hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye 3 uçak kiraladı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine sonrası 3 yangın söndürme uçağının Türkiye'de görev alacağını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, uçakların Rusya'dan kiralandığını açıkladı. Uçak satın alma seçeneği de gündemde. Kısa süre içinde ihaleye çıkılması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede 3 yangın söndürme uçağının görev alacağını açıkladı. Kiralanan 3 uçak yaz dönemi boyunca hizmet verecek.

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 3 uçağın daha önce de olduğu gibi Rusya’dan kiralandığını söyledi. Türkiye'de görev yapacak uçakların kısa süre içinde lansmanının yapılması planlanıyor. Türkiye’de görev alacak uçaklar, Rusya’nın Karadeniz kenarında bulunan Taganrog şehrindeki Beriev uçak fabrikasında üretiliyor. 2 jet motora sahip BE-200 uçakları, amfibik özelliğe sahip. Yani suya iniş-kalkış yapabiliyor. İniş yaptığı denizden ya da göllerden su deposunu doldurup tekrar yangın bölgesine dönebiliyor. BE-200, 12 ton su atma kapasitesine sahip. Uçağın arama kurtarma, havadan keşif ve gözetleme, personel malzeme nakli versiyonları da bulunuyor.

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kiralama dışında satıl alma seçeneğinin masada olduğunu da söyledi. Pakdemirli, satın almada 3+2 opsiyon seçeneği üzerinde çalışıldığını açıkladı. Hazırlık çalışmalarının ardından yangın söndürme uçakları için ihaleye çıkılacak. İhaleye Rusya, Kanada ve Japonya'da yangın söndürme uçağı üreten firmaların katılması bekleniyor. Bakanlık, mümkün olduğunca fazla sayıda firmanın ihaleye girmesini, alternatifsiz kalınmamasını istiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow