Seri muhakeme ile basit yargılama usulü! NASIL UYGULANIYOR?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, birinci yargı paketi ile hayata geçirilen ve yargının yükünü hafifleten seri muhakeme ve basit yargılama usullerine ilişkin son verileri paylaştı. 2020 yılından bu yana 1 milyon 458 bin dosyanın söz konusu uygulamalar sonucu karara bağlandığını bildirdi. Seri muhakeme ve basit yargılama usulleri nasıl uygulanıyor? İşte detaylar…
Seri muhakeme yani şüphelinin mahkeme önünde yargılanmadan mahkum edilerek cezalandırılması ve basit yargılama usulleri ile ispatı kolay suçlara ilişkin uyuşmazlıklar hızlı bir şekilde çözüme kavuşturularak yargının yükü hafifletiliyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptırımlara ilişkin son verileri paylaştı. Buna göre, 2020 yılından bu yana uygulanan usullerden seri muhakemede 472 bin, basit yargılamada ise 986 bin olmak üzere toplam 1 milyon 458 bin dosya karara bağlandı. Seri muhakeme usulünde 2025 yılında 26 bin dosya karara bağlandı. Basit yargılama usulünde ise bu sayı 12 bin 744 olarak verilere yansıdı.
BU YAPTIRIMLAR NASIL UYGULANIYOR?
Seri muhakemede, savcı usulün uygulanması için belirlenen yaptırımı şüpheliye teklif ediyor. Şüphelinin avukatı huzurunda teklifi kabul etmesi halinde uygulamaya alınıyor. Basit yargılama usulü ise, ceza üst sınırı 2 yıla kadar süreli hapis cezası veya adli para cezası gerektiren suçlarda mahkemenin, iddianamenin kabulünden sonra uyguladığı bir süreç. Her iki yaptırım uygulanması sonucu 2 ya da 3 yıl sürebilecek davalar, 1 günden 3 aya kadar sonuçlanabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
6,2'lik depreme hamamda yakalandı! Peştamalla sokağa fırladı
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
İletişim Başkanlığı'ndan "deprem anında yapılmayacaklar" paylaşımı
Son Dakika Deprem Haberleri... İstanbullular Sokaklara Döküldü!
Son Dakika Deprem... İstanbul açıklarındaki depremde, İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Uşak da sallandı