hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zigana Tüneli'nin bölgeye katkısı ne olacak? Bakan Karaismailoğlu CNN Türk'te

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Zigana Tüneli'nde CNN Türk'e özel açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu açıklamasında Zigana Tüneli'nin bölgeye katkısına vurgu yaparak, "Önemli bir lojistik bir koridor burası. Avrupa'nın en uzun tünelini hizmete açacağız. Burada özellikle Gümüşhane - Trabzon arasındaki mesafeyi 30 dakikaya düşürecek." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

    Trabzon bizim doğduğumuz, büyüdüğümüz muhteşem kent. Bu kent için yapacaklarımız çok. Projelerimizi, planlarımızı açıklıyoruz. Trabzon olduğu gibi Türkiye'nin her tarafında biten projeler var. Çok büyük işler yaptık, hayalleri gerçeğe dönüştürdük. Hem Trabzon için hem Türkiye için çok iyi şeyler planladık. Hedefimiz büyük bugün Zigana Tüneli'ndeyiz. Trabzon kazanacak, Türkiye kazanacak. Evlatlarımız burada iş bulacaklar. Turizm gelişecek. Ben 28 yıldır çalışma hayatındayım. Çok güzel işler yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. 

    ZİGANA TÜNELİ

    Önemli bir lojistik bir koridor burası. Avrupa'nın en uzun tünelini hizmete açacağız. Burada özellikle  Gümüşhane - Trabzon arasındaki mesafeyi 30 dakikaya düşürecek. Mesafeler kısalacak. Burada akaryakıt tasarrufu, zaman tasarrufu hem vatandaşlarımızın hayatı kolaylaşacak kaliteli yolculuk sayesinde üretim artacak. Normalde 1,5 saat daha öncesinde çok daha fazlaydı. Yerli milli mühendislik çözümleriyle kendi Türk mühendislerimizle projelendirdik. Dünya ulaşım tarihine geçecek çok özel projelerden bir tanesi. Akıllı ulaşım sistemleri kullanıldı. Akaryakıttan 1yılda milyar litre tasarruf sağlıyoruz. Bu yaptığımız yollar sayesinde Trafik kazaları yüzde 82 oranında azaldı. 13 bin 100 tane vatandaşımızın canını kurtarıyoruz. 20 yıl önce Türkiye'de 8,5 milyon araç vardı. Bugün tam 26 milyon araç var. Trafik kazası dahil trafik sıkışıklığı daha az. Biz bunları projelendirip uyguluyoruz.  Biz nerede ne proje ihtiyacı varsa hemen başlıyoruz ve bitiyoruz. Sonuçta milletimiz kazanıyor. Bu yollar sayesinde güvenli yolculuklar sağlıyoruz. Burada yaklaşık 5 bin kişi en yoğun olduğu zamanda çalıştı. 14,5 kilometre çok uzun bir mesafe. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TRABZON'A YENİ HAVALİMANI PROJESİ

    Buraya müthiş bir turist akını var. Buranın Trabzon yönden de ulaşımı en fazla talep yer gören Trabzon Havalimanı. Burası mevcut havalimanının kuzeyine yapılacak. Dünyanın en özgün projelerinden bir tanesi olacak. 2 tane denize dolgu havalimanımız var. Türkiye'de denize dolgu 3.havalimanı olacak. Trabzon Havalimanı da tarihe geçecek. 3250 metre uzunluğundaki pisti yıllık 15 milyon yolcu kapasitesiyle uzun yıllar Trabzon'a hizmet verecek. Yakın bir zamanda başlayacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HİZMETE GİRİYOR

    Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana 3 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak.

    Yeni Zigana Tüneli çift tüp olarak 2x14,5 kilometre uzunluğu ile Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan önemli bir güzergah olacak. Sürücülerin korkusu rüyası olan Zigana Geçidi'nin keskin virajları ve rampaları Yeni Zigana Tüneli ortadan kalkmış olacak.

    17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan ve inşaatı o gün bugündür gece-gündüz devam eden Zigana Tüneli’nde çalışmalar tamamlandı. Kazı işlemi ve beton kaplama çalışmalarının Ocak 2022 tarihinde tamamlandığı Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli'nin inşaatı her şeyi ile tamamlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli ile Trabzon-Gümüşhane arasında mesafe yaklaşık 30 dakika azalacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 139 milyon TL tasarruf edilmesi hedeflenen dev proje ile mevcut yol 8 kilometre kısaltılmış olacak. Gümüşhane'nin Torul ilçesi Köstere köyü mevkisi ile Trabzon'un Maçka ilçesi Başarköy köyü arasında her biri 14,5 kilometre uzunluğunda inşa edilen çift tünelle karbon salımı da 18 bin ton daha az gerçekleşecek. Projenin hizmete açılmasıyla Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilerek bin 212 metreye inecek. Elektromekanik imalatlarının yanında, asfalt, havalandırma ve ışıklandırma çalışmaları tamamlanan tünelin giriş ve çıkışlarına ise çevre düzenlemesi işlemleri yapıldı.

    36 yıl önce yaptırılan ilk Zigana Tüneli sessizliğe bürünecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olacak olan Zigana Tüneli'nin hizmete girmesiyle Gümüşhane, Trabzon Limanı’na daha da yaklaşacak ve yolun geometrik standardı daha da yükselmiş olacak. 100 kilometre olan güzergah 10 kilometre kısaltarak 90 kilometreye düşürülmüş olacak. Özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olduğu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmış olacak. Dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemlerin de ortadan kalkacağı proje ile Doğu Anadolu’yu Doğu Karadeniz’e bağlayan en önemli geçitlerinden Zigana Dağı geçidinde yaklaşık 36 yıldır hizmet veren bin 702 metre uzunluğundaki Zigana Tüneli ise asrın projesi olarak nitelendirilen Yeni Zigana Tüneli ile sessizliğe bürünecek. Antik çağlardan beri ticaret yolları üzerindeki en önemli geçitlerden olan Zigana Dağı geçidinde 1987 yılında dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal tarafından hizmete açılan Zigana Tüneli özellikle kış aylarında sürücülere zor anlar yaşatıyordu.

    Türkiye'de ilk kez uygulandı

    Türkiye'de ilk defa karayolu tünellerinde yapılan dikey şaft yapıları ise Yeni Zigana Tüneli'nde uygulandı. Proje ile 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaft yapısına yer verildi. Yeni teknikte donatılan tünelin yağmur ve rüzgardan etkilenmemesi için dikey olarak yüzeye çıkartılan sistem klima gibi çalışacak. Bu sistem sayesinde şaftın içerisine yağmur ve kar girmemiş olacak. Bu çalışmalar kapsamında Gümüşhane yönünden 2 nolu servis şaftı, 3 nolu havalandırma şaftı, Trabzon yönünden 1 nolu servis şaftı, 1 nolu havalandırma şaftı olmak üzere toplam 4 adet 880 metre şaft kazısı imalatı tamamlandı.

    Ovit Tüneli'ni tahtından edecek

    Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan önemli geçitlerden 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda bulunan Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun dördüncü çift tüplü kara yolu tüneli olan Ovit Tüneli, Yeni Zigana Tüneli’nin hizmete açılması ile tahtından inecek. 14,5 kilometre uzunluğu ile Zigana Tüneli, toplam uzunluğu 14.3 kilometre olan Ovit Tüneli'nin yerine Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun karayolu tüneli olma unvanını alacak.

    Zigana Tüneli'nin girişine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası

    Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli ile yıllardır sürücülerin korkulu rüyası olan Zigana Geçidi tarihe karışacak. Dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemlerin de ortadan kalkacağı Yeni Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım imkanı sağlanmış olacak. Dev projenin Trabzon ve Gümüşhane girişlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi ve imzası yer aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow