6 maddeyle sütün olmazsa olmazı UHT nedir?
Süt, insanların her yaşta tüketmesi gereken, besin değeri oldukça yüksek gıdaların başında geliyor. Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Reşit Uysal, sağlıklı büyüme ve gelişme için olmazsa olmaz bir gıda olan sütün hem güvenli hem de besleyici değerini kaybetmeden tüketilebilmesi için ambalajlı sütlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı ve UHT (Uzun Ömürlü Süt) sütler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Sütün en güvenli tüketimi için yabancı maddeler ve mikroorganizmalardan temizlenip paketlenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Uysal UHT sütün hazırlanmasındaki önemli noktaları sıraladı:
- UHT, en gelişmiş süt işleme teknolojisidir
1961’den beri bütün dünyada kabul gören ve kullanılan teknolojinin adıdır.
- UHT için hammadde olacak sütün kalitesi başlangıç noktasıdır
Çiftlik, birlik ya da kooperatiflerden alınan sütler, soğuk zincir standartlarına tabi olarak doğruca süt işleme merkezlerine götürülür. Bu sütler, işlem görmeden önce detaylı olarak protein, asitlik, somatik hücre sayısı, toplam kurumadde ve antibiyotik testi gibi kalite testlerinden geçer. Testler sonucunda uygun bulunan sütler işletmeye kabul edilir.
- Sütün içine karışmış olabilecek yabancı maddeler temizlenir
Sütün içinde bulunabilecek deri döküntüsü, taş, toprak, yağ, kıl, gübre, kirlilik, çapı büyük bakteriler gibi yabancı maddeler temizlenir.
- Sütün kokusu uygun hale getirilir
Sütün içindeki hoşa gitmeyen ahır, gübre ve yem kokuları koku alıcılarla (hava gidericilerle) alınır. Bunun yanında farklı işletmelerden gelen sütlerin yağ standardizasyonu sağlanır.
- UHT işlemi sütün ısısının hızla yükseltilmesi ve düşürülüp sabitlenmesidir
Süt, içindeki yabancı mikroorganizmalardan arındırmak için 2-6 saniye arasında, 135-150 derece sıcaklığa yükseltilir ve sonrasında tekrar oda sıcaklığında sabit tutulur. Böylece sütün içindeki besin değeri muhafaza edilir.
- Süt, hava ve ışık geçirmeyecek şekilde paketlenip saklanır
El değmeden yapılan bu işlemle, süt 6 katmandan oluşan karton kutulara doldurulur. Bu paketleme sonrası süt; gün ışığı, hava, virüs, mikrop gibi sütün besin değerini ciddi oranda düşürücü risklerden izole edilmiş olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ne kadar hızlı düşünüyoruz? Bilim insanları insan düşüncesinin hızını ölçtüler! Sonuçlar şaşırttı
Dünyanın yeni sorunu: EV GENÇLERİ! Dijital dünyada aktif gerçekte pasifler
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'
YAPAY ZEKADAN '2025' YILI KEHANETLERİ! Sosyal Medyayı İkiye Bölen Soruya Bakın Ne Yanıt verdi!