Türkiye 8 yıldır Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapıyor
Barış Pınarı Harekatı, güvenli bölgenin oluşturulması ve Türkiye'deki 4 milyona yakın Suriyelinin evlerine dönüşü için hayati önemde. Peki, Türkiye tam sekiz yıldır Suriyeli sığınmacılar için ne adımlar attı? Ne kadar kaynak aktardı? Buna karşılık harekat için işgal açıklamaları yapan Avrupa Birliği ve mülteciler için hangi sözleri verdi? O sözlerin hangileri tutuldu? İşte detaylar...
Türkiye, Suriyeli sığınmacıları kapılarını açalı yaklaşık 8 yıl oldu. O günden bugüne Türkiye'nin ağırladığı Suriyeli mülteci sayısı da 3 milyon 666 bine ulaştı.
6 AB ÜLKESİNDEN FAZLA SIĞINMACI TÜRKİYE'DE
Tam 8 yıldır Türkiye, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapıyor. Neredeyse Avrupa nüfusuna yaklaşan Suriyeli Türkiye'de.
İlk günden itibaren savaştan kaçan Suriyelilere kapılarını açan Türkiye, bugüne kadar önce barınma sağlık gibi çözüm önerileri geliştirdi. Süre uzadıkça sorunlar da çözümler de harcanan kaynak da arttı. Türkiye'nin bu süre içerisinde 45 milyar dolarlık bir harcama yaptığı belirtiliyor.
AB'NİN VERDİĞİ SÖZLER YERİNE GETİRİLDİ Mİ?
Peki, bu süreçte güvenli bölge oluşturulması mültecilerin dönüşünün sağlanması için yapılan harekata işgal tepkisi gösteren Avrupa Birliği, Suriyeliler konusunda elini taşın altına koydu mu? CNN TÜRK'e konuşan SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, "6 milyar euro'luk bir paket hazırlandı aslında. Nüfusa bakıldığında 6 milyar euro da bu nüfusun Türkiye içindeki hizmetlere erişmesi ve bu kişilerle ilgili tüm masrafların karşılanması için çok yeterli bir rakam değil" yorumunu yaptı.
"AB SORUMLULUKLARINI TÜRKİYE'YE ÖTELEDİ"
Üstelik Avrupa Birliği'nin taahhüt ettiği bu para Türkiye'ye direkt olarak değil proje karşılığında gönderiliyor. Eğer bu 3 milyon 666 bin Suriyeli sığınmacı Türkiye değil Avrupa'daki bir ülkelere gitmiş olsa, bugün Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye söz verdiği miktarın üzerinde bir maliyet ortaya çıkıyor. İbrahim Vurgun Kavlak, "Ülkemizdeki nüfusa baktığımızda 3.6 milyon Suriyeli ve 400 bin civarı diğer uyruklulara baktığımızda bu nüfus, eğer Hollanda'da olsa yaklaşık 100 milyar euro'luk bir maliyet olacaktı. Fransa'da 42 euro'luk günlük maliyet var" dedi.
"AB'NİN ETKİN ÇÖZÜM ÖNERİSİ YOK"
AB'nin yerine getirmediği adımlar, tek bununla sınırlı kalmadı. 18 Mart Anlaşmasında yer alan ve Türkiye'den yasal yollarla Avrupa'ya gitmek isteyen mülteciler için kapı aralanmadı. DHA'ya konuşan Doç. Dr. Ayselin Yıldız, "Yani Türkiye'de bulunan, yasal yollardan AB'ye gitmek isteyen AB ülkelerince kabul edilmesiydi. Ancak bu aktive edilmedi. Göç işbirliğindeki yaklaşımı çok olumlu yere taşıyacakken daha istikrarsız boyuta götürdü. AB'nin etkin bir çözüm önerisi yok" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin önünde Suriyeli sığınmacıların dönüşü için güvenli bölge seçeneği netleşirken uzmanlara göre, Avrupa Birliği göç ve mülteciler konusunda temel değerlerini yok saydı. Ayselin Yıldız, "Göç konusunda AB kendini değerler üzerinde tanımlasa da göç konusunda insani krizde yaşadığımız tecrübe gösterdi ki bu değerleri korumada yetersiz kaldı. Türk toplumunun da özverili toleranslı yaklaşımı oldu. Türkiye tarafında insani yaklaşımla bu krizin yönetildiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Biberona tiner, çorbaya çamaşır suyu! İNSAN BEBEĞİNE NASIL KIYAR? | En Son Haberler...
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Besicinin 90 koyununu 1 dakikada çaldılar
Selma Ateş'e saldırıyı azmettirmişti! Eşini ve yanındaki kişiyi öldürdü: Elektronik kelepçeyi kırıp kaçtı
SON DAKİKA HABERİ... Narin cinayetinde düğüm çözülecek mi? 3. kanlı delil ortaya çıktı