Saklı lezzet: Şirden mayası
Çok farklı bir peynir ile tanıştıracağız şimdi sizi. Hammaddesi belki de adını ilk kez duyacağınız şirden mayası. CNN TÜRK Muhabiri Zeynep Timurlenk ve kameraman Onur Özel, Bursa'ya gitti ve peynir üreticisi Hakan Şen'den yapılışını öğrendi.
"TAMAMEN DOĞAL MADDELERLE ÜRETİLİYOR"
Dış görünüşü diğer peynirlerle aynı. Ama bu peynir, başka... Son dönemde, besinlerin raf ömrünün uzun olması için kullanılan kimyasal maddeler, tüketicileri organik ürünlere itiyor. Tüketici özellikle süt, yumurta, yoğurt ve peynir gibi temel gıdaları satın alırken iki kere düşünüyor. Doğal maddelerden üretilen "şirden mayası" ile yapılan bu peynirler de az biliniyor, ama bilenler de doğallığından ve tadından vazgeçemiyor.
Peki, nedir bu şirden mayası? Peynir üreticisi Hakan Şen, "Oğlakların anne sütünü emdikten sonra midelerindeki enzimden elde ediliyor. Bu, hayvanların kursakları alınarak elde ediliyor. Farklı işlemlerden sonra sıvı hale getirilip peynirde süt mayası olarak kullanılıyor" dedi.
"MAYANIN TARİHİ ORTA ASYA'YA DAYANIYOR"
Mayanın tarihinin ise çok eskilere dayandığını ifade eden Hakan Şen, "Araştırmalarıma göre Türklerin, Moğolların atalarının Asya'dan Avrupa'ya göçleri sırasında oğlak midesinden yapılan tulumun içine koydukları sütün pıhtılaşmaya başladığını fark ediyorlar ve bu pıhtılaşmanın peynire dönüşerek yenecek bir ürün olduğunu fark ediyorlar. Bu serüven böyle başlıyor günümüze kadar geliyor" şeklinde konuştu.
OLGUNLAŞMASI 4 AY İLA 1 YIL SÜRÜYOR
Şirden mayasıyla bir diğer deyişle eski usulle üretilen peynirler, daha çok Marmara ve Ege bölgelerinde yaygın. Bu peynirin olgunlaşmasını yani bu hale gelmesini ise 4 ay ila1 yıl arasında beklemek gerekiyor. Hakan Şen, "Şirden mayası daha uzun zamanda olur ama öteki maya ertesi gün hazır halde olur, yiyebiliriz. Tadının bir farkı var mı, normal mayalı peynirlerden? Kesinlikle var. Daha mayhoş daha eski bir tat verir" ifadelerini kullandı.
Şirden mayası kullanan üreticiler daha fazla tüketiciye ulaşmak istiyor. Hakan Şen, "Çok önemli bir maya, kaybolmaması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ sözüyle Filistin’de çektirdiği fotoğraflar kitaplaştırıldı
Huzurlu insanların sahip olduğu 5 temel özellik!
Sarılmak stresi azaltıyor, mutluluğu artırıyor!
Yatağınızdaki gizli tehlike: Klozetten 17 bin kat daha kirli! Meğer bakteri yuvasıymış
Cağ kebabını kavanozla dünyaya gönderiyor