hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Umut hakkı nedir, kimler yararlanır?

    KAYNAKCNN TÜRK

    MHP lideri Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında terörist başı Abdullah Öcalan için "umut hakkı" söylemi dikkat çekti. Peki, umut hakkı nedir? Kimler faydalanabilir? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, PKK lideri Abdullah Öcalan için "umut hakkı" ifadeleri dikkat çekti. Peki umut hakkı nedir? Nasıl ve kimlere uygulanır?

    Umut hakkı nedir, kimler yararlanır

    Umut hakkı kavramı, "hapis cezasına mahkum edilenlerin kanunla belirlenen sürelerde iyi halinden dolayı koşullu salıverilmesinin mümkün olup olmadığının değerlendirilmesi." Yani, müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış olan hükümlünün dahi, belirli şartlar altında topluma yeniden kazandırılmasının yollarının düzenlenmesini ifade eden bir kavram umut hakkı.

    Umut hakkı nedir, kimler yararlanır

    Türkiye'de umut hakkı, Ceza İnfaz Kanunu ile düzenleniyor.

    2001 yılında idam cezası kaldırılmış, daha önce terör suçları sebebiyle verilen idam cezalarının yerine hükümlünün ölümüne kadar cezaevinde kalması hükmü getirilmişti. PKK terör örgütü elebaşı Öcalan'ın cezası da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. 2004 yılında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını içeren terör suçlarında koşullu salıverme kaldırılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Umut hakkı nedir, kimler yararlanır

    2014 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, terörist başı Öcalan'a umut hakkı tanınmadığı için Türkiye aleyhinde kötü muamele kararı vermişti. Mahkeme bu ihlal tespitini yaparken de umut hakkı tanınan mahkuma derhal tahliye imkanı tanınmadığını, toplum için tehlike içerip içermediğinin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Türkiye o kararı tanımamıştı.

    Eğer karar tanınırsa terör suçlarına umut hakkı ile ilgili yeni bir kanuni düzenleme yapılması gerekecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow