hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YSK Başkanından kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin açıklama

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    YSK Başkanı Sadi Güven, 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin konuştu, partiler üzerinden sızdırıldığı iddiasına ilişkin, "2007'den bu yana yasalar gereği kimlik bilgilerini partilere veriyoruz ama son dönemde sıkıntı olmaması için kimlik numaralarını yıldızlıyorduk" dedi. Sızan verilerin 2008'e ait olduğunu belirten Güven, "O dönemde listeleri kimlerin aldığı bizde var ama kim sızdırmıştır, bu yargının bilebileceği bir şey" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, kimlik bilgilerinin çalındığı iddiası hakkında, konuştu.

    Bankacılar kimlik krizinden endişeli değil

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, kimlik bilgilerinin çalındığı iddiası hakkında, "2007'den bu yana yasalar gereği kimlik bilgilerini partilere veriyoruz ama son dönemde sıkıntı olmaması için kimlik numaralarını yıldızlıyorduk" dedi.

    YSK Başkanı Sadi Güven, kimlik bilgilerinin çalındığı iddiasıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Binali Yıldırım: ''Bu paralel yapının algı operasyonudur''

    İddialar hakkında "Çalındı diye bir şey yok" diyen Güven, "Biz seçmen listelerini partilere veriyoruz. Savcılar iddialar hakkında araştırma yapıyor. Hangi bilgilerin yasada olacağı belli. Daha önceki dönemlerdeki gibi şimde de bilgileri siyasi partilere veriyoruz. 2007'den bu yana yasalar gereği kimlik bilgilerini partilere veriyoruz ama son dönemde sıkıntı olmaması için kimlik numaralarını yıldızlıyorduk. Yasanın değişmesi parlamentonun bileceği iş" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Kimlik bilgilerimi çaldılar' korkusuyla tuzağa düşmeyin

    Kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili AA muhabirinin sorularını da yanıtlayan Güven, internet sitelerinde seçmen kütükleri bilgilerini içeren listelerin dolaştığı iddiaları üzerine kendilerinin de bir araştırma yaptığını söyledi. Güven, yaklaşık 50 milyon vatandaşın bilgilerini içerdiği iddia edilen dosya için internet ve torrent sitelerinde yapılan aramalarda "mernis.targz" isimli dosya bulunduğunu anlattı.

    Güven, yaklaşık 1.44 GB büyüklüğünde sıkıştırılmış arşiv türündeki dosya üzerinde yapılan analiz sonucunda, dosya içinde 6.59 GB boyutunda açık kaynak kodlu veri dosyası tespit edildiğini, incelemelerin de bu dosya üzerinden yapıldığını aktardı.

    Kimlik bunalımıyla geçen 3 gün

    Dosyada, 49 milyon 611 bin 709 kayıt bulunduğu bilgisini veren Güven, kişilere ait kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum yeri-tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il ilçe adres bilgileri gibi İngilizce isimlendirilmiş 17 veri tabanı olduğunu söyledi.

    "YSK sisteminde bir sızma yok"

    Sadi Güven, dosyada 29 Mart 1991 ve daha öncesinde doğan kişilere ait kayıtlar bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yapılan ilk tespitlere göre, inceleme yapılan verilerin 298 sayılı Kanun'un 47. maddesi kapsamında ve resmi talepler doğrultusunda siyasi partilerle paylaşılan askı listeleri veri kayıt desenine uyumlu olduğu görülmüştür. Hem kendi mühendislerimiz var hem de HAVELSAN'la anlaşmalı çalışıyoruz. Onların bizde devamlı görev yapan mühendisleri var. Bizim mühendislerimiz bu incelemeleri yaptılar. Bizdeki kayıtlarla birebir uyumlu olmasına rağmen bizim sistemimizden herhangi bir sızma yoktur. İnternet ve torrent sitelerinde yaptığımız araştırma sonucunda elde ettiğimiz dosyadaki bilgiler, siyasi partilere verdiğimiz veri tabanıyla uyuşmaktadır."

    Bekir Bozdağ açıkladı: "YSK kimlik bilgilerini paylaşmayacak"

    Başkan Güven, bu bilgilerde anne-baba isimlerinin neden yer aldığına da açıklık getirdi. TC kimlik numarasının, 2007 yılına kadar seçmen kütüklerinde yer almadığını hatırlatan Güven, 2007'de MERNİS'ten alınan kayıtlarla eşleştirilebilene kadar bunların kullanıldığını anlattı. Güven, "Ancak 2008'de Nüfus ve Vatandaşlık İdaresiyle yapılan çalışmalar neticesinde 5749 sayılı Yasa ile yapılan değişiklikten sonra adres kayıt sistemindeki veriler toplu olarak alınarak ilk defa SEÇSİS'e işlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları esas alınarak seçmen kütüğü oluşturulmuştur" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Paylaşılan veriler 2008 yılına ait

    YSK'nın 2008'de aldığı 299 sayılı kararı doğrultusunda MERNİS adres kayıt sisteminden alınan bilgilerle oluşturulan seçmen kütüğünün, 26 Kasım 2008 günü düzenleme ve kontrol amacıyla askıya çıkarıldığını ve 5 Aralık 2008 Cuma günü askıdan indirildiğinin altını çizen Güven, şunları söyledi:

    "Askıya çıkarılan listeler 29 Mart 2009'da yapılacak mahalli idareler genel seçiminin yakın tarihli olması sebebiyle 29 Mart 1991 ve daha öncesinde doğanları kapsamaktadır. Bu dönemde siyasi partilere verilmek üzere ilçe bazında seçmen kütükleri, parti kütük dosyaları hazırlanmıştır. Sözü edilen dosyadaki, yani internette dolaşan dosyadaki verilerin 27 Kasım 2008 tarihinde hazırlanan ve siyasi partilerle paylaşılan bu dosyalarla da uyumlu olduğu görülmüştür."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nüfus Kanunu'nda yapılan değişiklikten sonra seçmen kütüklerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının yer aldığını belirten Güven, 5749 sayılı Kanun'un hem genel gerekçesinde hem madde gerekçesinde, "Yurt dışı seçmen kütüğü adres kayıt sistemi esas alınarak oluşturulacaktır. Bu kayıtlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını ihtiva edecektir" ifadelerine yer verildiğini aktardı.

    Başbakan Davutoğlu'ndan kimlik bilgilerinin sızdırılması yorumu

    "O bilgiler yasal zorunluluk olarak var"

    Yasaların, seçmen kütüklerinin nüfus kayıtlarındaki bilgiler esas alınarak hazırlanacağını öngördüğüne dikkati çeken Güven, kimlik numaralarının buna dayalı olarak seçmen kütüğüne yansıtıldığını vurguladı. Güven, anne-baba adı, doğum tarihi gibi hususların yazılmasının ise 298 sayılı Yasa'nın 34. maddesinin amir hükmü olduğunu aktaran yasada "Seçmen kütüğünde seçmenin adı soyadı, baba adı, ana adı, doğum yılı, doğduğu ilçe adı, oturduğu yer adresi bulunmak zorundadır" hükmünün yer aldığını, bu hükme dayalı olarak seçmen kütüklerine bu bilgileri yazmak zorunda olduklarını kaydetti.

    Kimlik bilgilerinin sızdırılmasına soruşturma

    "YSK, keyfi bir şekilde uygulama yapma durumunda değildir"

    Devletin temel kurumlarından biri YSK'nın anayasal bir kurum olduğunu ifade eden Güven, Anayasa'nın 79. maddesinin, seçimlerin başlangıcından bitimine kadar seçimlerin genel yönetim ve düzenliği için YSK'yı görevli kıldığını hatırlattı. Güven, "YSK, keyfi bir şekilde uygulama yapma durumunda değildir. Kendisine kanunun verdiği talimatları, yine kanunlar çerçevesinde yerine getirmekle görevlidir" dedi.
    298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 47. maddesinin vatandaşlar tarafından da bilinmesinde fayda gördüğünü söyleyen Güven, kanunun bu maddesinin, "seçmen kütüklerinin, seçime katılma yeterliliği taşıyan siyasi parti merkezlerince talep edildiğinde, YSK tarafından bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak kaydıyla siyasi partilere verileceğini" öngördüğünü hatırlattı. Başkan Güven, şöyle konuştu:

    "Siyasi partiler portalı üzerinden veriyoruz"

    "Yani, seçime katılma hakkına sahip siyasi partilere, bir seçim döneminde istemleri halinde iki kez bu listeler, yasanın amir hükmü gereği, içerisinde TC Kimlik numarası, ana adı, baba adı, doğum yeri, doğum tarihi, ikamet adreslerini de içerir şekilde verilmek durumunda ve biz bu şekilde bugüne kadar bunların hepsini verdik. Mesela 1 Kasım seçimlerinde 29 siyasi parti seçime katılma hakkına sahipti. Bunların içinde isteyenlere tutanak karşılığında hepsine verdik. Çoğunlukla isteniyor. Tek tek liste halinde vermek mümkün olmayacağından, cd ortamında ve 'siyasi partiler portalı' denilen portal üzerinden de siyasi partilere veriyoruz."

    Kimlik bilgilerimiz nasıl çalındı?

    "Başsavcılık bilgi talebinde bulundu"

    Olayla ilgili yargı sürecinin işlediğini hatırlatan Güven, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, kendilerinden bu konuda bilgi talebinde bulunduğunu belirterek, "Başsavcılık istemeden önce de kamuoyunda konuşulmaya başlandığında, belgeler doğru mudur, değil midir, nereden çıkmıştır, sızma mıdır, bizim verdiklerimiz listelerden kamuoyuna aktarılan bilgiler midir bu konuda bir araştırma yapmıştık. Çalışmalarımız devam ediyor. O bilgileri başsavcılığa göndereceğiz. O dönemde bu listeleri kimlerin aldığı da bizde var. Ama kim sızdırmıştır bu yargının bilebileceği bir şey" diye konuştu.

    Sızdırılan kimlik bilgileriyle ilgili en çok merak edilenler

    "Siyasi partilere gönderilen listelerde yıldızlama yapma yetkimiz yok"

    Sadi Güven, son dönemlerde bu tür sıkıntıların çıkabileceğini öngördüklerini ve bu nedenle bazı kararlar aldıklarını da aktararak, 2011'den bugüne muhtarlık bölgesi askı listelerindeki TC kimlik numarası bilgilerini kısmen yıldızladıklarını anlattı. Vatandaşlara gönderilen seçmen bilgi kağıtlarında da 2014'ten bugüne kadar TC kimlik numaralarının yıldızlandığını, anne adının kapatıldığını ifade eden Güven, "Siyasi partilere gönderilen listelerde ise herhangi bir yıldızlama yapma yetkimiz de yok. Doğrusu siyasi partiler de bunu istemiyorlar" dedi.

    YSK'nın, Anayasa'nın kendisine verdiği görevi yasaların verdiği talimatlar doğrultusunda, yasalar çerçevesinde yerine getireceğini vurgulayan Güven, "Bu konuda yeni bir düzenleme yapma yetkisi Meclis'e ait. Böyle bir düzenleme yapılırsa, YSK da bunun gereğini yerine getirecektir" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow