Uzman isimler CNN TÜRK'te konuştu: Koronavirüs aşısı zorunlu olmalı
Aşılama seferberliği sürüyor ama halen istenilen oranda değiliz. Özellikle okulların açılacağı tarih yaklaştıkça risk de artıyor. Son günlerde vaka sayılarında yaşanan hızlı artış da 'Aşı yaptırmak zorunlu olacak mı, aşı yaptırmayanlara kısıtlama gelecek mi?' sorularını beraberinde getirdi. CNN TÜRK'e konuşan Doç. Dr. Eşref Araç ve Eğitim Uzmanı Derya Kargılı, aşının ülkemizde zorunlu olması gerektiğini söyledi.
CNN TÜRK'te Uğur Önver'in sunduğu A'dan Z'ye programına konuk olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eşref Araç ve Eğitim Uzmanı Derya Kargılı, koronavirüs aşı karşıtlığı hakkında konuştu. Aşının neden zorunlu hale gelmesini tek tek anlattı. İşte uzmanların o açıklamaları:
Eğitim Uzmanı Derya Kargılı: Bu kararı yetkililer mutlaka verecektir ama okulların yüz yüze eğitime tamamen açılması ve çocuklarımızın okula dönebilmesi için eğitimciler, okul çalışanları adına aşının zorunlu hale gelmesinde fayda olacağını düşünüyorum. İsteğe bağlı kaldığınız zaman kişiden kişiye düşünceler, kaygılar ya da bakış açıları faklı olduğu için ben aşı olsam dahi, yanımdaki x bir kişi aşı olmadığı zaman o riskli hale gelecek. Dolayısıyla eğitim camiası içerisindeki riski sıfırlamak mümkün değil ama riski en aza indirmek mümkün.
Doç. Dr. Eşref Araç: Şu anda aşılanması gereken toplumu daha aşılayamadık. 8 sınıftan sonra çocukların mutlaka aşılanması gerektiğini düşünüyorum. Ancak şu anda riskli grubun içerisinde bu yok. Aşı bazı gruplarda zorunlu hale getirilmeli. Aşı uygulaması HES kodlarıyla entegre edilmeli. Bazı bölgelere aşısızlar girmemeli. Toplu taşıma araçların, AVM'lere, taziye evlerine girmemeli. Taziye evleri artık açık havalarda oluşturulmalı. Toplumun bir araya geleceği kapalı ortamlar biraz daha kısıtlanmalı.
Sosyal medyada ya da medyada aşı karşıtlığı hakkında konuşanlara mutlaka müdahale edilmedi. Evet bilimsel anlamda bir tezi olabilir, herkes aynı düşüncede olmak zorunda değil. Ama toplumsal bir sorunun olduğu, her gün 10'larca, 100'lerce kişinin öldüğü bir dönemde sizin kendi fikirlerinizi açık açık gerçekmiş, bilimsel veriymiş gibi sunmanız kesinlikle yanlış. Bunun önüne hemen geçilmesi gerekiyor. Maalesef sosyal medyadan da etkilenme oluyor. Şu aşı şöyle olmuş, bu aşı böyle olmuş, aşı kısırlık yapıyormuş, yok çip takılıyormuş... Böyle saçma, konuşurken bile güleceğimiz bazı şeyleri maalesef millet ciddiye alıyor. O yüzden hem sağlık bakanlığımız, hem diğer yetkililerimiz bu açıklamaların önüne geçecek bazı önlemler alması lazım. Sağlıkçılar zaten aşılandılar ama sağlıkçılar da emniyet de güvenlik görevlileri de öğretmenler de aşı zorunlu olmalı. Bakım evlerinde çalışanlarda aşı zorunlu olmalı. Bu bir hak olarak düşünülmemeli. Bu anlamda ciddi kısıtlamalar, yaptırımlar yapılmazsa maalesef vakalar yükselmeye devam edecek. Diyarbakır'da da bu korku görüldükten sonra özellikle son zamanlarda binlerce vaka, her gün 100'e yakın yatış yapıldıktan ve ölüm oranları arttıktan sonra aşılamanın arttığını görüyoruz. Daha önce aşı talebi yokken sayın valimiz de açıkladı, 'Günde 40 bin aşı yapar duruma geldik' dedi. Dün bir yerden geçerken aşı sırasını gördüm. Bu çok sevindirici bir şey. Zararın neresinden dönersek kar. Maalesef bunu 1 ay sonra yaparsak, varyant için aşı etkili olmayabilir. Onun için hemen şimdi ciddi tedbirler alınmalı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi
EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK? 2025 EKPSS tercih sonuçları için tarih araştırmaları başladı!
HABER|| Yangın faciasında 76 kişi can verdi: Tarifsiz acı! Son veda...