hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vize dolandırıcıları cezadan kaçamadı

    Dolandırıcılar her geçen gün farklı yöntemlerle mağdurlarını ağına düşürüyor. Ankara'da bir vize danışmanlık şirketinin sahibi ve eşi, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün internet sitesini taklit ederek yabancı uyruklu kişileri dolandırdı. Mahkeme, şirket sahibi ve eşini ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 90 yıl hapis cezasına mahkum etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün logolarını kullanarak çok sayıda sahte site açtılar. Türkiye'de yaşayan yabancı uyruklu kişilere ulaştılar. Ücretsiz olan çalışma, oturma izni alma, vatandaşlık başvurusu gibi yapmadıkları işlemler üzerinden birçok kişiyi dolandırdılar.

    Dava konusu olay Ankara'da yaşandı. Bir danışmanlık şirketi sahibi Sinan G. ve eşi Pınar G., Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün logolarını kullanarak kurumun internet sayfasına benzer çok sayıda sahte site açtı.

    Sanıklar, arama motorlarında oluşturulan sahte sitelerin ilk sırada görünmesi için de reklam verdi. Türkiye’de yaşayan yabancılar ise oturma ve çalışma izinleri sürelerini uzatmak için farkında olmadan sahte sitelere giriş yaptı, kimlik, pasaport gibi bilgilerini paylaştı.

    Danışman şirketi çalışanları müştekileri arayarak kendileri için randevu oluşturduklarını ancak kısa bir süre içerisinde 480 TL’lik ücretin yatırılması halinde randevularının onaylanacağını bildirdi. Bu durumdan şüphelenmeyen mağdurlar da kendilerine verilen iban numarasına talep edilen ücreti yatırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Randevu tarihleri geldiğinde göç idaresine giden mağdurlar, para yatırılan hesapların kendileriyle ilgisi olmadığını, verilen bu hizmetlerin de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nce ücretsiz gerçekleştirildiğini öğrendi. Soluğu adliyede alan mağdurlar, danışman şirketi sahipleri ile çalışanlarından şikâyetçi oldu.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma sonucunda 8 kişi hakkında 'bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, kişisel verileri ele geçirme' suçundan Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

    18 temmuzda görülen 24 mağdurlu davanın karar duruşmasında şirketin sahibi Sinan G. ve eşi Pınar G., 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 24 kez 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

    Böylece toplamda Sinan G. ve Eşi Pınar G.’ye 90 yıl hapis cezası verildi. Mahkemece, diğer 6 şüpheli ise ayrı ayrı olarak 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow