Hayatımızın hızı ve kodlar
Hazır hissetmediğimiz, kararsız olduğumuz ya da cesaret edemediğimiz zaman diliminde hangi beyin aktive oluyor?
Kimi kendini bir harekete hazırlamak için cesaret toplamayı bekliyor, kimi riski düşünüyor, kimi cümlelerini ya da davranışlarına gelecek sonuçların kaygısına giriyor.
Peki beynimiz bu hıza neden yetişemiyordu?
Belli ki hisseden beyinin yani Limbik sistemdeki hipotalamus belirli konularla karşı karşıya olduğumuzda “dur ve hazırlan” komutu veriyordu. Bu durumda hangi konularda buna ihtiyacımız oluyorsa “dur ve hazırlan” komutu devreye giriyor ve cesaretimiz kırılıyor ya da hazırlanma sürecimizle zaman kaybediyoruz.
İlişkilerin toparlanma süreci sekteye uğruyor, kırılan kalplerin onarılması zorlaşıyor, fırsatlar kaçırılmış oluyor, başarı gecikiyor ya da cesaret gelene kadar hayat akıp gitmiş oluyor.
Böyle olduğumuz zamanlarda da bu yönümüzden nefret ediyoruz ya da enerjimiz düşüyor, hatta cesaretimiz zayıflıyor. Bunu düzeltme çabalarımız da çoğu zaman sonuç vermiyor.
Bu yüzden beynimizin yani hipotalamusun bizi hayatın hızından geri bırakan kodlarını değiştirmek gerekiyor. Ve bunu yaparken de kodları ufak değişimlerle yok etmek gerekiyor.
“Hikayedeki Seni Bul” Kitabının yazarı Betül Yergök, hem avukat hem yaşam koçu ve özel olarak nörobilim üzerine çalışıyor. Tüm duygu ve davranışlarımızın, tüm yaşam sürecimizin beyindeki seyrini, beynin yönetimini ve daha iyi bir hayat için iyi bir “Beyin Orkestrası Şefi” olmayı anlatıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'
YAPAY ZEKADAN '2025' YILI KEHANETLERİ! Sosyal Medyayı İkiye Bölen Soruya Bakın Ne Yanıt verdi!
En uzun gece ne zaman 2024? 21 Aralık en uzun gece ile ilgili bilgiler!
MASTERCHEF DANİLO ZANNA'NIN FAVORİSİ! Meşhur İtalyan lezzeti! Lazanya yaparken bu püf noktalarına dikkat!