hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sosyal Medya ve Dopamin | Video

    Dopamin beyinde birçok işlevi olan önemli bir kimyasal habercidir. Ödül, motivasyon, hafıza, dikkat ve vücut hareketlerini düzenleme gibi rolleri var. Dopamin çok salındığında, bizi belirli bir davranışı tekrarlamaya motive eden zevk ve ödül duyguları beliriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ama düşük dopamin ise motivasyon ve coşkuyu yerle bir oluyor. Bağımlılık dünyasının kapısını açan en önemli beyin faktörü de dopamin Dopaminle kapısını araladığımız yeni dünya düzeni bağımlılıklarından biri ise sosyal medya.

    Peki sosyal medyanın beyindeki karşılığı nedir? Nasıl bir salınım yaratıyor? Ortadan başlayalım.

    Çekildiğimiz bir fotoğraf ya da videoyu paylaştık. Bu paylaşımın aldığı beğeni/izlenme sayısı zevk ve ödül sayısını artırıyor yani dopamin salınımı yaratıyor. Hangi tür paylaşımlarımız daha çok beğeni alıyorsa ona devam ediyoruz çünkü dopamin bize aldığımız bu beğeni hazzından dolayı “böyle devam et” diyor.

    Beğenilmediysek kesin keyfimiz kaçmıştır hepimizin.  Dopamin reseptörlerinin dürtüsüyle ilk beğenisini alan fotoğrafınız günün sonunda beklenen beğeni sayısını vermediğinde yastığa başınızı azalmış serotoninizle koyuyorsunuz. Haber verelim sosyal medya bağımlılığınızda tam olarak doyuma varamazsınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaman zaman yükselen dopamin seviyeniz zaman zaman da motivasyonunuzu yerle bir etmeye çok açıktır. Çünkü yanlış yeri motivasyon aracı olarak belirlemişsiniz.

    “Hikayedeki Seni Bul” Kitabının yazarı Betül Yergök, hem avukat hem yaşam koçu ve özel olarak nörobilim üzerine çalışıyor. Tüm duygu ve davranışlarımızın, tüm yaşam sürecimizin beyindeki seyrini, beynin yönetimini ve daha iyi bir hayat için iyi bir “Beyin Orkestrası Şefi” olmayı anlatıyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow