Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan HDP yorumu: Onların yeri Kandil'dir
TBMM, 26. Dönem 3. Yasama Yılı'na bugün başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasama yılı açış konuşmasını yaptı, yasama yılına katılmayan HDP grubu ile ilgili ise, 'Onların yeri kandil biliyorsunuz' yorumunda bulundu.
Erdoğan konuşması sırasında şu ifadeleri kullandı: 15 Temmuz gibi felaketler ülkelerin birliklerinin adeta test edildiği imtihanlardır. Biz devlet ve millet olarak bu imtihanı alnımızın akıyla verdik. Artık ihanet ortaklarının işi çok daha zordur" dedi. Irak'ın kuzeyindeki referandumu değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir kaotik dönemde bölgesel bir yapının bağımsızlık iddiası başka güçlerin oyuncağı olmaktan başka bir anlam taşımayacaktır. Bir fitne kuyusunun kazılmasına biz göz yumamayız. Kerkük üzerinden ülkemizin tehdit edilmesine tahammül edemeyiz. Bunu hesabını da mutlaka sorarız''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
TBMM'nin 26. dönem 3. yasama yılının açılışında sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Kurtuluş Savaşı'nı sevk ve idare eden 15 Temmuz'da da çifte gazilik unvanı kazanan yüce Meclisimize başarılar diliyorum. 15 Temmuz gibi felaketler ülkelerin dayanışmalarının, ortak değerlerinin adeta test edildiği imtihanlardır hamdolsun biz devlet ve millet olarak bu imtihanı alnımızın akıyla verdik. 15 Temmuz artık bizim tıpkı Malazgirt gibi, Çanakkale gibi hepimizin ortak bir değeridir. Bu değere sahip çıkan herkes milletimizin gönlünde yükselir. Darbenin doğrudan hedefi olan TBMM'deki partilerimizden bu konuda çok daha fazla hassasiyet beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum.
Erdoğan'ı ağlatan gazi koruma oldu
16 Nisan'da milletimiz tarafından tasdik edilen anayasa sürecini Meclisimiz yönetti. Bu anayasa değişikliğinin tüm partilerin ortak eseri olmasını gönülden isterdik. Ama Meclis'teki bazı partilerimiz farklı bir yol izledikleri için bu süreç AK Parti ve MHP tarafından yürütülmüştür. MHP'nin bu yönde gösterdiği idare 16 Nisan'ın yolunu açmıştır. Kabul edilen anayasa değişikliğine göre Türkiye 2019'da Cumhurbaşkanlığı sistemine geçecektir. Yeni sistemin en önemli özelliklerinden biri yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri netleştirmesidir. Şu an bu ilişkiler birbirine karışıyor. Bu sistemde Cumhurbaşkanı'nın bütçe kanunu dışında Meclis'e kanun teklifi sunma imkanı bulunmuyor. Anasasa yasaların üzerindeyse, yasalar da Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin üzerindedir. Kararname ile düzenlenen herhangi bir konuda Meclis yasa çıkardığında, yasa esas alınacaktır. Yeni sistem güç arasındaki ayrımı netleştirirken asıl gücü halka bırakıyor.
Erdoğan'dan Barzani'ye: Otur oturduğun yerde
Şimdi önemli görev uyum yasaları üzerinde derhal çalışılmaya başlanması. 2019'dan önce tüm bu hazırlıkları bitirmiş olmalıyız. Elimizdeki bu imkanı kapsamlı bir reform haline dönüştürme fırsatını kaçırmamalıyız. Her anlamda tarihi bir süreçten geçiyoruz. Dünyada yaşanan gelişmeler bizi de etkiliyor. Ülkemizin son yıllarda yaşadığı sosyal, siyasi gelişmelerin hiçbiri de bu genel fotoğraftan bağımsız değildir. Bu karmaşık dönemde herkesin bir hesabı, yol haritası vardır. Bize düşen Türkiye'yi hedef alan saldırıların boşa çıkmasını sağlamaktır. Hükümetten beklentim kamu mali disiplininden ödün vermeden vatandaşımızın günlük hayatını kolaylaştıracak tedbirler almasıdır. Milletimizi huzursuz edecek gereksiz adımlardan kaçınmalıdır.
Tezkere konusunda bir parti hariç Meclisimizde serginen birlik ve beraberkiği takdirle karşılıyorum. PKK ve uzantıları yanında, diğer terör örgütleri de ülkemize önemli zararlar verdi. FETÖ'nün tüm kurumlarımız üzerinden yaptığı saldırıları milletimizle beraber boşa çıkardık. Hiçbir siyasi ve kişisel çıkar terör örgütlerine destek anlamına gelecek duruşu, söylemi mazur gösteremez.
OHAL açıklaması
OHAL' yönelik kabul edilemez nitelemeler var. Türkiye'nin olağanüstü tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu kim inkar edebilir. Olağanüstü tehditler olağanüstü tedbirleri gerektirir. Terörle mücadeleye yönelik ihtiyaçlar kalktığında elbette OHAL de sona erecektir.
Erdoğan’a ‘Nobel Barış Ödülü’ teklifi
Kuzey Irak referandumu
Irak ilk Körfez savaşından bu yana istikrara kavuşamamış bir ülkedir. DEAŞ tehdidinin ilk patlak verdiği yer olan Irak'taki mezhep gerilimi pek çok sorunun ana kaynağıdır. Kuzey Irak yönetiminin yaptığı referandumun herhangi bir karşılığı yoktur. Bu süreçten ne Kürtlere ne Araplar ne Türkmenlere ne de diğer gruplara bir sonuç çıkmayacağı açıktır. Sınırlarımızın hemen başında hem Irak halkı hem de Türkiye başta olmak üzere tehdit oluşturacak bir fitne kuyusunun kazılmasına bir göz yumamayız. Kuzey Irak yönetimi eninde sonunda hüsrana uğramaya mahkumdur. Bu adımı cesaretlendirecek herhangi bir destek beyanının şu ana kadar gelmemiş olmasını önemli buluyorum.
"Avrupa ülkeleri bunun karşılığında hiçbir şey yapmıyor"
Terör örgütleri ile mücadelemizde bizi en çok hayal kırıklığına uğratanların başında AB ülkeleri geliyor. Biz diyoruz ki, PKK bölücü bir örgüttür, terör örgütüdür, devletimizi yıkmaya çalışmaktadır. Biz diyoruz ki, FETÖ bir ihanet çetesidir. Başlattığı darbe girişiminde 250 vatandaşımız şehit olmuştur. Avrupa ülkeleri bunun karşılığında hiçbir şey yapmıyor. Bugün Avrupa, Türkiye'nin meşru yönetimine karşı her türlü organizasyonu yapabildikleri bir yer haline gelmiştir. Şu anda bakıyoruz, kıtanın her köşesinde teröristleri yücelten broşürler dağıtılıyor, standlar kuruluyor.
Bizim Avrupa Birliği'ne de ihtiyacımız kalmadı. TBMM'deki tüm partilerimizin de iştirak ettiğini düşündüğüm bu politikamızı AB'den cevap alana kadar muhafaza edeceğiz. Adına türküler yaktığımız Yemen'deki hadiseleri nasıl yok sayabiliriz, Afganistan'ı, Pakistan'ı, Hindistan'ı nasıl öteki görebiliriz. Arakan'daki, Türkistan'taki, Kırım'daki masumları nasıl yüzüstü bırakırız. Türkiye elbette Avrupa Atlantik kurumları ile yakın işbirliği içindedir, bu medeniyetimizi yok saymamız anlamına gelmiyor. Bu işler için kullandığımız kaynaklar bugün bizim hiçbir projemize mani olmaz. Türkiye'nin bu çalışmaları ile hem geçmişine sahip çıktığı hem de geleceğine yatırım yaptığı unutulmamalıdır. Bölgemizdeki tüm terör örgütlerinin saldırıları ile yıkamadıkları Türkiye, güçlü bir Türkiye'dir.
Partilere çağrı
Gelin ülkemizin bu kritik dönemden mümkün olan en güçlü şekilde çıkmasını beraber sağlayalım.
Meclis'te sürpriz görüşme
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından sürpriz görüşme gerçekleştirdi. MHP lideri Bahçeli ve Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar bir araya geldi.
Erdoğan'dan önce Meclis Başkanı İsmail Kahraman konuştu.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın konuşmasından satır başları:
Burada yapacağımız çalışmaların ve alacağımız kararların milletimiz adına hayırlı olmasını niyaz ediyorum. Arada kesintiler de olsa 141 yıllık Meclis geleneğimiz var. Meclisimiz dünya meclisleri arasında doğrudan harp idare eden tek meclistir. 9167 şehit verdik Milli Mücadele'yi doğrudan bu meclisimiz idare etti. Ankara semalarında top sesleri yankılanırken, vekillerimiz tam bir cihad ruhuyla çalıştılar. O günden beri millet düşmanları boş durmadılar. Ülkemiz FETÖ eliyle bir darbe teşebbüsüne maruz kaldı. Meclisimiz darbeye karşı duruşuyla ikinci gez gazi unvanı aldı. Darbenin önlenmesinin lideri halkımızı direnişe çağıran muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Mankurt kafalı FETÖ'cü teröristlere karşı ay yıldızlı bayrağımız altında birleşen necip milletimize tekrar teşekkür ediyorum.
Kuzey Irak'taki kanallar Erdoğan'ın konuşmasını canlı yayınladı
CHP'den Kahraman'a tepki
İsmail Kahraman konuşmasını yaparken CHP sıralarından 'Mustafa Kemal Atatürk nerede?' sesleri yükseldi.
Haberin Öncesi
Bu yıl 27 Temmuz'da tatile giren Meclis, yoğun gündemle çalışacağı 26. Dönem 3. Yasama Yılı'na bugün başladı. TBMM, Meclis İçtüzüğü uyarınca saat 14.00'de toplandı. HDP ise açılışa katılmadı.
Meclis'in 26. Dönem 3. Yasama Yılı açılış programı saat 13.00'te TBMM Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekillerince, Atatürk Anıtına çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Yeni Meclis Başkanı kim olacak?
CNN TÜRK özel yayınında konuşan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Meclis Başkanlığı için bazı isimlerin talipli olduğunu söyledi. 'Burhan Kuzu Meclis Başkanı olmak istiyor' dedi.
MHP'den HDP yorumu
MHP Afyon Milletvekili Mehmet Parsak, HDP'nin Meclis'e gelmemesini 'Tamamen yanlış bir tutum' diye değerlendirdi. Parsak, Akşener'in partisi hakkında da konuştu, 'Daha siyasi parti bile kurulmamışken şu kadar MHP üyesi istifa etti, Akşener'in partisine katıldı deniyor. Ama daha parti bile kurulmadı. ''
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beylikdüzü'nde fabrikada yangın! Patlama sesleri duyuldu
THY ve AJET iptal olan uçak seferler listesi 23 Kasım 2024: Bugün hangi uçuşlar iptal edildi?
HABER || Sürücüler dikkat! Sayılı günler kaldı
Turuncu kod verilmişti! Antalya'yı sel aldı: Okulun bahçe duvarı yıkıldı, 5 yıldızlı oteli su bastı!
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...