hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yapay zeka yoluyla dolandırıcılık… CNN TÜRK sunucusunu da taklit ettiler

    Teknolojiyle birlikte yapay zeka da günden güne gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Hal böyle olunca dolandırıcılar da yöntemlerine yapay zekayı eklemeye başladılar. Deep fake yöntemiyle ses ve görüntü klonlayarak yapılan sahtekarlığın son mağduru CNN TÜRK sunucusu Meltem Bozbeyoğlu oldu. Peki bu tür dolandırıcılık nasıl fark edilir ve buna karşı nasıl önlemler alınabilir? Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık ve Bilişim Avukatı Ceren Küpeli CNN TÜRK canlı yayınında yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık'ın açıklamaları şu şekilde;

    "Bir kere öncelikle şunu ifade etmemiz lazım, bunlar sponsorlu içerikler olarak kullanıcıların önüne çıkıyor. Sosyal medya mecralarında daha çok Facebook ve Instagram’da görüyoruz. Burada belki de irdelememiz gereken sosyal medya şirketleri nasıl oluyor da deep fake adını verdiğimiz bu videolara izin veriyorlar? Gelir elde edebilmek için insanların dolandırılmasına nasıl izin veriyorlar? En büyük sorunumuz bu. Tabi burada tek kurban siz değilsiniz. Sizin gibi çokça televizyonlardan, gazetelerden ismi bilinen yazarların da mağdur edildiğini biliyoruz. Burada bir güven kazanımı sağlanıyor. ‘Siz de isterseniz bu uygulamaya girip para kazanabilirsiniz’ diyor ama aslında tamamen bir yasadışı bahis sitesi reklamı bu. Bir de farklı bir fenomen kullanılmış burada, siz bunu anlatıyormuşsunuz gibi bir hava yaratılmış. Ses tamamen klonlamış, bir de artık o kadar kolaylaşmış ki 3-4 saniyelik sesinizi kopyalayarak çok rahat bir şekilde ortaya koyabiliyorlar. Bu durumda hem kurum hem sunucu dolandırıcılık mağduru olup itibar suikastına uğramış oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki bu konuda ne yapılabilir? Nasıl bir yol izlenebilir?

    Bilişim Avukatı Ceren Küpeli bu soruya, "Burada ciddi bir tehlike var. Cumhurbaşkanının bile sesi taklit edilerek çeşitli kişilerden para istendi. Burada yapılması gereken, olaylar çok çeşitleniyor aslında. Burada tek bir suç yok, sadece nitelikli dolandırıcılık denilerek kapatılamaz. Siz aslında hiçbir şeyden haberiniz yokken böyle bir kaynağın içerisinde aslında böyle bir şeyin içinde bulunuyorsunuz. Buradaki kaynağı da bilemiyoruz, tehlikeli yanı bu. Bu para nereye gidecek? Belki bir terör organizasyonuna dahi aktarılıyor olabilir. İşin tehlike boyutu büyük olabilir. Sizin içinde bulunduğunuz durumda, sizin şahsınıza bir iftira suçu ve hakaret suçundan bahsedebiliriz. Faillerin tespiti halinde tazminat davası da açabilirsiniz" şeklinde yanıt verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow