Kadınlar yurt dışına da satış yapıyor
Türk Telekom'un, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projesi İnternetle Hayat Kolay kadınlara dijital dünyanın kapılarını araladı.
Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, proje sayesinde Türkiye'nin en ücra köşesinde kadınlar, imkansız denileni başardı.
Türkiye'nin kalkınmada öncelikli 54 ilinde uygulanan İnternetle Hayat Kolay (İHK) Projesi, bu yıl sonunda 81 ile nefes verecek. Proje kapsamında ağırlıklı kırsal kesimde olmak üzere toplan 30 bin kişiye eğitim verilirken, bunlardan 19 binini kadınlar oluşturdu. İnternetle Hayat Kolay Projesi'nde, internet okur yazarlığı eğitimleri, Türkiye'nin her yerindeki 300 gönüllü genç tarafından veriliyor.
"O kalplere dokunmayı amaçlıyoruz"
İHK projesi kapsamında gönüllü eğitmen olarak çalışan ve İzmir'de Ege Üniversitesi İşletme Bölümü'nde okuyan Gökçe Uygur, proje kapsamında teyzelerin hastane randevularını kendilerinin alabildiğini belirterek, "E-devlet sayesinde çocuklarının notlarına bakabiliyorlar. İnternetten dantel örneklerine, sabun örneklerine bakabiliyorlar. Her şeye erişebileceklerini göstermeyi hedefliyoruz. Özellikle köy kadınlarımız yerelden şehre ulaşmada zorluk çekerken şimdi devlet ayağımıza geldi diyorlar. O kalplere dokunmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.
İHK kapsamında 70 yaşında interneti öğrenen Semihe Şengül de başarı hikayesini yurt dışına taşıyan başka bir isim. Sinop’ta hem restoran işleten hem de yapmış olduğu erişte, salça, mantı gibi el emeği ürünlerini iş yerinin internet sayfasından satan Semihe Şengül, talep üzerine Amerika'ya da internet üzerinden satış yaptı.
Şanlıurfa Suruç'ta gelinlik ve kuaför salonu bulunan Sıdıka Cengizer, iş yerinin internet sayfası sayesinde yöresel nakışlarla işlenmiş gelinlikleri Japonya'ya satmayı başardı. Sinop'ta yöresel yemek restoranı bulunan 70 yaşındaki Semihe Şengül de İnternetle Hayat Kolay kapsamında aldığı eğitimler sayesinde, iş yerinin portalından Amerika'ya el emeği dantellerini, eriştelerini, salçalarını ihraç etti.
Ardahan'ın Posof ilçesi Baykent köyü Muhtarı Özgül Önder, İHK eğitimlerinin ardından vatandaşların e-devletten bütün sorunlarına yardımcı olduğunu, son dönemde soy ağacı sorgulaması için komşularının kendisine başvurduğunu söyledi.
Kahramanmaraş'ta oto ve halı yıkama işletmesi bulunan Sibel Sarı, internetle hayat kolay eğitimlerinin ardından açtığı internet sayfası sayesinde iş yerinin tanınırlığının arttığını ve işletmesini büyüttüğünü belirtti.
Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Köyü'nden doğal sabun tedarikçiliği yapan Zeynep Çoban, İHK projesi kapsamında aldığı eğitim sayesinde siparişlerini internet üzerinden yapıyor.
Bursa Gemlik Narlı Köyü Kadınları Kalkındırma Derneği Başkanı Zeynep Başaran da 10 kişilik kadın grubu ile yaptıkları geleneksel ürünlerini internet üzerinden paylaşarak, tanınırlığını artırdı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'
YAPAY ZEKADAN '2025' YILI KEHANETLERİ! Sosyal Medyayı İkiye Bölen Soruya Bakın Ne Yanıt verdi!
En uzun gece ne zaman 2024? 21 Aralık en uzun gece ile ilgili bilgiler!
MASTERCHEF DANİLO ZANNA'NIN FAVORİSİ! Meşhur İtalyan lezzeti! Lazanya yaparken bu püf noktalarına dikkat!