüğü anlamına gelir. Zamanında doğan 1 aylık bebeğin boyunun 50 cm- 55 cm arası; kilosunun da 4000 gr. ile 5000 gr. arasında olması beklenir.
1 aylık bebek kontrolünde pediatri uzmanı bebeğin ağırlığına, boyuna ve baş çevresi ölçülerine bakacaktır. Önemli olan bebeğin istikrarlı biçimde büyümesidir. Bebekler bir süre sonra büyüme atakları geçirir. Zamanında doğmuş bir bebeğin ortalama baş çevresi 35 cm civarındadır. Yenidoğan bir bebekte başın vücuda oranı 1/4‘ken, erişkin bir insanda bu oran 1/7 -1/8 olur. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde baş büyük görünür. Bu tamamen normaldir. 1 aylık bebekte duyu gelişimi nasıl olur? Uyandığı her an, bebeğiniz etrafındaki manzaraları fark eder, sesleri ve kokuları yavaş yavaş alır. Bu ay bebeğiniz yüzlere ve nesnelere daha iyi odaklanabilir; yakında hareket eden nesneleri gözleriyle takip etmeye başlayabilir. Önümüzdeki aylarda nesnelere uzanmaya başlayabilir. Örneğin, önünde bir çıngırak tutarsanız, ona vurmaya başlayabilir. Bu ay bebeğinizin hareketleri çoğunlukla refleksif olacaktır, ancak ilk dört haftadaki bazı refleksler yavaş yavaş kaybolmaya başlayabilir ve yerini daha kontrollü hareketlere bırakabilir. Karnının üzerindeyken başını kısa bir süre yukarıda tutabilir ve kollarını vücuduna yakın tutmak yerine daha fazla uzatmaya başlayabilir. Ayrıca bacaklarını esnetmeye ve tekmelemeye başlayabilir.
Burada unutulmaması gereken bir nokta da çok küçük bebeklerin bile zaman zaman yuvarlanabileceğidir. Bu nedenle alt değiştirme masası, divan, korkuluğu olmayan yatak gibi yüksek bir yerdeyken gözümüz bebeklerin üzerinde olmalıdır. 1 aylık bebek nasıl iletişim kurar? Bu ay bebeğiniz muhtemelen daha net bir şekilde iletişim kurmaya başlayabilir. Örneğin, canı sıkılırsa, yeni bir şey gösterene kadar ağlayarak size haber verebilir. Eğleniyorsa, gülümseyerek yanıt verebilir. Bu süre zarfında, onun aç ağlamaları, yorgun ağlamaları ve sinirli ağlamaları arasındaki farkı da söylemeye başlayabilirsiniz. Bir aylık bebek beslenmesi nasıldır? Bir bebek için anne sütü muazzam bir besindir. Bebeğinizi sık sık emzirin. Bu onun hem karnının doymasını sağlayacak, hem bağışıklığını kuvvetlendirecek hem de fiziksel gelişimini sağlayacaktır. Pek çok anne bebeğin bu kadar emmesine şaşırabilir. Bebeğiniz acıktığında onu beslemeye devam edin. Bu yaşta, emzirilen bebekler için 24 saatlik bir süre içinde muhtemelen yaklaşık 8-12 kez, biberonla beslenen bebekler için yaklaşık her üç ila dört saatte bir beslemek uygundur. O her istediğinde onu emzirmelisiniz. Bebeğiniz büyüme ataklarına geçtiyse daha sık emmek isteyebilir. Bu normaldir. Bir aylık bebeğin uykusu nasıl olur? Bebekler 4 haftalıkken, günde yaklaşık 14 ila 17 saat uyurlar. Geceleri acıkınca uyanırlar. Bebekler yaklaşık 6 haftalıktan itibaren gece boyunca daha uzun süre boyunca uyumaya başlayabilir. Kendinizi çok yorgun hissediyor olabilirsiniz. Böyle anlarda bunun geçici bir süre olduğunu düşünerek kendinizi telkin etmelisiniz. Sadece beslenme için değil özellikle akşamüstü vakitlerinde başlayabilecek olan kolik ataklarının yani gaz sancılarının da uykusunu bölebileceğini unutmamalısınız.
BİR AYLIK BEBEKTE KOLİK NASIL OLUR?
Tüm bebekler zaman zaman ağlarlar. Ancak bazen kolik durumları ortaya çıkabilir. Bebeğiniz her akşam sanki alarmı kurmuşçasına belli zamanlarda uzun süreli ağlıyorsa, ağlama çok yüksek sesli ise ve ağlaması için hastalık, açlık veya bezinin kirli olması gibi bir neden yoksa ağlarken sakinleştirmekte zorlanıyorsanız, bu durum infantil kolik olarak adlandırılan gaz sancılarından ötürü olabilir. Bebeğiniz en az üç hafta boyunca günde üç saatten fazla, haftada üç günden fazla ağlarsa, sağlık uzman doktor ona kolik teşhisi koyabilir. Kolik genellikle bebek 2 ila 4 haftalıkken başlar ve bebek yaklaşık 3 ila 4 aylık olana kadar sürebilir. Bir aylık bebekte kolik sebepleri şöyle sıralanabilir: Gaz: Bebek gaza bağlı rahatsızlıktan ağlıyor olabilir. Midesinin şiştiğini, ağlarken gaz çıkardığını fark edebilirsiniz. Bu durumda bebeği fazla beslemeyin, onun sırtına ve karnına masaj yapın. Gıda duyarlılığı: Anne sütüyle beslenen bazı bebekler, annelerinin diyetindeki bir besine karşı toleranssız veya hassas olabilir. Bu da rahatsızlığa ve ağlamaya neden olabilir. Nadiren, rahatsızlığa süt proteinine duyarlılık neden olabilir. Kolik genellikle sadece birkaç ay sürse de, bebeğiniz ağlama nöbetinin ortasındayken bu bir ömür gibi görünebilir! Bazen onu sakinleştirmek için hiçbir şey işe yaramaz gibi görünebilir ve sinirleriniz yıpranabilir. Kolik sırasında ağlayan bebeğinizi kucağınıza alın. 5-6 dakika kendiniz hafif ritimli yaylanarak kucağınızda bebeğinizle evde turlayabilirsiniz. Halk arasında da bilindiği üzere, fön makinesi veya elektrik süpürgesi sesi, anne karnındaki seslere benzediği için, onu rahatlamakta destek olabilir. İnfantil kolik tanısı hekim tarafından konulmalı bu durumu taklit edecek diğer hastalıklar dışlanmalıdır. Bazı durumlarda bebeğinizin doktoru kolik sancılarını rahatlatacak tedavileri ona belirli süreliğine reçete edebilir. Bir aylık bebeğin işitmesi nasıldır? Bir aylık bebeğin işitme duyusu henüz tam olarak gelişmemiş olsa da, sesleri, özellikle de anne karnında duymaya alıştıkları ebeveynlerinin seslerini tanıyabilir. Doğan her bebeğe yenidoğan döneminde, çocuk doktorunuzun kontrolleri sırasında, işitme taraması istenecektir. Zamanından erken doğan bebeklerde ilk işitme tarama testlerinin negatif çıkması, çocuğunuzun duymadığı anlamına gelmemektedir. Bazen gelişimlerinin erken dönemlerinde oldukları için bebekler bu işitme testlerine yanıt vermeyebilir. Bu durumda test 10-15 gün sonra yinelenir.
Tekrarlayan testlerde işitme yanıtı olumsuz ise ileri tetkikler gerekebilir. Ev içinde ise bebeğinizle iletişimde farklı ses tonları ile yüksek, alçak, fısıltılı ve müzikal konuşabilirsiniz. Bu durum onların hoşuna gidecektir. Bir aylık bebek neden kusar? Genelde bu dönemdeki bebekler beslenmeden hemen sonra kusabilir. Bu durum yeni doğan bebeklerin yemek borusu ile midelerinin arasındaki “sfinkter” olarak adlandırılan yemek borusunun açılır kapanır halka kısmının gelişimini tamamlamamasından kaynaklanır. Kusma, bebek büyüdükçe azalır. Bir de yanlış beslemek te bebeklerde kusma nedeni olabilir. Bu nedenle emzirme pozisyonlarının yeniden değerlendirilmesi gerekir. Bebek emerken hava yutabilir bu kusmaya sebep olabilir. Ayrıca aşırı beslenmek de kusmaya neden olur. Ancak bazı durumlarda enfeksiyon sebebi ile kusmalar görülebilir. Kusma durumlarında çocuk uzmanı hekiminize danışmakta fayda vardır. Bir aylık bebek kaç saatte emzirilmeli? Bebek her ağladığında emzirilmeli. Bir aylık bebekler günde 10-12 kez emmek isteyebilirler. Annelerin en büyük sorusu
“SÜTÜM YETERLİ Mİ?”
olmaktadır. Bu sorunun cevabı ise; eğer ilk 3 ay günde 20-30 gr, ayda ise yaklaşık 500-1000 gr tartı alıyorsa ve günde 6-7 çişli veya kakalı bezi çıkıyorsa, sütünüz ile yeterli ve iyi besleniyordur. Bir aylık bebek aşısı hangisidir? Bir aylıkta yapılan aşı Hepatit B aşısıdır. Doğum sırasında Hepatit B aşısının ilk dozu, birinci ayda da ikinci dozu uygulanır.
1 AYLIK BEBEĞİN GELİŞİMİNE NASIL DESTEK OLABİLİRİM?
Ona sarılın: Bebeğinizi olabildiğince kucaklayın! Bu sizin ve bebeğinizin bağ kurması için harika bir yoldur… İlk altı ayda, bebeğiniz üzgün olduğunda onu ne kadar hızlı ve tutarlı bir şekilde rahatlatırsanız, büyüdüğünde o kadar fazla sizinle doğru iletişimde bulunacaktır. Görsel eğlence: Bu aşamada bebeğiniz çizgili veya dama tahtası desenleri gibi üzerinde düz çizgiler bulunan nesnelere bakmayı tercih edebilir. Parlak, zıt renk ve desenlere sahip oyuncaklar seçelim. Yatağı başında sesli bir dönencesi olması duyusal ve görsel anlamda gelişimini destekleyecektir. Hatta dönencesine haftada bir yeni farklı renklerde kurdeleler ile bağlanmış oyuncak veya yumuşak ponpon gibi nesneler ekleyerek, gelişimini destekleyin. Dokunsal oyuncaklar: Bebeğiniz de dünyayı dokunarak tanımaya başlıyor. Dokunma hissi için 1 aylık bebeğinizin ellerine, ayak tabanlarına, bez açtığınız dönemlerde karnına kısa süreli hafif masajlar yapın. Bebeğinizle konuşun: Sizi anlamıyor olsa da ona sakin bir sesle mırıldanın, konuşun, kelimelerle birlikte yüz ifadelerinizi de gösterin.
Bu “konuşmalar” onun gelişimi için harikadır. Hareketi destekleyin: Bebeğinize alkış yaptırabilirsiniz, kollarını ve bacaklarını içe dışa, yukarı aşağı nazikçe hareket ettirerek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bebeğinizle mümkün olduğunca çok zaman geçirin. Gözlerinin derinliklerine bakmak ve onlara gülümsemek, sizinle bağ kurmalarına ve kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır. Bebeğinize kitap okuyun ve şarkı söyleyin. Sesinizi duymaktan zevk alacaklardır. Müzik onların duyularını harekete geçirmeye yardımcı olur ve onları eğlendirir. Onlarla oynamak aranızdaki bağı da güçlendirecektir. Bebeğinizi bir seferde 1 ila 5 dakika boyunca karnının üzerine koyarak boyun kaslarının güçlenmesine yardımcı olun. Bebeğinizin karın üstü kaldığı süre boyunca gözünüz her zaman üzerinde olsun ve her zaman sırtüstü yatırın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 KASIM RESMİ VE MESAJLARI 2024 | Atatürk'ün sözleri, 10 Kasım resmi ve görselleri
Sahte zeytinyağını bu yöntemle anlamak mümkün! Uzman isim püf noktasını açıkladı: Bardağa bir miktar zeytinyağı koyun ve...
BÖBREKLERİ İFLAS ETTİREN KARIŞIM! Maydanoz ve limonu sakın böyle tüketmeyin! Etkisi korkunç: Kalp durmasına yol açabilir
KIŞIN DOĞAL VİTAMİNLERİ! Bu besinleri (soğan, sarımsak, zencefil, lahana) tüketene hastalık uğramıyor! Grip, nezle, karaciğer temizliği...
TOROSLARIN ŞİFA KAYNAĞI; 15 saat kaynatılarak hazırlanıyor! Damar tıkanıklığından böbrek taşlarına 10 ayrı faydası var. Adım adım Andız Pekmezi...