Vahşi sulama toprağı öldürüyor!
Bu yaz küresel ısınmanın etkilerini oldukça yakından hissettik. Bu durum tarım alanlarını yerleşim yerlerini de etkiledi. Uzmanlar yakın gelecekte yaşanabilecek su kıtlığına dikkat çekerken, tarım alanlarında kullanılan hatalı sulama yöntemleri de bu durumun hızlanmasına katkı sağlıyor. Peki, vahşi sulama diye nitelendirilen hatalı sulamaların zararları neler? Türkiye'de nasıl sulama sistemleri kullanıyor? doğru sulama nasıl olmalı? İşte yanıtı...
Küresel ısınma ile birlikte artan sıcaklık ve kuraklık, tarım alanlarını ve su kaynaklarını yavaş yavaş tüketiyor. Buna bir de tarım alanlarını sulamada hatalı teknikler eklenince su sıkıntısı kaçınılmaz oluyor.
Türkiye'de yaygın olarak kullanıla vahşi sulama ya da diğer adıyla salma sulama yönteminde tarla başından bırakılan su, araziye rastgele yayılmaya bırakılır. Bu durum aşırı ve gereksiz su tüketimine sebep olmakta. Konuyu CNN TÜRK'e değerlendiren İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, "Bu çok yanlış, çok abartılı bir sulama. Bunun ne toprağa ne de herhangi birine faydası olan bir işlem. Bu tamamen üreticiye de tüketiciye de suya da insanlığa da zararlı bir iş. Böyle bir sulama olmaz. Ne bize su yeter ne de arzu ettiğimiz mahsulümüze katkı sağlar" dedi.
Sistemin tek avantajı ilk tesis masrafının düşük olması, zararları ise saymakla bitmeyecek cinsten.
Ömer Demir, "Şu anda Marmara'da yüzde 25'in üzerinde böyle bir sulama uygulaması var. Her dört tarladan, arsadan, çiftlikten birisi böyle bir sulama yapıyor. Bilinçli olmadığından yapıyor, kasten yaptığı yok. Bunu bir sisteme almak lazım. Böyle bir sulama yok ve bunun da kimseye faydası yok. Bir dönüm arazide 100 litre su harcadığımızı baz alırsak, vahşi sulamada 300 litre su harcarız. Bu ne demek 200 litre boşa akan su demek. Bunu Marmara'ya yayın, hatta ülke geneline yayın ne kadar suyu boşa harcadığımızı hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.
Türkiye'nin bir çok tarım alanında hatalı sulama teknikleri kullanılıyor. Hal böyle olunca da su israfının önüne geçilemiyor. Peki tarlaları, bağı bahçesi nasıl sulamalıyız? Ömer Demir, "Hem üreticiye hem de her geçen azalan suyumuzun kullanımı açısından yağmurlama sistemi daha güzel bir sistem. Bu sistem ile daha kolay, daha az su, zaman harcayarak bu işi elde edebiliyoruz. Mahsuller daha verimli oluyor. Bu işten insanlar daha fazla kazanç elde ediyor" yanıtını verdi.
Bunun bir ilerisinin damlama yöntemi olduğunu ifade eden Ömer Demir, "Bakanlık bu yöntemi teşvik etmek adına damlama yöntemini kullananlara hibe desteği veriyor. Bu desteklerden yararlanarak, hem suyu az kullanalım hem de ürünü daha kaliteli elde edelim" ifadelerini kullandı.
İstanbul Ziraat Odaları Başkanı Ömer Demir, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ile hem verimli su kullanımının sağlanması hem de ürünlerin, mahsullerin iyileştirebileceğini belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!