Ulaştırmada altın çağ! 20 yılda yapılan dev projeler neleri değiştirdi?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'de son 20 yılda yapılan köprü, tünel, havalimanı ve yol başta olmak üzere birçok projeye dair son verileri paylaştı. Peki, aralarında milyar dolarlık dev projelerin de olduğu bu yatırımlar Türkiye'ye ne kattı. CNN TÜRK ekibinden Buse Türkücü, projelerin doğrudan ve dolaylı katkılarını uzmanlarına sordu.
DEV PROJELERLE MESAFELER KISALDI, ULAŞIM KOLAYLAŞTI
Aşılamayan dağlar, geçit vermez zorlu coğrafyalar, o hep uzaktaki gitmediğimiz köyler ve daha nicesi... Hepsi Türkiye'nin mazisindeki bir anıya dönüştü. Nasıl ki Cumhuriyetin ardından bir seferberlik başlatıldıysa ve demir ağlarla örüldüyse memleket, 2000'li yılların başından itibaren Türkiye adım adım, proje proje birbirine bağlandı en ücra noktasına kadar.
Binlerce kilometrelik bölünmüş yol ağları, inşa edilen devasa havalimanları, yüksek hızlı tren hatları, köprü, tünel ve tüp geçitler... Mega projeler sadece ulaşımı kolaylaştırmadı. Çiftçiden turizmciye, inşaat sektöründen madenciye her sektöre can suyu oldu.
BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞU 21 YILDA 23 BİN 182 KM OLDU
Ulaştırma seferberliğinin başladığı 2002'de 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağı, aradan geçen 21 yılda 23 bin 182 kilometreye yükseldi.
KISALAN MESAFELERLE KARBON EMİSYONU AZALDI
Mesafeleri kısaltıp yol çilesini azaltan yol ağlarıyla yakıttan tasarruf sağlandı. Hem de çevreye salınan zehirli gazlar azaldı.
TÜM KENTLER KOMŞU OLDU
2000'lerin başında yol ağları 6 ili birbirine bağlanırken, günümüzde bu sayı 77 şehre yükseldi. Yani Türkiye'nin kentleri sınırları olmasa da komşu oldu birbirine.
ORTALAMA HIZ 40 KM'DEN 88 KİLOMETREYE ÇIKTI
Yeni milenyumda hız da önemliydi. Sadece şehir bağlantısı artmadı. Ortalama hız da 40 kilometreden 88 kilometreye çıktı.
SAĞLAM YOLLAR DEPREMDE HAYAT KURTARDI
Yol inşası kadar yapılan yolların kalitesi de önemli. Bunun en büyük örneğiyse 6 Şubat'taki deprem felaketi.
EN BÜYÜK ARTIŞLARDAN BİRİ DE KÖPRÜ SAYISINDA
En büyük artışlardan biriyse köprü sayısında yaşandı. 2002'de 5 bin 967 köprü hizmet verirken, 2023'te köprülerin sayısı 9 bin 811 oldu. Köprülerin toplam uzunluğu 311 kilometreden 765 kilometre yükseldi.
83 TÜNELDEN 403 TÜNELE
Köprü ve bölünmüş otoyolların kesintisiz hizmet vermesi için birçok noktada hayati önemi olan tünellerin inşası da unutulmadı. 2002 yılında 50 kilometre olan tünel uzunluğu, günümüzde 725 kilometre. 83 tünelle ulaşım sağlayan Türkiye'de yeni yüzyılında 403 tünele sahip.
ASKERİ SEVKİYATLAR KOLAYLAŞTI, OPERASYONLAR HIZLANDI
Altyapı yatırımları terörle mücadele için de önemli. Ulaşımın kolaylaşması ekonomik ya da çevre bazında değil, terörle mücadeleye de olumlu yansıdı.
TÜRKİYE DEMİR AĞLARLA ÖRÜLDÜ
En büyük önemin verildiği bir diğer noktaysa raylı sistemler. Demiryolları, karayollarının da yükünü hafifletti. Demiryolu ağının artması sanayide de yeni bir çağı başlattı. Çünkü her bir yatırım, geleceğin inşasına bir güvence.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ AÇIKLAMA TARİHİ: 2025 bedelli askerlik sınıflandırma sonuçları ne zaman açıklanacak?
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
Türkiye'nin En Soğuk Noktası! Baraj Gölü Dondu: Hava Sıcaklığı Eksi 26 Dereceye Düştü
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Kahreden detaylar: Aynı aileden 14 kişi can verdi! Yangın esnasında annesini arayıp helallik istemiş