hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Siyasette Can Atalay tartışması: İktidar ve muhalefet arasında son durum ne?

    Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili konuştu. Kurtulmuş, "Anayasa Mahkemesi’nin bu kararlarını denetleme durumumuz yok. Muhatap derece mahkemesidir" dedi. Konuyla ilgili ne konuşuluyor? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Duygu Ayaz Bayram aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın yargı kararı okutulmuştu ve milletvekilliği düşmüştü.

    Genel Kurul’daki oturum ardından muhalefetin eleştirileri oldu. Özellikle Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a eleştiriler yapıldı.

    Kurtulmuş’un yurt dışında olduğu bir haftada, bu kararın neden okutulduğuna yönelik eleştiriler yöneltilmişti.

    Tüm eleştirilere karşı Meclis Başkanı Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı;

    Teamül gereği Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı başkanlık eder. Ben burada olsaydım bile o hafta nöbetçi olan Meclis Başkan Vekilimiz Bekir Bozdağ, Meclis kürsüsüne çıkacak ve mahkeme kararını okutacaktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı olarak biz iki yüksek yargı arasındaki bu görüş farklılıklarının, görüş ihtilaflarının tarafı olmamak için özel bir gayret gösterdik. Bu süre içerisinde Anayasa Mahkemesinin muhatabı Türkiye Büyük Millet meclisi olmadığı gibi bu anlamda herhangi bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi ne Anayasa Mahkemesini ne Yargıtay'ı denetleyen bir kurum değildir. Anayasanın mevcut hükmüne göre tamamlanmış olan bir yargı süreci 84. madde çerçevesinde mahkemenin kararı yazıyla Meclise hitaben gelmiş ve Mecliste okutulmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Niye daha önce okutmadığınızda şimdi okuttunuz diyenler. Meclis Başkanlık Divanının bu kararı okutup okutmayıp bu noktada bir şekilde kararın okutulmasının buraya kadar bekletilmesinin 2 temel nedeni vardı. Bunlardan birisi Can Atalay’ın bu süreçte hukuki süreçleri tamamlaması ikincisi ise olası bir şekilde 2 yüksek mahkeme arasındaki görüş farklılıklarının giderilebileceği bir zeminin oluşmasıydı. Sonuçta mahkeme kararı bir şekilde süreç bittiği için bu kararı Mecliste okutulmuştur. Bu tartışma ya da münferit başka tartışmalar bizi esnasında başka bir konuya odaklanmak mecburiyetinde olduğumuzu gösteriyor. Anayasayı defalarca okumuş birisi olarak 1982 darbe anayasasının kendi içerisinde bir takım mayınlı alanları barındırdığını, Türkiye demokrasinin bu alanlardan kurtulmak için bir gayret sarf etmesinin de şart olduğuna inananlardan. Bunun için başta yüksek yargı mahkemeleri arasındaki bu ve benzeri görüş farklılıklarını ortadan kaldırmak olmak üzere bu anlamda oturup çalışma yapmak, gerektiğinde anayasal ve yasal düzenlemeleri yapmaksa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin boynunun borcudur. Temel sorumluluklarından birisidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi sorunların çözüleceği bir yerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu anlamda gerektiğinde anayasayı ve yasaları dahi değiştirebilecek bir yer.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow