hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şansımızı artırabilir miyiz? | Video

    Kendimizi şanslı hissetmek ya da beynimizi zorlayarak şanslı olduğumuzu düşünmek ve inanmak şansımızı artırır mı? Olumlama ve olumlu düşünme dünyasının tutkunlarıyla doldu etrafımız ve belki de haklıdırlar. Peki şans ruhta mı beyinde mi ve şansa dair düşüncenin etkisi bir etkisi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilimsel incelemeler ilginç bir şeyi ortaya koyuyor. Şanslı olduğumuzu düşünmek, buna inanmak ya da böyle hissetmek şansla ilgili matematiği etkilemiyor. Yani milli piyangodan ikramiye çıkmasıyla ilgili olasılığı ve sonucu değiştirmiyor. Bu konuda İngiltere’de bir üniversitede kurulan “şans laboratuvarında” kendini şanslı düşünen ve şansız düşünen 700 bireyle yapılan çalışmanın sonucunda kazanma ihtimalinin değişmediği gözlemlenmiş.

    Peki ama şanslı ya da şanssız olduğumuzu düşünmenin hiç mi etkisi yok?

    Aslında yapılan araştırmalar sadece kazanma olasılığının değişmediğini söylemiyor. Zarın düşeş gelmesinin rakamsal olasılığı pek tabi değişmeyebilir. Ama kaygıdan elim titrerse ya da kendime çok güvenerek atarsam vücudumun halinin şansa dair bir etkisi olduğu görülebiliyor.

    “Hikayedeki Seni Bul” Kitabının yazarı Betül Yergök, hem avukat hem yaşam koçu ve özel olarak nörobilim üzerine çalışıyor. Tüm duygu ve davranışlarımızın, tüm yaşam sürecimizin beyindeki seyrini, beynin yönetimini ve daha iyi bir hayat için iyi bir “Beyin Orkestrası Şefi” olmayı anlatıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow